Măsuri asumate

Icon

Cea mai amplă reducere de cheltuieli bugetare din ultimii 20 de ani. Guvernul începe restructurarea. Oamenii de afaceri: 200.000 de birocraţi sunt în plus


Executivul a decis ca numărul angajaţilor din ministere şi din agenţiile guvernamentale să fie redus cu 25%.

Guvernul demarează restructurarea dură a sectorului public, cea mai amplă din ultimii 20 de ani, salvând pentru moment sectorul privat de o creştere de taxe sau de o devalorizare abruptă a leului care ar fi împins afacerile – cele care finanţează sectorul public – şi mai jos pe panta recesiunii.

Mediul de afaceri apreciază drept pozitiv pasul făcut de guvern considerând că reducerile de salarii şi personal din sectorul de stat vor echilibra bugetul.

„În condiţiile în care administraţia este supraîncărcată, este necesară reducerea numărului salariaţilor, pentru că economia nu poate genera în acest moment venituri pentru susţinerea salariilor bugetarilor”, apreciază Ştefan Varfalvi, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei IMSAT. „Reducerea numărului de bugetari nu este o măsură bună sau rea, ci una normală, în momentul de faţă”, a afirmat Varfalvi, citat de Mediafax.

Dinu Malacopol, directorul general al Digital Cable Systems, a declarat că reducerile de salarii şi personal din sectorul de stat vor echilibra bugetul şi constituie o alternativă la devalorizarea monedei naţionale, care ar fi dus la creşteri de costuri şi, implicit, de preţuri.

El a adăugat că, fără reducerile de salarii şi personal, autorităţile ar fi avut ca alternativă devalorizarea monedei naţionale în raport cu euro, dar măsura ar fi lovit în toată lumea.

În ultimii ani, în sectorul public a existat o adevărată euforie a angajărilor şi a creşterii cheltuielilor cu personalul şi niciun guvern în trecut nu şi-a pus problema că odată şi odată factura va ajunge la scadenţă.

La rândul său, Marin Moraru, directorul general şi acţionarul Marex Brăila, unul dintre cei mai mari producători de alcool şi carne de porc de pe plan local, afirmă că nu se poate să facem restructurări doar în sectorul privat şi în cel bugetar nu: „Ministerul Agriculturii este un aparat supradimensionat, mai ales în condiţiile în care agricultura este majoritar deţinută de companii private. Aceste restructurări trebuie făcute”.

citeste articol integral in ziarul financiar

Filed under: Masuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Video

Categorii

RSS COGITUS

 • Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 octombrie 17, 2018
  Universitatea, mai mult ca orice altă instituție sau organizație, poate impulsiona dezvoltarea economică și s… restul » The post Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 appeared first on Cogitus.
 • Cluj-Napoca – analiza economiei locale aprilie 13, 2018
  Economia municipiului se află într-un stadiu avansat în procesul de evoluție de la economia industrială la o eco… restul » The post Cluj-Napoca – analiza economiei locale appeared first on Cogitus.
 • Calitatea vieții în Cluj-Napoca aprilie 13, 2018
  Parte a procesului de reevaluare a Planului Strategic de Dezvoltare al Municipiului Cluj-Napoca 2014-2020, FSPAC a r… restul » The post Calitatea vieții în Cluj-Napoca appeared first on Cogitus.
 • Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil martie 12, 2018
  În ultimii ani, o parte a orașelor mari din România, între care Cluj-Napoca și Timișoara s-au dezvoltat în mod a… restul » The post Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil appeared first on Cogitus.
 • Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă septembrie 29, 2015
  Ultimele două luni au marcat probabil una dintre turnurile migrației din Europa. Imagini cu trenuri supraaglomera… restul » The post Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă appeared first on Cogitus.
 • China Housing at the Nexus iunie 1, 2015
  The Chinese housing industry is at the nexus of several force fields pulling and pushing people all over the world. The h… restul » The post China Housing at the Nexus appeared first on Cogitus.
 • De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin mai 4, 2015
  Există un acord larg în literatura de specialitate privind rolul central al guvernării locale pentru calitatea de… restul » The post De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin appeared first on Cogitus.
 • It’s Time to Turn the Tables on Russia aprilie 14, 2015
  There is a great deal of analysis and positing of Russia’s nest steps in Ukraine. There is no shortage of experts willi… restul » The post It’s Time to Turn the Tables on Russia appeared first on Cogitus.

Arhiva articole

iunie 2010
L M M J V S D
    iul. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
%d blogeri au apreciat asta: