Măsuri asumate

Icon

Pensionarii români, victime sigure ale măsurilor de austeritate


,,Erau mult mai avanajati de scaderea cu 15%, pentru ca asa, trebuie sa fim realisti, ii paste si impozitarea tuturor pensiilor, ceea ce ii va afecta clar pe cei mici. Pentru ca majorarea TVA nu rezolva problema deficitului de pensii care, din contra, va creste.” declara analistul economic Ilie Serbanescu

Pensionarii romani au rasuflat usurati cateva ore saptamana trecuta cand Curtea Constitutionala a decis ca Guvernul nu se poate atinge de dreptul lor castigat printr-o viata de munca.

Aveau sa afle in scurt timp, insa, ca indiferent ce masuri se iau, din acel punct pentru ei nu o sa fie in niciun caz mai bine, ba chiar din ce in ce mai rau.

Si asta pentru ca intreg sistemul romanesc nu e altceva decat un mare cerc vicios. Pensiile sunt platite din ce se strange la bugetul de stat din contributiile celor care muncesc. Cum prea putini sunt angajati fata de pensionari, statul trebuie sa puna din vistierie diferenta si astfel se creeaza deficitul, care se adanceste tot mai mult de la o zi la alta.

Acum, cand salariile bugetarilor vor fi cu 25% mai mici, iar numarul somerilor creste pe zi ce trece, contributiile la sistemul de pensii se vor diminua, deci, in loc sa se micsoreze, deficitul se va mari.

Pe langa asta, atat pensionarii, cat si bugetarii si intreaga populatie se va confrunta si cu mariri de taxe si impozite. Munca la negru va deveni o practica tot mai uzuala, evaziunea va creste, banii care vor ajunge la stat, desi aparent sunt mai multi, este foarte posibil sa fie la fel sau chiar mai putini decat in prezent.

Si atunci ne punem intrebarea „ar fi fost mai bine ca pensionarii sa accepte resemnati taierea pensiilor cu 15%”? Parerile sunt impartite.

Serbanescu: CCR a complicat problema

Analistul economic Ilie Serbanescu a declarat, pentru Ziare.com, ca este evident ca decizia Curtii Constitutionale Romane in legatura cu scaderea pensiilor a complicat lucrurile. Mai mult, el e de parere ca pensionarii ar fi fost mai avantajati de scaderea cu 15% decat de actualele masuri impuse de Guvern.

„Erau mult mai avanajati de scaderea cu 15%, pentru ca asa, trebuie sa fim realisti, ii paste si impozitarea tuturor pensiilor, ceea ce ii va afecta clar pe cei mici. Pentru ca majorarea TVA nu rezolva problema deficitului de pensii care, din contra, va creste.

Andreea Paul Vass: Sistemul actual de pensii va secatui in circa 30 de ani

Trebuie sa fie foarte clar ca decizia CCR a complicat problemele. A oprit taierea platilor pentru pensii, dar nu a oprit taierea sursei pentru pensii. Salariile finanteaza pensiile, deci, in masura in care s-a dat drumul la taierea salariilor, va scadea alimentarea fondului de pensii, care va complica problema platii pensiilor”, a declarat Serbanescu.

El a aratat ca solutia la care se va ajunge din nou, intr-un final, va fi tot reducerea pensiilor, pentru ca alta sansa nu exista pentru ca deficitul sa poata fi acoperit.

„Pensiile trebuie platite din ce se strange la pensii, nu din TVA. Cresterea TVA-ului e o solutie pasagera, nu pentru ea in sine, ci pentru rezolvarea problemelor din sistemul de pensii. De fapt nu e o solutie, nu exclude adoptarea unor solutii reale pentru a lichida problemele astea, si astea sunt reducerea pensiilor, pentru ca alta solutie nu exista”, a mai spus Ilie Serbanescu.

Daianu: Intr-o perioada atat de nenorocita nu ai solutie perfecta

Fostul ministru de Finante Daniel Daianu susine ca masurile de austeritate nu puteau fi evitate de Romania si ca, orice solutie ar fi adoptat Guvernul, intotdeauna cineva ar fi suferit mai mult, pentru ca „intr-o perioada atat de nenorocita nu ai solutie perfecta”.

„In primul rand Romania nu avea cum sa evite masuri de austeritate, cine crede ca putem adopta masuri active care sa contracareze efectele recesioniste ale masurilor de austeritate traieste pe alta lume. Romania, desi are o moneda deplin convertibila, ea este una de rezerva si Romania are si un deficit bugetar structural mare, deci nu puteam sa evitam austeritatea, austeritatea indusa de nevoia de a diminua deficitul bugetar pentru ca altfel nu am putea sa-l finantam.

Asa stand lucrurile, conditiile recesioniste vor persista in 2010 si poate in 2011, cu semn de intrebare. Acum ce inseamna recesiunea? Recesiunea este indusa sau se mentine, inrucat aceste masuri de austeritate amputeaza puterea de cumparare a cetatenilor. Fiecare masura are avantajele si dezavantaje ei”, ne-a declarat Daniel Daianu.

El a explicat care este dezavantajul cresterii TVA: „Cresterea TVA-ului are si un handicap. Sigur, ca se mizeaza ca va acoperi banii care ar fi venit din taierea pensiilor, insa exista un pulseu inflationist. Eu cred ca inflatia va fi intre 7,5 si 8%, daca va fi mai mica, cu atat mai bine, insa dobanzile nu vor merge in continuare in jos, sau cel putin o perioada de timp si staul roman are de rostogolit datoria publica pe termen scurt in 2010.

Si cresterea TVA-ului cu efecte in ceea ce priveste inflatia, mersul dobanzilor s-ar putea sa accentueze costul, adica sa mareasca costul rostogolirii datoriei publice pe termen scurt. asta e unul dintre efectele nedorite, dar asta este! Intr-o perioada atat de nenorocita nu ai solutie perfecta!”, a mai declarat fostul ministru de Finante.

Tanasescu (FMI) avertizeaza ca banii din majorarea TVA se vor duce tot in pensii

Intrebat daca ar fi fost mai bine pentru pensionari sa ramana cu taierea de 15%, Viorel Copil a spus ca nu.

„Orice calcul am face, nu (ar fi mai bine, n.red.)… Sa iei pensionarului 15% inseamna 15% suma efectiva din pensia pe care o are. Crescand TVA-ul, ea se disipeaza, suma aceasta, pe toate. Painea o s-o platesti cu 10 bani mai mult, un castravete cu 7 bani mai mult, dar nu se ajunge la 15% din suma absoluta din pensie.

Toate cresterile acestea, ca vor urma si altele care vor creste – si pretul la gaz, curentul electric, apa, toate vor creste -, dar nu-i va afecta pe pensionari cresterea TVA-ului in masura in care i-ar fi afectat daca li s-ar fi luat 15% din pensie”, a mai spus presedintele FNSPR.

Sistemul de pensii publice s-a nascut falimentar

Principala problema cu care se confrunta sistemul public de pensii din Romania este insuficienta fondurilor. Din punct de vedere tehnic, actualul sistem de natura contributiva bazat pe redistribuire foloseste cote de contributii din ce in ce mai mari (contributiile au crescut de la cca. 14% in 1990 la cca. 25,5% in medie incepand cu 1992).

Sistemul public de pensii este falimentar peste tot in lume unde inca este in vigoare. Populatia globului a imbatranit, populatia activa este in scadere, iar rata somajului la nivel global a crescut dramatic in contextul crizei economice.

Romania paote fi considerata chiar un caz si mai aparte. La noi, cum romanii s-au obisnuit, din cauza permisivitatii legilor si a inaltului nivel de coruptie, sa fenteze orice sistem, exista numeroase cazuri in care persoane inca apte de munca prefera sa aleaga pensionarea anticipata, ajungadu-se la un deficit enorm al sistemului.

Sistemul de pensii, o gaura neagra

Astfel, sistemul de pensii romanesc a ajuns sa fie un vid care, oricati bani ar intra atat din contributii, cat si de la buget, nu se poate acoperi niciodata.

Sistemul de pensii din Romania este un sistem de tipul „pay as you go”, respectiv, contributiile incasate de la persoanele active se transforma imediat in indemnizatii pentru pensionari.

Pensionarii romani, victime sigure ale masurilor de austeritate

Sistemul public de pensii, ca si in alte tari din lume, are cateva caracteristici care il predispun falimentului: este un sistem unic si impus de lege, nu exista o alta alternativa; este obligatoriu, toate persoanele active se supun reglementarilor acestui sistem si este generalizat, adica nu este adaptat nevoilor personale ale cetateanului.

Principala problema cu care se confrunta sistemul public de pensii din Romania este insuficienta fondurilor. Din punct de vedere tehnic, actualul sistem de natura contributiva bazat pe redistribuire foloseste cote de contributii din ce in ce mai mari (contributiile au crescut de la cca. 14% in 1990 la cca. 25,5% in medie incepand cu 1992).

Acest fapt se datoreaza, in principal, scaderii continue a numarului de persoane active, fenomen cauzat de cresterea numarului de persoane care desfasoara activitati pe cont propriu si nu platesc contributii la asigurarile sociale, de numarul foarte mic de agricultori care se asigura in vederea obtinerii unei pensii, de scaderea substantiala a varstei reale de pensionare, din cauza multiplelor posibilitati de pensionare anticipata; de cresterea numarului de someri, persoane care, cel putin temporar, nu contribuie la sistemul asigurarilor sociale si de amploarea fenomenului muncii „la negru”.

Andreea Paul Vass: Sistemul actual de pensii va secatui in circa 30 de ani

Pensia publica, pe cale de disparitie

Chiar consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, declara saptamana trrecuta ca actualul sistem de pensii se va secatui in circa 30 de ani daca nu va suferi modificari.

In opinia acesteia, „ananghia sistemelor actuale publice de pensii se datoreaza in multe tari procesului politic care nu a ezitat sa promita si sa ofere mai mult decat poate fi suportat din nivelul contributiilor”.

Ea recomanda cresterea „cu viteza accelerata” a contributiilor in fondurile private de pensii prin mecanisme fiscale atractive, in conditiile in care fondul public de pensii nu este sustinut de nicio investitie reala.

Bogdan Glavan, la TV Ziare.com: Sistemul de pensii e o uriasa escrocherie

Si profesorul de economie Bogdan Glavan, de la Universitatea Romano-Americana, declara pentru Ziare.com „sistemul de pensii este o uriasa escrocherie”, care „demotiveaza munca, demotiveaza inovatia, demotiveaza asumarea riscului de catre antreprenori, astfel incat creaza conditii pentru ceea ce se cheama subfinantarea sistemului”.

sursa: ziare.com

Filed under: Argumente, ,

One Response

 1. Codrin spune:

  Sa ne spuna PSD si PNL de ce n-a reformat sistemul de pensii si acum se impotrivesc reformarii sale
  Interesul din ultimii 20 de ani au fost pensiile fostilor securisti, a politicienilor, a fostilot nomenclaturisti, sa beneficieze de pensii cat mai mari. Adica n-au furat destul statul roman, vroiau sa-l fure pana la sfarsitul vietii lor.
  Nu i-au interesat pensiile mici.
  A trebuit sa vina la putere guvernul Boc pentru a nu mai avea pensie mai mica de 350 de lei.

  Sub Tariceanu si Nastase, economia duduia, nesimtitii isi dadeau pensii si salarii de la stat tot mai mari DAR INCA MAI ERAU PESTE 1 MILION DE PENSIONARI CU PENSIE SUB 100 DE LEI. Aveam pensii de 10 lei. Dar nu le-a pasat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Video

Categorii

RSS COGITUS

 • Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 octombrie 17, 2018
  Universitatea, mai mult ca orice altă instituție sau organizație, poate impulsiona dezvoltarea economică și s… restul » The post Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 appeared first on Cogitus.
 • Cluj-Napoca – analiza economiei locale aprilie 13, 2018
  Economia municipiului se află într-un stadiu avansat în procesul de evoluție de la economia industrială la o eco… restul » The post Cluj-Napoca – analiza economiei locale appeared first on Cogitus.
 • Calitatea vieții în Cluj-Napoca aprilie 13, 2018
  Parte a procesului de reevaluare a Planului Strategic de Dezvoltare al Municipiului Cluj-Napoca 2014-2020, FSPAC a r… restul » The post Calitatea vieții în Cluj-Napoca appeared first on Cogitus.
 • Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil martie 12, 2018
  În ultimii ani, o parte a orașelor mari din România, între care Cluj-Napoca și Timișoara s-au dezvoltat în mod a… restul » The post Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil appeared first on Cogitus.
 • Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă septembrie 29, 2015
  Ultimele două luni au marcat probabil una dintre turnurile migrației din Europa. Imagini cu trenuri supraaglomera… restul » The post Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă appeared first on Cogitus.
 • China Housing at the Nexus iunie 1, 2015
  The Chinese housing industry is at the nexus of several force fields pulling and pushing people all over the world. The h… restul » The post China Housing at the Nexus appeared first on Cogitus.
 • De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin mai 4, 2015
  Există un acord larg în literatura de specialitate privind rolul central al guvernării locale pentru calitatea de… restul » The post De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin appeared first on Cogitus.
 • It’s Time to Turn the Tables on Russia aprilie 14, 2015
  There is a great deal of analysis and positing of Russia’s nest steps in Ukraine. There is no shortage of experts willi… restul » The post It’s Time to Turn the Tables on Russia appeared first on Cogitus.

Arhiva articole

iulie 2010
L M M J V S D
« iun.   aug. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
%d blogeri au apreciat asta: