Măsuri asumate

Icon

De zece ani toate partidele politice care au fost la guvernare au preferat sa sacrifice dezvoltarea tarii in favoarea voturilor


Romania are o sansa fantastica de relansare deoarece nu are inca o datorie foarte mare – 35% din PIB, iar 32 de miliarde de Euro ne stau la dispozitie. Daca noi in acest an ne restructuram cheltuieliel bugetare am putea sustine foarte bine in 2011 si 2012 dezvoltarea infrastructurii. Aici ar fi motorul relansarii – folosirea banilor europeni care nu merg in datorie. Avem nevoie de doua lucruri: proiecte si componenta autohtona care vine de la buget

Presedintele Traian Basescu a fost  invitat joi seara, incepand cu 21.00, la Televiziunea publica, unde seful statului a oferit un interviu in exclusivitate in cadrul unei Editii speciale. Interviul a urmarit trei directii : prima – inundatiile, apoi – criza economica si financiara, negocierile cu FMI, TVA marit si taierea de salarii si a treia tema – remaniere, relatia cu Guvernul.

Iata mai jos principalele idei

– Cred ca trebuie sa dau explicatii tuturor. Acea perioada a coincis cu promulgarea celor dou Coduri de procedura. Am considerat ca trebuie sa dau prioritate acelor legi. De obicei citesc legile.

– Am dedicat doua zile citirii acestor legi, de aceea am intarziat.

– Prima apreciere este ca autoritatile locale si centrale au actionat mai bine ca niciodata.

– Cea mai mare parte dintre victime sunt efect a  propriilor neglijente sau a unor intamplari nefericite.

– Daca am dubii asupra corectitudinii autoritatilor locale este la Dorohoi. Am mari semne de intrebare.

– Foarte multi batrani au fost victime a inundatiilor, iar la Dorohoi chiar in casa si-au pierdut viata si asta poate spune ceva despre solidaritate.

– N-au fost diguri care sa cedeze in zone importante, sau s-au intamplat dar nu asta a fost cauza inundatiilor. Cauza a fost lipsa lucrarilor de inaltare a digurilor existente.

– Este foarte clar ca Romania nu are in momentul de fata resurse, decat foarte reduse.

– Spre exemplu, anul trecut, veniturile pe care statul roman le-a colectat in bugetul consolidat au fost repartizate pe cheltuielile cu personalul bugetar – 30%. Anul acesta, cheltuielile cu bugetarii au fost 31,8%. Cheltuielile sociale au fost 46,2%, in crestere fata de anul trecut. Daca socotim 31,8 plus 46,2, ajungem la aproape 78% pe cheltuieli cu aparatul bugetar.

– Dupa dobanzi, ne mai raman 11% cheltuieli pentru spitale, etc.

– Au crescut cheltuielile in administratia locala, este o autonomie prost inteleasa, cred ca pot da salarii oricat de mari. Este foarte adevarat ca si Guvernul una a spus si alta a facut. Si in aparatul central au crescut cheltuielile.

– Se creeaza o anumita dificultate a mea in relatia cu Guvernul, pentru ca nu pot accepta ideea ca spunem si cand tragem linia dupa primul trimesctru constatam cresteri la cheltuieli.

– Nu este o dificultate a relatiei intre mine si premierul Boc. Eu am dat Guvernului termen de gratie pana in septembrie.

– Acest guvern trebuie sa corecteze cheltuielile cu aparatul bugetar, functionarimea (si salariatii MAI, si de la Sanatate si Agentii si administratii locale), si pensiile si ajutoarele sociale.

– Cheltuim pe trimestrul unu 46% pe aceste programe. Suntem o tara condamnata la nedezvoltare daca nu facem ce trebuie.

– In ceea ce priveste cheltuielile sociale in primul rand trebuiesc taiate toate programele sociale care indeamna la nemunca. Cei din agricultura gasesc foarte greu zilieri, pentru ca ne-am obisnuit sa traim din banii care vin de la stat, avem venit minim garantat.

– Avem pensia minima garantata care eu nu spun ca trebuie anulata, ci impozitata. Orice venit trebuie impozitat. Sunt 18 pagini pe care sunt evidentiate scutirile – la transfer de mosteniri, exceptii, etc. Toata lumea este exceptata. Nu spun ca toate trebuiesc anulate – la veteranii de razboi nu se cade, au ramas saracii atat de putini si au un venit atat de mic.

– Inclusiv pensiile trebuiesc impozitate. Nu stiu daca indemnizatiile pentru mame pot fi o astfel de categorie, dar ajutorul de somaj da.

– Aceasta este o sursa, impozitarea tuturor veniturilor. O a doua sursa de reducere a cheltuielilor sociale este legata de exceptii si hotii. Hotie facuta in tandem, beneficiar si functionar al statului. Avem 900.000 de pensii de invaliditate, cu o dublare aproape in ultimii ani. Pana in prezent s-au verificat 12.000 de dosare si s-a constatat ca 3.000 trebuiesc trimise la reexaminare.

– La Botosani, 118 nevazatori aveau permis de conducere desi aveau aviz de invaliditate.

– Din 900.000 probabil o treime beneficiaza in mod ilegal.

– Va sunt cunoscute cazurile celor care au casa cu turnulete si merg cu Mercedesul sa-si ia pensia de invaliditate.

– Sunt o alternativa a dezvoltarii. Daca noi vrem sa ingropam tara in nedezvoltare nu facem nimic pe fondul de salarii si cheltuieli sociale.

– N-am avut sansa sa fiu fluierat de pensionari la Galati ca premierul Boc dar a venit un pensionar de altfel foarte viguros si mi-a transmis „Sa nu indrazniti sa va apropiati de pensii”.

Am recunoscut tipicul de om si vreau sa-i spun si lui si tuturor acelor care cred ca Romania poate sa suporte aceste cheltuieli, ca trebuie sa intelegem ca un sistem de cheltuieli sociale care implica 46,2% din veniturile bugetului de stat nu poate fi suportat de Romania.

– Eu nu le cer sa faca economii de dragul economiilor, ci ajustarea cheltuielilor la ce putem sa facem

– Eu nu pot da ordine nici Paralamentului nici Guvernului dar ei trebuie sa stie ca in calitate de sef al statului cer acestor institutii sa nu ingropam aceasta tara in cheltuieli de consum

– Etapa a doua inseamna generalizarea impozitarii. Abia in a treia etapa, dupa ce facem curatenie, daca constatam ca inca mai avem probleme, putem sa vedem daca este cazul sa marim fiscalitatea. De asta sunt un adversar al maririi TVA.

– A fost un partid extrem de ferm care a spus daca se umbla la pensii noi plecam de la guvernare. Punctul meu este ca trebuie sa plece. Romania nu poate sa mai mearga la inca un imprumut. Unde se va duce? In consum- nu vom avea nici bani de diguri, nici de autostrazi sau de modernizare a retelei feroviare. Vom imprumuta bani ca sa sacrificam dezvoltarea.

– De zece ani toate partidele politice care au fost la guvernare au preferat sa sacrifice dezvoltarea tarii in favoarea voturilor

– Cel putin din 2000 incoace, bugetul de stat a fost utilizat de partidele politice pentru a cumpara voturi

– Partidele dau ajutoare sociale, programe sociale, in baza bugetului de stat. Acum nu mai avem decat o alternativa, a responsabilitatii politicienilor in primul rand.

– Pentru mine este 1 septembrie in relatia cu guvernul. Eu nici nu pot demite guvernul nici revoca ministrii, dar sper ca la 1 septembrie sa constatm impreuna cu premierul care sunt ministerele care nu au restructurat si vom trage concluzia ca acel ministru nu a inteles ca trebuie sa ramanem cu atat personal cat ne trebuie.

– Sper ca Ministerul Finantelor sa faca un proiect de impozitare a tuturor veniturilor, ca Ministerul Muncii sa analizeze dosarele, ca sa fie analizate programele administratiilor locale. A venit momentul adevarului.

– Pana la urma, au sansa sau nesansa de a guverna tara intr-un moment de criza. Sunt momente in care oamenii vor si trebuie sa guverneze tara nu pentru voturi.

– Daca nu va avea actiune responsbila iar din partea tarii nu va fi o intelegere fata de responsabilitatea pe care o avem, oamenii politici au obligatia sa fie la inaltimea acestui moment.

– Cartea populismului blocheaza folosirea banilor europeni. Daca aceasta coalitie are o sansa, o are in cele 32 de miliarde care asteapta la Bruxelles pentru indiguire, autostrazi, etc. Daca nu va axista resursa la buget, autohtona, nu vom avea parte de bani.

– Nu cred ca este fezabila crearea unei alte majoritati, cel mult se poate merge cu un guvern minoritar. Orice incercare de dialog cu partidele de opozitie s-au soldat cu pozitii obraznice fata de mine.

– Nici Puterea dar cu atat mai putin Opozitia manifesta responsabilitate fata de momentul prin care trecem.

– In urma discutiilor pe care le-am avut, sper ca puterea sa devina foarte responsabila in continuare

Legea ANI

– Evit sa nominalizez politicieni, totusi domnul Gyorgy Frunda a avut o pozitie impotriva intereselor Romaniei, probabil ca a avut ceva de scuns el si clientela lui. El intelege perfect care va fi consecinta nefunctionarii in parametri acceptabili a ANI. Din pacate, interesele sale si ale grupului sau l-au facut sa puna interesele personale deasupra intereselor Romaniei. Repet, nu pentru ca este ungur. Sunt oameni extrem de loiali Romaniei.

– Efectele nu vor fi bune, exista riscul sa fim decuplati de Bulgaria si raportul pentru Romania in mod cert va fi mai rau decat pentru Bulgaria. Pentru domnul Frunda si cei din jurul lui acest lucru nu este important. In rest nu am ce reprosa UDMR.

– Eu stiu ca PD-L a sustinut fara rezerve propunerile pe care le-am facut, dar a lispit unul din partenerii de coalitie. Nu UNPR, nu voturile lui au facut sa iasa legea ANI asa cum a iesit.

– Nu o pot intoarce.

– Poate o sa fiu foarte abrupt: nu. Romania s-a compromis din punctul de vedere al credibilitatii, ma obliga Constitutia sa promulg legea si anuleaza toate rapoartele de pana acum ale Agentiei. Arata ca actiunile anterioare au fost ori nelegitime, ori neconstitutionale.

Solutii de relansare economica

– Cel mai bun lucru in timp de criza este stabilitatea fiscalitatii, de aceea sunt un adversar al cresterii TVA. Nu il critic pe Boc, dar poate putea sa isi asume o alta masura.

– In ceea ce priveste cota unica, nu cred ca trebuie nici scazuta nici crescuta.

– Cei care pretind ca i-au aparat pe pensionari prin reducerea temporara a pensiilor i-au mintit din nou, pentru ca aceasta crestere de TVA nu este doar o crestere cu 5%, ea genereaza inflatie, tinta de inflatie se muta de la 3,5% undeva la 8, poate peste 8%.

– Solutia aceasta este mai rea pentru pensionari.

– In al doilea rand, este groaznic de nedreapta pentru cei din sistemul bugetar. Au o reducere de 25% a salariilor, catre ei s-a transferat si cresterea TVA si de inflatie.

– N-as face un pronostic, este obilgatoiu sa speram ca va fi posibila revenirea salariului in conditiile in care toti ministrii sunt seriosi.

– Romania are o sansa fantastica de relansare deoarece nu are inca o datorie foarte mare – 35% din PIB, iar 32 de miliarde de Euro ne stau la dispozitie

– Daca noi in acest an ne restructuram cheltuieliel bugetare am putea sustine foarte bine in 2011 si 2012 dezvoltarea infrastructurii. Aici ar fi motorul relansarii – folosirea banilor europeni care nu merg in datorie. Avem nevoie de doua lucruri: proiecte si componenta autohtona care vine de la buget

– Mediul privat poate sa ceara cel mult reducerea birocratiei. Deocamdata, datoriile pe care le au firmele la stat sunt mai mari decat ale statului la firme.

– Firmele viabile trebuiesc ajutate. Patronatele trebuie sa fie credibile cand dicuta cu Guvernul. II rog sa ma scuze ca le spun frontal: preseidntele UGIR, cand a auzit solutiile FMI, tuna si fulgera impotriva maririi TVA. Cand am reusit sa nu marim TVA, acelasi presedinte iesea pe toate televiziunile tunand si fulgerand impotriva solutiilor gasite, in conditiile in care sacrificiile pe care nu toti politicienii le fac, de voturi, eu si premierul, anuntand reducerea de pensii si salarii, au costat enorm in voturi.

– Ei sunt ridicoli. Eu ca sef al statului am obligatia la responsabilitate. Acest sef de patronate nu este serios.

– Romania are unul din cele mai scazute sisteme fiscale la adresa firmelor. Ei cand cer mereu reduceri, trebuie sa spuna si de unde platim salarii,s anatatea, politia, armata.

Pretul pentru PD-L

– Exista aceasta perceptie ca eu as mosi PD-L-ul in cotniuare. Nu e adevarat, va pot spune ca de foarte multa vreme eu nu am discutii legate de partid cu premierul si ministrii.

– Prima mea grija a fost sa le spun: Cautati-va un lider. Nu s-au grabit sa ma asculte pentru ca i-a furat valtoarea guvernarii, dar vor plati enorm daca nu isi gasesc o garnitura noua, oameni nu tineri ci noi.

– Nu e o viziune apocaliptica ci realista.

– Romania are o sansa uriasa, pentru ca nu este inglodata in datorii. Daca noi reusim sa ne gestionam resursele si sa accesam banii europeni, avem o sansa uriasa.

Pe final, un pronostic la finala Campionatului Mondial

-Mi-a placut enorm Spania, chiar daca am tinut cu Germnaia ieri, deci cred ca Spania.

sursa: ziare.com

Filed under: Declaratii,

5 Responses

 1. Alin spune:

  Chiulangii Parlamentului Romaniei, adica aceea pe care ii platim din banii nostri ca sa nu mearga la serviciu.
  Senat
  Cristian Diaconescu (UNPR) cu o prezentă de 3,36%, Dan Voiculescu (PSD+PC)- 1,83 %, Ioan Ghise (PNL)- 1,53%, Cătălin Voicu (PSD)cu o prezentă de 1,51 %. Si pe ultimul loc, pentru că deja e o traditie si trebuie să păstreze acest trofeu, e CRIN ANTONESCU (PNL) – nici nu cred că trebuia să mai spun cine e – care are 0, 92% din voturile electronice date din Senat, fiind prezent doar la 3 voturi electronice din cela 327″ Adica a absentat la 324 de voturi . Presedintele PNL este cel mai chiulangiu parlamentar din ultimele 3 legislaturi, adica din 2000 incoace. Ia 6 000 de lei din banii nostri fara sa mearga la serviciu.
  Camera Deputatilor
  Cel mai prost stau Doru Frunzulică (PSD, Olt), cu 3,1%, Robert Negoiţă (PSD+PC, Argeş) cu 10%, Nicu Banicioiu ( PSD) si Bogdan Niculescu-Duvăz (PSD+PC, Argeş), cu 16,5%. Isi petrec toata ziue prin studiourile TV de la Realitatea si Antena3

 2. Corina spune:

  Sanse sunt de relansare, asa cum spune si presedintele Basescu si cred ca ar trebui sa privim lucrurile si pozitiv, in sens ca trebuie sa privim si partea plina a paharului nu numai prapastia, asa cum o face presa mogulilor.
  In ciuda criticilor, chiar din partea presedintelui am vazut ca Guvernul Boc a inceput restructurarea in administratia locala si aparatul central, inceput deja controlul pensionarilor de invaliditate pentru a elimina alocarea pe nedrept a acestui tip de pensie, si-a asumat legea unica a pensiilor, pentru a elimina pensiile nesimtite, cum am vazut ca exista pensii de 8600 de euro, s-au facut reduceri ale cheltuielilor publice. Nu se poate face totul peste noapte. Intr-adevar s-a intarziat cu ele, dar daca aceste masuri se aplica se vor putea atrage si cele 32 de miliarde de Euro de la UE.
  Deci hai sa privim si partea plina a paharului.

  • comanitza spune:

   Buna Corina,
   relansarea economica este posibila, desigur, dar e mai greu de realizat cand tai din salarii, cat despre investitii, acei bani se vor intoarce in economia reala doar daca nu sunt acordati fraudulos, si nu cred ca Romania a exelat in investitii in ultima vreme, am excelenat in licitatii, proiecte, comisii si plati ale unor proiecte care nu se mai fac, dar nu as numi asta investitii.
   Guvernul Boc a inceput restructurarea ? pai nu Basescu spune, si il citez: „Se creeaza o anumita dificultate a mea in relatia cu Guvernul, pentru ca nu pot accepta ideea ca spunem si cand tragem linia dupa primul trimesctru constatam cresteri la cheltuieli.” si Boc a fost premier cu acelasi guvern cam in ultii 2 ani, pana acum de ce nu a incercat o restrcuturare ? si taierea salariilor celor mai multe categorii bugetare cu 25% (stii carror bugetari nu li s-au taiat salriile ?) nu e nici pe departe o restructirare, si sa crezi asta e o mare greseala. Recalcularea asa numitelor „pensii nesimtite” ar economisi 20 de milioane de euro, nu cred ca tara statea in banii astia, desigur ar trebuii facuta ca o chestie morala, da’ nu sa spui ca noi nu aveam bani de shaorma din cauza acestor 0.02 miliarde.

 3. catalin spune:

  @Corina …. si ce sa facem? sa ne uitam la ea cum scade?

  • Corina spune:

   Stii ce ai de facut? Cumpara un produs romanesc pentru ca prietenul tau sa isi pastreze locul de munca.
   Si nu te mai lasa manipulat de presa care prezinta doar dintr-o parte situatia, aceea pe care isi doreste s-o vada opozitia. Ne-am transformat cu totii fie in analisti politici, asa ca la fotbal, fie in spectatori care asa cum aud ca spune realitatea TV asa o luam de buna, fara sa si gandim putin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Video

Categorii

RSS COGITUS

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Arhiva articole

iulie 2010
L M M J V S D
« iun.   aug. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
%d blogeri au apreciat asta: