Măsuri asumate

Icon

Actiunea guvernamentala in sprijinul mediului de afaceri


PDL pregăteşte un plan de şapte măsuri pentru relansarea economică, ce vor fi discutate, cu partenerii de guvernare şi care vor fi înaintate guvernului.

1. Printre intervenţiile agreate de parlamentarii PDL, UDMR şi UNPR se numără crearea „grupului de TVA”, iniţiativă ce vizează holdingurile şi grupările de firme care au aceiaşi acţionari. Concret, respectiva măsură prevede ca, în cadrul entităţilor economice compuse din mai multe firme, sarcina rezolvării problemelor legate de taxe şi impozite să revină unei firme-lider, care deţine cel puţin zece procente din acţiunile respectivului grup economic. „În felul acesta, se reduc şi cheltuielile administrative ale statului care nu mai verifică, de pildă, câte şapte firme, ci doar una singură, iar compania are un avantaj în faptul că se simplifică birocraţia”, a explicat, pentru Gândul, deputatul PDL, Sulfina Barbu, coordonatorul grupului de parlamentari ai coaliţiei care au elaborat propunerile de stimulare a mediului de afaceri.

2 Al doilea pas se referă la deducerea fiscală de 10% din valoarea taxei pe valoarea adăugată pentru lucrări de renovare a locuinţelor şi clădirilor, ceea ce, în viziunea parlamentarilor puterii, ar conduce la o creştere economică potenţială de 0,3%, în condiţiile în care reparaţiile şi renovările au pondere de 32% din lucrările de construcţii totalizând 37 de miliarde de lei.

3-5 Pe lângă modificarea Codului de Procedură Fiscală, astfel încât dobânda pentru fiecare zi de întârziere de plată a impozitelor să fie de 0,04% şi amânarea de la plata obligaţiilor fiscale neachitate la termen, până la data de 30 iunie 2011, soluţiile coaliţiei presupun şi creşterea la 80% a cotei din dividendele întreprinderilor de stat care se varsă la buget.

Vlădeascu aşteaptă decizia politică

6 Echipa de lucru formată din pedeliştii Ioan Oltean, Roberta Anastase, Sever Voinescu, Vasile Gherasim şi Zamfir Iorguş, UNPR-istul Mircea Coşea şi UDMR-istul Andras Edler a prevăzut, de asemenea, şi măsuri care vizează firmele nou-înfiinţate. Astfel, cei care investesc minimum 500.000 de euro şi creează cel uţin 50 de locuri de muncă ar urma să fie scutiţi de plata impozitului pe profit pentru o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal următor celui în care sunt îndeplinite condiţiile respective. Beneficiarii acestei măsuri trebuie să realizeze venituri impozabile pentru alţi 5 ani de la încetarea facilităţii, în caz contrar urmând să plătească impozit pe profit pe cei cinci ani, la care se vor adăuga penalităţi de întârziere.

7 O altă prevedere este cea refe-ritoare la compensarea directă. Practic, deputaţii PDL propun guvernului ca firmele cu datorii care au de primit contravaloarea TVA-ului de la stat să beneficieze de un calcul direct. „Dacă o firmă are datorii la asigurările de sănătate, sau la şomaj, dar are de încasat TVA, să nu i se blocheze contul, pentru că în felul acesta nu va mai putea face, mai departe, plăţi, nu va mai putea să acorde salarii ş.a.m.d.”, a adăugat Sulfina Barbu, precizând că setul de măsuri aşteaptă doar acordul guvernului: „Am vorbit cu domnul ministru Vlădescu şi dumnealui a spus că le poate accepta dacă există şi o decizie politică în acest sens. Am consultat peste 1300 de firme până am ajuns la aceste concluzii şi îmi menţin punctul de vedere ca adversar al creşterii taxelor. Sperăm să avem şi o analiză foarte serioasă până la sfârşitul anului şi un program coerent care să permită revenirea la cota unică de 19%, de la 1 ianuarie 2011”.

sursa: www.gandul.net

Filed under: Economic, Masuri, , , ,

One Response

  1. Corina spune:

    Din declaratiile lui Boc am inteles ca reducerea salariilor si cresterea TVA au fost propuse doar pana cand economia va da semne de revigorare, prin urmare e clar ca dupa aceste masuri de scoatere din criza, avem nevoie de masuri care sa sustina cresterea economica.
    Solutia cu fondurile europene este cea mai buna, iar decizia ca fiecare ministru sa fie obligat sa prezinte lunar ritmul de absorbtie a fondurilor europene din domeniul de care raspunde sper sa dea roade, deoarece pana acum nu am prea reusit aproape nimic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Video

Categorii

RSS COGITUS

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Arhiva articole

iulie 2010
L M M J V S D
« iun.   aug. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
%d blogeri au apreciat asta: