Măsuri asumate

Icon

32 de secretari de stat şi 43 de subprefecţi vor rămâne în urma procesului de restructurare


Reducerea numărului de secretari de stat din ministere şi a numărului de subprefecţi va aduce economii de peste 4,5 milioane de euro pe an. Guvernul a finalizat procesul de restructurare a funcţiilor de secretari de stat, la nivelul ministerelor, şi a funcţiilor de subprefecţi de la nivelul prefecturilor, a anunţat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern. Potrivit şefului Executivului, din cele 57 de posturi de secretari de stat, dintre care 7 vacante, vor rămâne 32 de secretari de stat. “Am semnat deja deciziile de eliberare din funcţie pentru 17 secretari de stat şi pentru 2 subsecretari de stat. Eliberarea unui post de secretar de stat de la Ministerul Administraţiei şi Interenelor se va putea face după aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”, a afirmat premierul.

La nivelul prefecturilor, numărul subprefecţilor s-a redus la câte o astfel de funcţie pentru fiecare judeţ şi două funcţii pentru municipiul Bucureşti. Astfel, din cele 85 de posturi de subprefecţi, dintre care 7 vacante, vor rămâne în funcţie 43 de persoane ca subprefecţi, a anunţat primul-ministru, arătând că deciziile de eliberare din funcţie vor fi publicate mâine în Monitorul Oficial.

“Deciziile de restructurare luate astăzi au avut o dublă componentă. O componentă care vizează funcţionarea mai bună a ministerelor şi a prefecturilor şi, în acelaşi timp, o componentă financiară”, a afirmat primul-ministru, precizând că pe parcursul unui an costurile legate de activitatea unui secretar de stat ajung, la nivel maximal, până la 110.000 de euro, costuri care implică salariul său, al angajaţilor de la cabinet, cheltuielile cu combustibil, deplasările şi alte cheltuielile adiacente.

În ceea ce priveşte costurile pe care le implică activitatea unui subsecretar de stat, acestea pot ajunge la 33.000 de euro pe an, iar a unui subprefect la 77.000 de euro pe an.

“Procesul de restructurare în vederea realizării unei administraţii funcţionale şi care să răspundă mai bine nevoilor cetăţenilor va continua şi în perioada următoare, astfel încât să avem un aparat bugetar bine dimensionat în raport cu nevoile statului român, ale cetăţenilor şi în raport cu ceea ce îşi poate permite statul român ca finanţare a aparatului bugetar”, a mai afirmat premierul.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a precizat că economiile bugetare care se fac anual prin eliberarea din funcţie a subprefecţi sunt de peste 2,5 milioane de euro anual, iar economiile care se vor face până la sfârşitul anului însumează peste 1 milion de euro.

În ceea ce priveşte reducerea numărului de secretari de stat şi subsecretari de stat, economiile care se vor face anual sunt de aproximativ 2 milioane de euro, iar până la sfârşitul anului economiile vor însuma peste 800.000 de euro.

În total, prin reducerea numărului de secretari de stat, subsecretari de stat şi subprefecţi, până la sfârşitul anului 2010, se fac economii de aproape 2 milioane de euro, iar pe parcursul unui an economiile realizate vor fi de 4,5 -5 milioane de euro.

„Au fost făcute reevaluări ale competenţelor unor secretari de stat, astfel încât avem trei secretari de stat care vor lucra cu alţi miniştrii, respectiv cu primul-ministru. Domeniile coordonate de secretarii de stat care au fost eliberaţi din funcţie vor fi redistribuite de către miniştrii secretarilor de stat care rămân în ministere”, a mai precizat Ioana Muntean.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a menţionat numele secretarilor de stat şi ale subsecretarilor de stat care vor fi eliberaţi din funcţie în urma deciziilor luate astăzi de Guvern.

1. MINISTERUL ECONOMIEI:

1. Tudor Şerban – energie si resurse minerale

2. Maria Pârcălăbescu – comert exterior

3. Irinel Cristu – IMM-uri mediu de afaceri

2. MINSTERUL FINANŢELOR

1. Graţiela Iordache

3 . MINISTERUL DEZVOLTĂRII REGIONALE ŞI TURISMULUI:

1. Sorin Munteanu

2. Barna Tanczos (urmând să fie numit secretar de stat la Ministerul Agriculturii)

3. Subsecretar de stat: Ion Sterian

4. MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE :

1. Danuţ Apetrei

2. Peter Andrei Haschi

3. Barna Tanczos (eliberat din funcţie de la Ministerul Dezvoltării, numit la Ministerul Agriculturii)

5. MINISTERUL MUNCII

1. Dumitru-Nicu Cornoiu

6. MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE

1. Bogdan Mazuru

2. Călin-Radu Ancuţa

7. MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR

1. Marius Tiberiu Martinescu – Secretar de Stat pentru Reforma Administratiei Publice

2. Chestor de politie Irina Alexe – Secretar de Stat pentru Relatia cu Parlamentul

3. Liviu Gradinaru – Subsecretar de Stat pentru Comunitatile Locale

4. Eliberarea unui post de secretar de stat de la MAI se va putea face după aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

8. MINISTERUL JUSTIŢIEI

1. Rodica Constantinovici

9. MINISTERUL TRANSPORTURILOR

1. Anton Marin – (va fi numit secretar de stat la Ministerul Mediului)

2. Popa Gheorghe

10. MINISTERUL MEDIULUI

1. Mircea-Ioan Cotoşmanu

2. Dan Cârlan

3. Marin Anton (va fi numit secretar de stat la Ministerul Mediului, în prezent la Ministerul Transporturilor)

11. MINISTERUL EDUCAŢIEI

1. Baba Cătălin Ovidiu (va fi numit secretar de stat în aparatul de lucru al Primului-ministru, având în vedere că domnul Călin Hinţea şi-a dat demisia din motive personale.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a mai precizat că sunt patru ministere la care nu au intervenit modificări, întrucat acestea nu aveau decât câte doi secretari de stat sau chiar un singur secretar de stat. Acestea sunt Ministerul Sănătăţii, Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Apărării Naţionale – care au câte doi secretari de stat şi Ministerul Culturii, care are un singur secretar de stat.

Miniştrii au ca termen de lucru data de 1 septembrie pentru a prezenta în Guvern noile scheme de personal ale ministerelor, urmând ca procesul de restructurare să se încheie până la 31 decembrie 2010, a subliniat, miercuri, prim-ministrul Emil Boc.

Emil Boc: 1 septembrie, termen de lucru pentru ca miniştrii să prezinte schemele de restructurare

„Până la 1 septembrie, practic, este termenul pe care îl avem în lucru, astfel încât întregul proces să se termine până la 31 decembrie, ca după 1 ianuarie să putem avea de a face cu o creştere salarială în raport cu salariile diminuate în momentul de faţă. Procesul se va derula până la sfârşitul acestui an, pentru că este unul complex. De la adoptarea actului normativ urmează declanşarea procedurilor legale, care înseamnă preavize, acte normative subsecvente, decizii individuale, inventarierea şi stabilirea criteriilor pe baza cărora se fac aceste restructurări”, a spus Boc.

El a solicitat în mod expres atât miniştrilor, cât şi şefilor unităţilor administrative de la nivel local să disponibilizeze angajaţii numai după criteriul competenţei, fără partizanat politic.

„Solicit tuturor acelora care se ocupă de procesul de restructurare şi mă refer atât la nivel local – pentru că peste 53.000 de oameni vor pleca din administraţia locală -, cât şi la nivel central, ca elementul de referinţă în procesul de restructurare să fie competenţa şi sunt împotriva oricărui gest de partizanat politic sau de susţinere pe criterii politice a procesului de restructurare, la nivel local şi naţional”, a spus Boc.

Şeful Guvernului a precizat că va veghea ca toţi cei aflaţi sub competenţa sa directă să respecte criteriul competenţei în procesul de restructurare.

Filed under: Masuri, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Video

Categorii

RSS COGITUS

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Arhiva articole

iulie 2010
L M M J V S D
« iun.   aug. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
%d blogeri au apreciat asta: