Măsuri asumate

Icon

Calendarul şi priorităţile Guvernului pentru toamna acestui an


Emil Boc a anunţat care sunt axele centrale ale rectificării bugetului de stat şi ale bugetului asigurărilor sociale. Cabinetul a discutat, în primă lectură, urmând  să aprobe modificările la nivelul bugetelor.  Boc a trecut în revistă şi care sunt măsurile pe care Guvernul urmează să le promoveze, susţină sau să le implementeze în următoarele două luni.

Obiectivele şi beneficiarii rectificării bugetare

• Guvernul va asigura în continuare cofinanţarea proiectelor europene, iar Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM va fi suplimentat cu 46 milioane euro, în vederea garantării creditelor pentru proiecte UE în limita unui plafon total de două miliarde de euro. „Nu se taie niciun euro de la cofinanţarea proiectelor europene, dimpotrivă la Mediu şi la Agricultură am suplimentat”, a spus Boc, infirmând astfel declaraţiile preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, care a spus, miercuri, că banii alocaţi pentru vor fi tăiaţi pentru a închide anul 2010 pe un deficit de 6,4 – 7 la sută din PIB, convenit cu FMI şi Comisia Europeană.

• Guvernul va aloca fonduri totale de 1,9 miliarde lei pentru achitarea datoriilor statului în sistemul de sănătate, precum şi 500 milioane lei pentru ştergerea datoriilor acumulate de companii de stat faţă de firme care înregistrează la rândul lor datorii la buget.

• Ministerul Dezvoltării Regionale va primi 30 milioane lei pentru achiziţionarea materialelor de construcţie utilizate la refacerea caselor distruse de inundaţii

• Bugetul asigurărilor sociale de stat va fi suplimentat cu 3,8 miliarde lei, pentru acoperirea cheltuielilor generate de plata pensiilor până la sfârşitul acestui an.

• Bugetul Casei Naţionale de Asigurări va fi, de asemenea, suplimentat 0,9 miliarde de lei.

• Cheltuielile de capital sunt reduse cu 0,2% din PIB. Guvernul a decis, miercuri, să diminueze cu 10% cheltuielile cu investiţiile din fiecare minister programate până la finele anului, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale. „S-a decis tăierea a 10% din fondul de investiţii la fiecare minister, respectiv din cheltuielile programate până la finele anului”, au arătat sursele.

Premierul Emil Boc a anunţat că Executivul va reduce, prin rectificarea bugetară, cheltuielile de capital cu echivalentul a 0,2% din PIB, fiind asigurată în continuare finanţarea unor domenii importante, inclusiv în zona socială. El a precizat că toate ministerele trebuie să reevalueze proiectele de investiţii, urmând ca prioritare să fie considerate doar acele proiecte care pot fi finalizate în 2011 şi 2011. Rezultatul reevaluării trebuie prezentat de fiecare ministru în interval de o săptămână, în urma unei discuţii cu şeful Guvernului.

Agenda administrativă şi legislativă a Guvernului

1. Pe componenta economică

• În septembrie, vom avea actele normative pregătite pentru eliminarea impozitului minim

• Pentru adoptarea proiectului de lege care vizează sprijinirea tinerilor care îşi întemeiază o firmă pentru a dezvolta afaceri, aşa numitele start-up-uri

• Capitalizarea Fondului de Garantare pentru IMM-uri, care se întâmplă deja prin rectificarea bugetară

• Modificarea pragurilor prin care firmele pot primi ajutoare de stat în cazul în care creează noi locuri de muncă şi realizează investiţii în economie

• Achitarea datoriilor restante pe care statul le are la diverşi agenţi economici. ” Să sperăm că şi la nivel local (…), şi acolo, autorităţile locale vor proceda la achitarea datoriilor”, a spus Boc.

2. Pe componenta socială

• Adoptarea Legii Pensiilor în luna septembrie este un obiectiv major al Guvernului. „Este un prim pas pentru a diminua deficitul la bugetul de pensii din România. Legea se află în Camera Deputaţilor în forma finală şi sperăm să fie adoptată în luna septembrie”, a declarat prim-ministrul

• „În luna septembrie, avem pregătită infrastructura necesară pentru a promova în Parlament a Legii Salarizării Unitare a personalui plătit din fonduri publice, în urma analizelor care s-au făcut în ultimele 9 luni, potrivit legii în vigoare. (…)”, a mai spus Emil Boc

• Promovarea în Legislativ a unui proiect de act normativ care vizează modificarea procedurii de acordare a venitului minim garantat.

• În octombrie, „vom înainta la Parlament un pachet legislativ care vizează modificarea Codului Muncii- Legea Sindicatelor, Legea Patronatelor şi Legea contractelor colective de muncă, pentru flexibilizarea forţei de muncă în România, un pachet social extrem de important ca o parte componentă a reformei statului”, a mai anunţat premierul.

• Şi, cel de-al doilea pachet social important este Codul Social care, tot în luna octombrie, va fi înaintat la Parlament

3. Pe componenta sistemului juridic

• Adoptarea imediată a Legii ANI de Camera Deputaţilor şi apoi de Senat

• Adoptarea Legii înainte de Guvern la Parlament cu privire la scurtarea procedurilor judiciare

• Adoptarea Legii care vizează eliminarea posibilităţii de suspendare a proceselor judiciare în cazul invocării excepţiei de neconstituţionalitate

• Adoptarea în formă finală a Strategiei privind justiţia în perioada următoare, ţinând cont de obligaţiile României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe Justiţie, dar şi de nevoia românului de a avea acces la o justiţie rapidă şi eficientă

4. În privinţa restructurării aparatului bugetar.

„Restructurea sistemului public este în linie dreaptă. Până în momentul de faţă avem acte normative, publicate în MO, pentru eliberarea din aparatul bugetar a 73.956 de posturi ocupate, fără a lua în calcul cele anunţate astăzi de miniştri şi care vor fi publicate în zilele următoare în MO. (…)”, a spus Boc. „Guvernul nu are nicio reţinere să adopte aceste legi cu costuri politice evidente, dar cu beneficii pe termen lung şi pentru politicieni, dar mai ales pentru ţară”, a dat asigurări şeful Executivului.

5. În privinţa descentralizării.

„Descentralizarea intră în faza a doua. După faza din Sănătate, urmează partea din Educaţie. Dacă se amână în Senat adoptarea formei finale a Legii Educaţiei nu voi avea nicio ezitare să promovez prin Ordonanţă de Urgenţă partea care ţine de descentralizarea din domeniul Educaţiei, pentru că nu putem amâna acest proces atât de necesar şi reformei sistemului educaţional”

• În domeniul Culturii vor fi accelerate procedurile de preluare de către autorităţile locale a cinematografelor. „Cu menţiunea că, în fiecare municipiu- reşedinţă de judeţ vom menţine cel puţin un cinematograf pentru a putea promova filmul românesc sau alte obiective care ţin de promovarea actului de cultură de nivel naţional”, a anunţat Emil Boc.

Filed under: Masuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Video

Categorii

RSS COGITUS

 • Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 octombrie 17, 2018
  Universitatea, mai mult ca orice altă instituție sau organizație, poate impulsiona dezvoltarea economică și s… restul » The post Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 appeared first on Cogitus.
 • Cluj-Napoca – analiza economiei locale aprilie 13, 2018
  Economia municipiului se află într-un stadiu avansat în procesul de evoluție de la economia industrială la o eco… restul » The post Cluj-Napoca – analiza economiei locale appeared first on Cogitus.
 • Calitatea vieții în Cluj-Napoca aprilie 13, 2018
  Parte a procesului de reevaluare a Planului Strategic de Dezvoltare al Municipiului Cluj-Napoca 2014-2020, FSPAC a r… restul » The post Calitatea vieții în Cluj-Napoca appeared first on Cogitus.
 • Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil martie 12, 2018
  În ultimii ani, o parte a orașelor mari din România, între care Cluj-Napoca și Timișoara s-au dezvoltat în mod a… restul » The post Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil appeared first on Cogitus.
 • Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă septembrie 29, 2015
  Ultimele două luni au marcat probabil una dintre turnurile migrației din Europa. Imagini cu trenuri supraaglomera… restul » The post Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă appeared first on Cogitus.
 • China Housing at the Nexus iunie 1, 2015
  The Chinese housing industry is at the nexus of several force fields pulling and pushing people all over the world. The h… restul » The post China Housing at the Nexus appeared first on Cogitus.
 • De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin mai 4, 2015
  Există un acord larg în literatura de specialitate privind rolul central al guvernării locale pentru calitatea de… restul » The post De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin appeared first on Cogitus.
 • It’s Time to Turn the Tables on Russia aprilie 14, 2015
  There is a great deal of analysis and positing of Russia’s nest steps in Ukraine. There is no shortage of experts willi… restul » The post It’s Time to Turn the Tables on Russia appeared first on Cogitus.

Arhiva articole

august 2010
L M M J V S D
« iul.   sept. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d blogeri au apreciat asta: