Măsuri asumate

Icon

Pensiile, reforma lor si iesitul in strada. Vezi cum opera sistemul in alte tari europene


In toata Europa, sistemele de pensii se reformeaza. In Franta se iese in strada. In Belgia se iese in strada. Mecanismele nationale care au functionat atatia ani, nu mai fac fata. Sistemul e prost. Vorba lui Pampuccian, platim toate greselile statelor si imprumuturile facute de ele in ultimii 50 de ani.

Intr-o Uniune, sistemele de pensii ar trebui si ele armonizate. Nu poti functiona pe sisteme radical diferite, dar nu le poti nici uniformiza abrupt. 

Le Monde de astazi deschide ziarul tocmai cu aceasta reforma. Reformele sunt dureroase si partea proasta e ca nici nu stii daca viitorul mecanism va fi mai bun. Deocamdata se doreste a fi sustenabil. Ce inseamna asta pentru cei care se vor pensiona, e mai dificil de explicat.Iata cum functionau sistemele de pensii in cateva tari.

Franta

Sistemul de pensii in Franta nu este uniform, dar e organizat in functie de sectorul de activitate. Exista un sistem pentru salariatii din sectorul privat, sisteme speciale pentru salariatii din sectorul public si regime pentru non-salariati (profesiuni liberale, artizani, comercianti si agricultori). In ceea ce priveste salariatii din sectorul privat, trebuie sa cotizeze toti pentru asigurarea de batranete, oricare ar fi cuantumul remuneratiei lor. Regimul general este gestionat de catre Casa nationala de asigurari de batranete (CNAV), toti salariatii din sectorul privat avand de asemenea obligatia de a fi afiliati la un sistem de pensii complementar, organizat de catre AGIRC (pentru salariatii cadre manageriale) si ARRCO (pentru salariatii care nu sunt cadre manageriale).

Pentru a beneficia de o pensie de varsta la plafonul maxim, trebuie ca asiguratul sa aiba 65 de ani sau sa fi cotizat 160 de trimestre (pentru persoanele nascute dupa 1948). Daca interesatul nu indeplineste conditiile pentru a obtine pensia cu plafon maxim, pensia ii va fi calculata cu un plafon micsorat, procentul de micsorare fiind calculat in functie de varsta si durata asigurarii. Daca pensionatul moare, sotul supravietuitor va putea, eventual, sa beneficieze de o pensie reversibila daca a atins varsta de 51 de ani si nu dispune de resurse personale superioare unui plafon. Aceasta pensie reversibila ar putea ajunge 54% din cuantumul pensiei de batranete de care beneficia sotul decedat, si, dupa caz, de o majorare pentru copilul aflat in grija.

Detalii gasiti aici

Belgia

Exista 4 regimuri de pensii: regimul salariatilor, regimul independentilor, al functionarilor din serviciile publice si regimul fostilor angajati care au lucrat in colonii sau intr-o tara care nu e membra a UE. Valoarea pensiei este plafonata si determinata in functie de cariera profesionala, salariu si situatia familiala.

Distingem pensia de familist si pensia de persoana singura. Exista,deasemenea,un regim de pensie de urmas. Partenerii separati au parte de un regim specific. Exista, de asemenea, un regim specific pentru lucratorii frontalieri si sezonieri. Pe de alta parte, exista regimuri speciale pentru mineri, marinari, piloti si ziaristi.

Valoarea pensiei depinde de regim. Este posibil, de asemenea, de a avea dreptul la o pensie combinata de la mai multe regimuri. Varsta de pensionare este de 65 de ani la barbati. Pentru femei, este de 62 de ani (incepand cu 1 ian 2000), la 63 ani (incepand cu 1 ian 2003), 64 ani (1 ian 2006) si 65 ani (incepand cu 1 ian 2009). Este posibil sa obtii pensie anticipata, incepand cu luna ce urmeaza celei de-a 60-a aniversari, in cazul in care cel care face cererea indeplineste exigentele fixate in ceea ce priveste vechimea in munca.

Exista si un alt regim de pensie – Pre-pensia (este constiutit dintr-o indemnizatie de somaj belgian, la care se adauga o suma platita  de catre angajator. Pre-pensia poate fi inceputa la varsta de 60 ani, in functie de sistemul national de CCT, sau la o varsta inferioara, daca acest punct este prevazut in CCT-ul specific sectorului sau intreprinderii, sau in caz de restructurare).

Alte detalii, aici

Estonia

Sistemul de pensii este impartit pe trei piloni: Pilonul I este pensia de stat, care e impartita in doua: pensii bazate pe contributii din munca (pensii de batranete, pentru incapacitate de munca si pensii de urmas) si pensia nationala. Platile pensiilor de stat sunt realizate din asigurarile sociale care sunt platite din remunerarea muncii. Angajatorii platesc 33% din salariile angajatilor pentru asigurari sociale, din care 13% merg mai departe la asigurarile de sanatate si 20% merg mai departe pentru pensiile actualilor pensionari. Este de asemenea posibila primirea de pesie de batranete in conditii mai avantajoase sau de pensie de batranete amanata, care sunt amandoua sub-tipuri ale pensiei de stat. Un alt sub-tip disponibil al pensiei de stat este pensia anticipata. In completare, mai sunt pensiile de urmas si pensiile pentru incapacitate de munca.

Pilonul II sau pensia obligatorie capitalizata
Pensia capitalizata se bazeaza pe ceea ce este cunoscut ca formula 2+4, in care statul si persoana care primeste pensia sunt parti. Pensia capitalizata este o prestatie periodica obligatorie garantata, care se primeste in baza unitatilor acumulate la fondul de pensii obligatorii si care se constituie din plati de solidaritate achitate pe seama persoanei si din contributia personala a acesteia platita din fondul de pensii sau de catre un asigurator.

Regimul de pensii capitalizate este obligatoriu in Estonia pentru toate persoanele nascute dupa 31 decembrie 1982. La angajare, o persoana trebuie sa aleaga un fond de pensii, in care banii vor incepe sa se acumuleze dupa un an de la momentul in care persoana si-a inceput activitatea. Daca o persoana nu-si alege un fond de pensii, ea va fi repartizata din oficiu. Platile de pensie pot incepe odata ce persoana atinge varsta de pensionare, la 63 de ani. O persoana se poate alatura unui regim de pensii capitalizate la toate marile banci din Estonia: Hansabank, Uhispank, Nordea Bank, Sampo Bank.

Continuare in detaliu

Ungaria

Discutam aici despre pensia de batranete, de invaliditate, invaliditate din accident de munca, pensia de urmas, pensia de orfan. In cadrul asigurarii obligatorii de pensii, in Ungaria opereaza asa numitul sistem mixt care consta din 2
paliere. Primul palier functioneaza ca un serviciu pay-as-you-go si reprezinta o proportie de 3/4. Palierul II este o schema de pensie privata care opereaza pe principiul contributiilor capitalizate in cadrul unui sistem privat de pensii si reprezinta 1/4.
Varsta de pensionare este in general 62 de ani, atat la femei cat si la barbati.Perioada minima de asigurare este in cadrul palierului I, de 15 ani pentru pensia partiala si de 20 ani pentru pensia integrala. Nu este nici o perioada minima stabilita pentru palierul II. Contributia asiguratilor in palierul I al asigurarii sociale este de 8,5% iar pentru membrii schemei private de pensie este de 0,5%.

Persoanele asigurate au dreptul la pensia de invaliditate daca:
1. au pierdut 67% din capacitatea de munca ca urmare a deteriorarii starii de sanatate datorita unei boli fizice sau mentale si nu se intrevede nici o imbunatatire timp de un an
2.au indeplinit anii de serviciu/asigurare necesari
3.nu lucreaza in mod regulat sau au un salariu care este considerabil mai mic decat salariul avut inainte de invaliditate; perioada minima de asigurare ceruta este diferita in functie de varsta.

Oricine are sot/sotie sau partener decedat care a indeplinit perioada de asigurare necesara pentru pensia de batranete sau pensia de invaliditate, sau care a decedat pensionar fiind, este indreptatit la pensia de urmas.Un partener este indreptatit la pensia de urmas numai daca ea/el a convietuit cel putin 1 an fara intrerupere cu persoana respectiva si au avut un copil impreuna, sau au convietuit 10 ani fara intrerupere.

Un copil ai caror parinti au indeplinit perioada de asigurare pentru pensia de batranete sau invaliditate in momentul decesului este indreptatit la pensia de orfan.

Continuare si detalii

Vezi de asemenea cum opera sistemul in Germania, Austria, Elvetia, Italia sau Bulgaria

sursa: http://hymerion.ro/2010/10/09/pensiile-reforma-lor-si-iesitul-in-strada.html

Filed under: Masuri, Perspective

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Video

Categorii

RSS COGITUS

 • Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 octombrie 17, 2018
  Universitatea, mai mult ca orice altă instituție sau organizație, poate impulsiona dezvoltarea economică și s… restul » The post Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 appeared first on Cogitus.
 • Cluj-Napoca – analiza economiei locale aprilie 13, 2018
  Economia municipiului se află într-un stadiu avansat în procesul de evoluție de la economia industrială la o eco… restul » The post Cluj-Napoca – analiza economiei locale appeared first on Cogitus.
 • Calitatea vieții în Cluj-Napoca aprilie 13, 2018
  Parte a procesului de reevaluare a Planului Strategic de Dezvoltare al Municipiului Cluj-Napoca 2014-2020, FSPAC a r… restul » The post Calitatea vieții în Cluj-Napoca appeared first on Cogitus.
 • Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil martie 12, 2018
  În ultimii ani, o parte a orașelor mari din România, între care Cluj-Napoca și Timișoara s-au dezvoltat în mod a… restul » The post Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil appeared first on Cogitus.
 • Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă septembrie 29, 2015
  Ultimele două luni au marcat probabil una dintre turnurile migrației din Europa. Imagini cu trenuri supraaglomera… restul » The post Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă appeared first on Cogitus.
 • China Housing at the Nexus iunie 1, 2015
  The Chinese housing industry is at the nexus of several force fields pulling and pushing people all over the world. The h… restul » The post China Housing at the Nexus appeared first on Cogitus.
 • De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin mai 4, 2015
  Există un acord larg în literatura de specialitate privind rolul central al guvernării locale pentru calitatea de… restul » The post De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin appeared first on Cogitus.
 • It’s Time to Turn the Tables on Russia aprilie 14, 2015
  There is a great deal of analysis and positing of Russia’s nest steps in Ukraine. There is no shortage of experts willi… restul » The post It’s Time to Turn the Tables on Russia appeared first on Cogitus.

Arhiva articole

octombrie 2010
L M M J V S D
« sept.   nov. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d blogeri au apreciat asta: