Măsuri asumate

Icon

Legea educatiei in lupta cu sistemul clientelar din universitati


„A fost o prietenoasă şi veselă coalizare în jurul unor interese dubioase. Problema reală cu această lege nu este cea cu istoria şi geografia în limba maghiară, ci cu schimbarea regulilor în sistemul de învăţământ. Adevărata rezistenţă la reforma în educaţie nu vine de la învăţământul gimnazial, ci de la sistemul universitar. Acolo sunt oamenii cei mai influenţi, acolo sunt interesele cele mai mari, inclusiv financiare. Dacă ne uităm la comportamentul unor oameni din acest sistem, o să vedem că este un comportament mafiot. Teama mea este că în spatele prelungirii discuţiei din comisia de la Senat stau interesele din mediul universitar. Sunt membri ai comisiei care vin din mediul universitar, sunt privilegii pe care nu vor să le piardă.” a declarat consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu

Din ce prevede Legea Educatiei si deranjeaza sistemul:

 

* se introduce clasificarea universitatilor. Numai cele cu cel mai inalt grad pot organiza doctorate. Clasificarea e facuta de un organism international.

* se introduce reevaluarea la 5 ani a conducatorilor de doctorat si posibilitatea pierderii acestei calitati.

* se introduce abilitarea: posibilitatea lectorilor de a conduce doctorate. Comisia de abilitare va avea componenta mixta, romana SI straina.

* Senatul universitar este ales prin vot direct al cadrelor didactice din universitati.

* decanii sunt selectati prin concurs public la care se poate inscrie si cineva din afara universitatii.

* rectorul e desemnat PRIN CONCURS public de catre o comisie formata din 50% oameni desemnati de senat si 50% specialisti EXTERNI universitatii, din tara si strainatate. Poate participa si cineva din afara universitatii la concursul de functia de rector. Rectorul incheie cu Senatul un contract de management cu criterii de performanta. Ministrul poate revoca rectorul daca nu respecta legislatia si contractul.

 

La liceu:

* se introduce “School after school”

* se ierarhizeaza scolile (5 niveluri)

* liceele pot introduce examen de admitere cu nota care conteaza in proportie de 30%

* testarea nationala la finalul clasei a IX-a e un fel de mini-BAC, cu mai multe probe. Testarea e similara testelor internationale.

* si la finalul clasei a VI-a exista o mini-testare transversala la limba si comunicare, matematica si stiinte

* la Bac se introduce proba C, cu DOUA limbi straine obligatorii .  Se introduce si proba transdisciplinara

* se schimba modalitatea de conducere a scolilor si liceelor, intra parinti (50%) si reprezentanti ai Consiliilor locale si primarului (50%) (mica problema: vor fi si numiri politice, mai ales reprezentantul primarului). Toate deciziile importante se iau cu majoritate de 2/3, deci nu exista pericolul de trecut hotarari in forta

* scolile si liceele mai bune (la universitati e la fel) primesc finantare suplimentara in functie de performante.

Filed under: Masuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Video

Categorii

RSS COGITUS

 • Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 octombrie 17, 2018
  Universitatea, mai mult ca orice altă instituție sau organizație, poate impulsiona dezvoltarea economică și s… restul » The post Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 appeared first on Cogitus.
 • Cluj-Napoca – analiza economiei locale aprilie 13, 2018
  Economia municipiului se află într-un stadiu avansat în procesul de evoluție de la economia industrială la o eco… restul » The post Cluj-Napoca – analiza economiei locale appeared first on Cogitus.
 • Calitatea vieții în Cluj-Napoca aprilie 13, 2018
  Parte a procesului de reevaluare a Planului Strategic de Dezvoltare al Municipiului Cluj-Napoca 2014-2020, FSPAC a r… restul » The post Calitatea vieții în Cluj-Napoca appeared first on Cogitus.
 • Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil martie 12, 2018
  În ultimii ani, o parte a orașelor mari din România, între care Cluj-Napoca și Timișoara s-au dezvoltat în mod a… restul » The post Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil appeared first on Cogitus.
 • Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă septembrie 29, 2015
  Ultimele două luni au marcat probabil una dintre turnurile migrației din Europa. Imagini cu trenuri supraaglomera… restul » The post Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă appeared first on Cogitus.
 • China Housing at the Nexus iunie 1, 2015
  The Chinese housing industry is at the nexus of several force fields pulling and pushing people all over the world. The h… restul » The post China Housing at the Nexus appeared first on Cogitus.
 • De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin mai 4, 2015
  Există un acord larg în literatura de specialitate privind rolul central al guvernării locale pentru calitatea de… restul » The post De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin appeared first on Cogitus.
 • It’s Time to Turn the Tables on Russia aprilie 14, 2015
  There is a great deal of analysis and positing of Russia’s nest steps in Ukraine. There is no shortage of experts willi… restul » The post It’s Time to Turn the Tables on Russia appeared first on Cogitus.

Arhiva articole

noiembrie 2010
L M M J V S D
« oct.   dec. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
%d blogeri au apreciat asta: