Măsuri asumate

Icon

Firmele vor completa o declaraţie unică pentru CAS şi impozit pe venit, din 2011


Firmele vor avea posibilitatea ca, începând cu 2011, să achite contribuţiile sociale şi impozitul pe venit pe baza unei declaraţii unice, care va putea fi completată şi în format electronic, depusă la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), a anunţat, premierul Emil Boc.

Guvernul a decis instituirea declaraţiei unice privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate

Guvernul a aprobat, în primă lectură, modificarea Codului Fiscal în sensul instituirii declaraţiei unice cu privire la obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, a anunţat primul-ministru Emil Boc. „Este un pas important pe calea debirocratizării şi simplificării procedurilor administrative din România, în vederea sprijinirii mediului de afaceri pe această componentă”, a declarat primul-ministru.

 

Premierul a explicat că, dacă în prezent, contribuabilul trebuie să completeze cinci declaraţii, din care două le depune la ANAF, iar câte una la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Casa de Pensii şi Agenţia de Şomaj, începând cu ianuarie 2011 se va institui o declaraţie unică pentru contribuţii sociale şi impozit pe venit, care va fi depusă la ANAF, urmând ca Administraţia Fiscală să transmită datele necesare celorlalte instituţii(evidenţa nominală a asiguraţilor).

„Persoana juridică nu va mai fi nevoită să stea la coadă la fiecare dintre aceste case de asigurări de sănătate, de şomaj sau de pensii pentru depunerea de declaraţii. Mai mult, va fi posibil ca aceste declaraţii să fie depuse de acasă, în format electronic, astfel încât persoana juridică să nu mai fie obligată să meargă nici măcar la Finanţe pentru a le depune fizic, într-un singur loc”, a explicat premierul Emil Boc.

 

Şeful Executivului a menţionat că a fost adoptată astăzi şi forma declaraţiei unice, pentru a se pregăti cadrul tehnic de implementare, astfel încât contribuţiile aferente lunii ianuarie să se plătească până în 25 februarie 2011 potrivit acestui sistem.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a subliniat că prin modificarea Codului fiscal se simplifică procedura de stabilire şi de plată a contribuţiilor sociale, prima declaraţie unică urmând să fie depusă până la 25 februarie 2011.

 

Primul-ministru Emil Boc a menţionat că în prezent se plătesc următoarele contribuţii: pentru sănătate, angajatorul plăteşte 5,2%, angajatul 5,5%; pentru şomaj, angajatorul şi angajatul plătesc câte 0,5%, la pensii, angajatorul contribuie cu 20,8% iar angajatul cu 10,5%. De asemenea, la Fondul de Garantare pentru plata creanţelor salariale angajatorul plăteşte 0,25%, iar contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale este pentru angajator între 0,15% şi 0,85%, în funcţie de risc. Contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate este plătită de angajator şi este de 0,85%, iar impozitul pe venit de 16%.

 

„Făcând un calcul simplu, dacă o persoană juridică stătea aproximativ câte o oră la sănătate, o oră la şomaj, o oră la pensii, deci, în fiecare lună, câte trei ore. Aceste ore nu le va mai pierde ci, dimpotrivă, acest timp este salvat”, a mai spus primul-ministru.

 

sursa: www.gov.ro

Filed under: Economic, Masuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Video

Categorii

RSS COGITUS

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Arhiva articole

decembrie 2010
L M M J V S D
« nov.   ian. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
%d blogeri au apreciat asta: