Măsuri asumate

Icon

Pentru mamele aflate in plata nu se schimba nimic. Din 2011, sint doua optiuni: fie un an de indemnizatie cu plafon maxim de 3.400 lei, fie doi ani cu plafon maxim de 1.200 lei


Emil Boc a anuntat miercuri seara ca Executivul a adoptat ordonanta privind indemnizatia pentru mame. Principalele prevederi:

1. Pentru beneficiarii in plata a indemnizatiei, situatia actuala ramane neschimbata

2. Din 2011, sint doua optiuni pentru parinti:

– fie un an de indemnizatie cu plafon maxim de 3.400 lei;

– fie doi ani cu plafon maxim de 1.200 lei

In toate situatiile, plafonul minim este de 600 lei. Parintii trebuie sa aleaga de la inceput pe ce varianta merg.

 

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a spus ca, din estimarile Guvernului, 35-40% dintre mame vor opta pentru pachetul A, iar restul pentru pachetul B. El a mai precizat ca ordonanta va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2011 si va produce efecte doar in cazul copiilor nascuti incepand cu data de 1 ianuarie.

 

Botis a anuntat ca indemnizatiile aflate in plata vor creste pina la plafonul de 75% din media veniturilor. Reamintim ca indemnizatiile (a caror valoare initiala era de 85% din media veniturilor pe ultimul an) au fost diminuate cu 15% in iunie 2010.

 

Alte prevederi ale ordonantei:

 

Persoanele care opteaza pentru varianta A, vor primi un stimulent lunar de 500 de lei in cazul in care se intorc pana intr-un an la munca. Daca au optat pentru aceasta varianta si se intorc mai tarziu de un an la munca, nu vor mai primi stimulentul.

 

Persoanele care opteaza pentru varianta B nu vor primi stimulent de 500 de lei in cazul in care vor dori sa se intoarca la munca mai devreme.

 

Potrivit ministrului Botis, in acest moment exista 87.473 persoane care primesc indemnizatia minima de 600 de lei si 3.438 de persoane care primesc indemnizatia maxima de 3.438 lei, din totalul de 198.000 persoane care beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului. De asemenea, numarul de beneficiari intre 600 si 1200 lei este de 44.258, iar numarul de beneficiari intre 1.200 si 2000 lei este de 17.542.

 

Botis a mai spus ca efortul bugetar in urma aplicarii prevederilor acestei ordonante de urgenta va fi de 1,9 miliarde de lei in 2011. „Ceea ce aduce o economie de 100 milioane de lei la buget”, a adaugat ministrul.

sursa: www.hotnews.ro

 

Declaratiile Primului inistru Emil Boc:

În ceea ce priveşte indemnizaţia pentru mame. Vreau să precizez că astăzi am făcut următorul lucru: în raport cu decizia de luni a Guvernului cu privire la indemnizaţia pentru creşterea copilului, astăzi, pe lângă cele decise luni, am adăugat şi opţiunea pe care o acordăm părinţilor de a avea un concediu pentru îngrijirea copilului cu o durată de doi ani, dar cu o indemnizaţie plafonată la 1200 de lei.

Cu alte cuvinte, pe lângă ce am decis luni, astăzi am adăugat o opţiune suplimentară: posibilitatea de a opta şi pentru un concediu de doi ani, dar cu o indemnizaţie plafonată la 1200 de lei.

În concluzie, părinţii care vor avea copii începând cu 1 ianuarie 2011 vor putea alege una dintre următoarele opţiuni.

 

Prima opţiune – pe care, în bună parte, am precizat-o luni – are următoarele componente:

1. durata indemnizaţiei pentru creşterea copilului – 1 an;

2. cuantumul indemnizaţiei cuprins între 600 şi 3400 de lei;

3. posibilitatea concediului fără plată până la 24 de luni;

4. primă de 500 de lei pentru reîntoarcere la muncă, dacă acest lucru se petrece în intervalul primelor 12 luni. Prima se acordă lunar, până ce copilul împlineşte doi ani.

Acesta este primul pachet opţional pe care părintele îl are la dispoziţie.

 

Al doilea pachet opţional pe care părintele îl are l dispoziţie este format din următoarele componente:

1. durata indemnizaţiei pentru creşterea copilului – 2 ani

2. valoarea indemnizaţiei va fi cuprinsă între 600 de lei şi 1200 de lei

 

Subliniez faptul că părinţii pot alege doar un pachet opţional şi nu pot avea beneficii din ambele pachete puse la dispoziţie.

 

Cu alte cuvinte, fiecare familie, care urmează să aibă un copil începând cu anul 2011, va alege de la început pe ce variantă merge: optează pentru 1 an de zile concediu şi atunci valoarea indemnizaţiei va fi între 600 şi 3400 de lei cu posibilitatea unei prime de reîntoarcere de 500 de lei sau optează pentru 2 ani de zile, dar, în acele condiţii, valoarea indemnizaţiei este cuprinsă între 600 de lei şi 1200 de lei.

Menţionez faptul că pentru beneficiarii în plată a indemnizaţiei de creştere a copilului situaţia pe care o au astăzi rămâne neschimbată în sensul că nu trebuie să facă nici un fel de opţiune. Cei care astăzi se află în plată merg cu concediul până la epuizarea celor 2 ani de zile, aşa cum există în momentul de faţă.

Fac aceste precizări în contextul în care, în 12 ţări din UE, nu se acordă indemnizaţie pentru creşterea copilului în nici un fel de formă aşa cum o avem noi reglementată în România. Statul român face eforturi, chiar în condiţii dificile de criză, de austeritate, de reducere a deficitului bugetar, de a păstra, în limitele pe care statul şi le poate permite, aceste indemnizaţii în formele pe care le-am menţionat.

Subliniez faptul că se au în vedere 75 % din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni în oricare dintre variante, inclusiv la cei care se află în momentul de faţă în plată. Iar de la 1 ianuarie vor avea 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni.

Actul normativ în forma ordonanţei de urgenţă a fost aprobat şi aceasta este decizia Guvernului la care astăzi am lucrat adăugând opţiunea suplimentară cu varianta concediului până la 2 ani, dar cu plafonarea indemnizaţiei la 1200 de lei.

Alte detalii despre toate aceste subiecte vă vor oferi colegii mei. Vă mulţumesc.

sursa: www.gov.ro

Filed under: Masuri

One Response

  1. jurnalbio spune:

    In concluzie un copil nascut în 31.12.2010 ora 23,55 va beneficia de legea veche, în timp ce un copil nascut în data de 01.01.2011 ora 00,05 va beneficia de legea noua? Uluitor. Romania pur si simplu.
    Mamici grabiti-va cu nascutul sau pregatiti banuti pentru doctor si moase sa-l declare pe al mic mai devreme!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Video

Categorii

RSS COGITUS

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Arhiva articole

decembrie 2010
L M M J V S D
« nov.   ian. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
%d blogeri au apreciat asta: