Măsuri asumate

Icon

Emil Boc: „Incet, dar sigur, tara se indreapta spre crestere economica”


„Daca anul 2010 a fost cel al constrangerilor bugetare, 2011 va fi cel al dezvoltarii, al cresterii economice si al consolidarii reformelor structurale ale statului, iar legea salarizarii personalului platit din fonduri publice, ocupa un loc extrem de important in cadrul acestora”, a spus premierul.

Emil Boc a prezentat parlamentului legea salarizării pe 2011. Opoziția poate depune moțiune de cenzură în următoarele trei zile, aceasta urmând să fie dezbătută săptămâna viitoare, după un calendar deja adoptat de parlamentari. Ulterior, primul-ministru a prezentat legea-cadru a salarizării care ar urma să între în vigoare în etape, până în 2015.

Cele mai importante declarații ale lui Emil Boc:

* Dacă anul 2010 a fost anul constrângerilor bugetare, anul 2011 va fi anul creșterii economice sănătoase, al dezvolării, acel an care ne va permite să consolidăm aceste reforme dureroase, dar corecte cu România.

* Pentru 2011 pe componenta salarizării personalului bugetar se realizează o majorare cu 15% a salariilor în raport cu cele obținute în luna octombrie. Se recuperează 15% sin salariul diminuat în 2010. Acest lucru a fost posibil datorită procesului de disponibilizare.

* Începând cu 1 ianuarie 2011 cuantumul sporurilor și al indemniațiilor se majorează cu 15% în măsura în care personalul își realizează activitatea în aceleași condiții.

* Introducerea în salariul de bază a sporurilor care au fost acordate în 2010 ca sume compensatorii.

* Pentru personalul militar, polițiști se majorează valoarea soldei lunare astfel încât majorarea cotei de contribuție socială să nu conducă la diminuarea venitului net realizat lunar. Pensionarii din domeniul militar plătesc contribuții la asigurări sociale. Cu acea contribuție se majorează și solda sau salariul pentru ca venitul net să nu fie diminuat.

* Munca suplimentară efectuată peste program pentru funcțiile de execuție se va compensa cu timp liber corespunzător.

* În 2011 nu se prevăd sume pentru tichete cadou sau tichete de vacanță.

* 39 de miliarde de lei bani alocați pentru plata personalului bugetar.

* Chiar și așa, în 2011 România va avea un deficit bugetar de 4,4%. Încet dar sigur țara se îndreaptă spre un model de creștere bazat pe investiții, bazat pe noi locuri de muncă și mai puțin pe consum.

* Prin legea-cadru a salarizării se propune o nouă ierarhie a salariilor de bază cu un raport de 1 la 15 între salariul minim și cel maxim în sistemul bugetar.

* Au fost stabilite 110 clase bugetare.

* Legea va reglementa și aspectul sporturilor acordate sub forma sumelor compensatorii în 2010. Se va realiza prin majorarea salariilor de bază cu câteva clase de salarizare.

* Suma sporurilor, compensațiilor și indemnizațiilor nu poate depăși 30% pentru fiecare ordonator de credite.

* Același lucru în cazul salariilor individuale. Guvernul poate aproba depășirea limitei pentru anumite categorii de personal cu respectarea limitei de 30% pe ordonator de credite.

* Prin contractele de muncă nu pot fi negocioate salarii care excedează prevederilor legii cadru.

* Pentru instituțiile finanțate parțial de stat – salariile vor fi cele din contractele colective de muncă.

* De ce avem două legi ale salarizării? Legea-cadru stabilește ierearhia profesiilor și coeficienții de salarizare în limita 1-15. Fiecărei clase îi corespunde un anumit nivel salarial. Dacă s-ar aplica integral din 2011 am avea nevoie de 54 de miliarde de lei. Din nefericire aceste resurse nu există astăzi. România poate să ofere astăzi 39 de miliare. În concluzie, avem nevoie de o lege pentru 2011 care spune că se pot oferi doar 39 de miliarde de lei. Dacă ar fi să se aplice în integralitate legea cadru, ar însemna o creștere cu 44,6% a fondului de salarii existent. Noi oferim astăzi 15%. Atât își poate permite România astăzi.

* Anul 2011 ne va aduce o creștere economică de cel puțin 1,5%-2%. Pentru 2012 vom putea vorbi de o nouă creștere salarială. Dar azi nu putem vinde iluzii.

* Aceste sacrificii din ultimii doi ani vor avea efecte în anii următori. România nu va intra în pericole financiare ca alte șțări din UE. Acum ne dăm o poliță de asigurare că în viitor nu vom avea probleme.

Guvernul a decis ieri să-și însușească șase amendamente depuse de parlamentari, dintre care patru ale PDL și două comune PDL-PNL.

Opoziția a anunțat că va depune moțiune de cenzură, după ce guvernul își va asuma răspunderea în parlament pe cele două legi privind salarizarea.

Guvernul a adoptat, de 24 noiembrie, legea cadru a salarizării unitare și actul normativ privind salarizarea pe anul viitor. Aceasta din urmă prevede că bugetarii vor primi anul viitor 15% la veniturile reduse, iar salariul minim va fi de 670 de lei.

Legea salarizării, alături de cele privind pensiile și bugetul pe anul viitor, a unul dintre subiectele discutate ieri de președintele Traian Băsescu cu partidele parlamentare, în contextul în care adoptarea celor trei acte normative sunt condiții asumate în fața FMI . Șeful statului a atras atenția că neîncadrarea în termenii conveniți cu Fondul Monetar Internațional poate arunca România într-un „derapaj”. La consultările de la Cotroceni a participat și PSD. PNL și PC au boicotat discuțiile.

Filed under: Masuri

2 Responses

 1. Lucian spune:

  Am avut mare incredn Emil Boc si in vern , cu toae ca au fost luni grele . Am avut si am macredere ca vor reusi . Nici un partid nu ar recurge stfel de sii antipopuliste decat daar fi necesar si vital pt / Pe mine m-au conins PDL si UDMR c sunt masurile care trebuiau luate si sunt cons ca de la anul vor inpe ameliorarile . Doamnta

 2. Lucian spune:

  Am avut mare incredere in Emil Boc si in guvern , cu toate ca au fost luni grele . Am avut si am mare credere ca vor reusi . Nici un partid nu ar recurge la astfel de solutii antipopuliste decat daca ar fi necesar si vital pt tara. Pe mine m-au convins PDL si UDMR ca sunt masurile care trebuiau luate si sunt convins ca de la anul vor incepe ameliorarile . Doamne ajuta !

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Video

Categorii

RSS COGITUS

 • Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 octombrie 17, 2018
  Universitatea, mai mult ca orice altă instituție sau organizație, poate impulsiona dezvoltarea economică și s… restul » The post Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 appeared first on Cogitus.
 • Cluj-Napoca – analiza economiei locale aprilie 13, 2018
  Economia municipiului se află într-un stadiu avansat în procesul de evoluție de la economia industrială la o eco… restul » The post Cluj-Napoca – analiza economiei locale appeared first on Cogitus.
 • Calitatea vieții în Cluj-Napoca aprilie 13, 2018
  Parte a procesului de reevaluare a Planului Strategic de Dezvoltare al Municipiului Cluj-Napoca 2014-2020, FSPAC a r… restul » The post Calitatea vieții în Cluj-Napoca appeared first on Cogitus.
 • Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil martie 12, 2018
  În ultimii ani, o parte a orașelor mari din România, între care Cluj-Napoca și Timișoara s-au dezvoltat în mod a… restul » The post Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil appeared first on Cogitus.
 • Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă septembrie 29, 2015
  Ultimele două luni au marcat probabil una dintre turnurile migrației din Europa. Imagini cu trenuri supraaglomera… restul » The post Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă appeared first on Cogitus.
 • China Housing at the Nexus iunie 1, 2015
  The Chinese housing industry is at the nexus of several force fields pulling and pushing people all over the world. The h… restul » The post China Housing at the Nexus appeared first on Cogitus.
 • De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin mai 4, 2015
  Există un acord larg în literatura de specialitate privind rolul central al guvernării locale pentru calitatea de… restul » The post De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin appeared first on Cogitus.
 • It’s Time to Turn the Tables on Russia aprilie 14, 2015
  There is a great deal of analysis and positing of Russia’s nest steps in Ukraine. There is no shortage of experts willi… restul » The post It’s Time to Turn the Tables on Russia appeared first on Cogitus.

Arhiva articole

decembrie 2010
L M M J V S D
« nov.   ian. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
%d blogeri au apreciat asta: