Măsuri asumate

Icon

Pentru următoarele şase luni, România devine ţara cu cele mai bune perspective economice din Europa Centrală şi de Est


Această afirmaţie nu aparţine premierului, nu aparţine cuiva din partea arcului guvernamental, această afirmaţie este rezultatul unei analize efectuate de către 85 de experţi financiari din Europa, realizat de Institutul ZEW

Respingerea motiunii de cenzura pe tema Legii salarizarii bugetarilor in 2011 reprezinta o veste buna pentru angajatii din sectorul public, care vor beneficia astfel de o crestere salariala cu 15% si nu vor primi „cadoul otravit” al Opozitiei, care a incercat sa blocheze aceasta masura din ratiuni populiste, a declarat premierul Emil Boc, dupa votul din Parlament,

Discursul premierului Emil Boc, la dezbaterea şi votul moţiunii asupra Proiectului de Lege privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice, în Parlament

Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,

Scopul acestei moţiuni de cenzură este, în esenţă, acela de a bloca recuperarea de către bugetari a 15% din salariul diminuat în iulie 2010, în fapt de a împiedica majorarea, dacă ne uitam din cealaltă parte, a salariilor existente, cu 15% – în esenţă, această moţiune de cenzură acest lucru îşi propune în principal.

În subsidiar, această moţiune de cenzură îşi propune, de asemenea. următoarele lucruri: să împiedice adoptarea legii bugetului de stat, pentru că fără o lege a salarizării pentru personalul bugetar nu putem avea un buget coerent pentru anul 2011. A nu adopta bugetul de stat înseamnă în primul rând să blocăm şansa celor 1.290.000 de bugetari de a reveni cu 15% la salarii, înseamnă să blocăm toate administraţiile locale din România de a nu-şi putea adopta bugetele de venituri şi cheltuieli, astfel încât să fie demarate lucrări noi de investiţii pentru dezvoltarea comunităţilor locale şi, nu în ultimul rând, să blocăm modernizarea României în ceea ce priveşte, pe de-o parte, noile lucrări de investiţii, continuarea celor existente şi absorbţia fondurilor europene.

În al treilea rând, aceasta moţiune de cenzură urmăreşte să blocheze acordarea tranşelor de împrumut de la Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Aceste resurse financiare pe care România urmează să le obţină de la Fondul Monetar pleacă la Banca Naţională pentru consolidarea rezervei valutare a ţării şi pentru menţinerea în continuare a unui curs echilibrat între euro şi leu. Resursele financiare de la Comisia Europeană merg la Guvernul României, la Ministerul Finanţelor, pentru susţinerea bugetului anului 2011, în sensul finanţării deficitului bugetar de 4,4%. Ce înseamnă în fapt această moţiune de cenzură? Blocarea acestor resurse financiare pentru România! Ce înseamnă blocarea acestor resurse financiare? Înseamnă că România va trebui să caute resurse alternative de finanţare pe piaţa internă sau externă, la costuri ale dobânzii mult mai mari şi mai ridicate. Adoptarea acestei moţiuni de cenzură înseamnă să obligăm cetăţeanul român să contribuie în plus pentru finanţarea deficitului bugetar pentru 2011, în sensul că banii pe care ar trebui să îi aducem pentru finanţarea deficitului ar fi mult mai scumpi. De aceea, această moţiune de cenzură nu trebuie să fie adoptată.

În al patrulea rând, această moţiune de cenzură îşi propune să compromită credibilitatea câştigată cu greu de România în ultima vreme în planul consolidării economice şi fiscale. Am primit evaluări extrem de obiective din partea unor structuri internaţionale care au arătat faptul că România este pe drumul cel bun al consolidării economice, al unor reforme sănătoase, şi că anul 2011 este anul creşterii economice şi al ieşirii din recesiune. În fapt, această moţiune de cenzură exact acest lucru blochează: blochează şansele României de a ieşi din recesiune în anul 2011, blochează şansa României de a merge pe creştere economică în anul următor, blochează credibilitatea măsurilor economice întreprinse până în momentul de faţă, măsuri care încep să-şi arate efectele.

Şi, nu în ultimul rând, al cincilea scop al acestei moţiuni de cenzură este unul care reiese foarte clar din textul moţiunii de cenzură: dorinţa opoziţiei ca România să nu reuşească! Se poate observa, cu ochiul liber, următorul fapt: cu cât se înmulţesc semnele pozitive generate de măsurile pe care le-am luat în cadrul Guvernului, cu atât PSD-ul şi PNL-ul devin partide mai disperate pentru a bloca şansa României de a reuşi.

Acest lucru nu poate fi acceptat, pentru că asta înseamnă să compromitem şi efortul făcut de milioane de români, în aceşti ani, de a trece peste perioada dificilă în care ne aflăm. Nu veţi găsi o singură fraza în textul moţiunii de cenzură referitoare la greutăţile pe care alţii le au în Europa şi în lume, greutăţi generate de această criză economică. De ce? Pentru că opoziţia nu are puterea să recunoască următorul lucru: nicăieri în lume, nicăieri în Europa nu s-a ieşit din recesiune cu măsurile propuse de opoziţia din România. Nicăieri nu s-a reuşit, cu măsuri populiste, să se iasă din recesiune şi din criza economică. Acest lucru nu este recunoscut. Românii, însă, au observat că este greu şi în Marea Britanie, că este greu şi în Germania, că, recent, este greu nu numai în Grecia, dar şi în Irlanda sau în Italia, ţări cu resurse financiare mult mai consistente decât România, şi aceste ţări au fost nevoite să ia măsuri extrem de dure pentru a-şi putea menţine echilibrul fiscal şi a-şi putea menţine o şansă să meargă mai departe. Guvernul pe care îl conduc a reuşit, acum, să fie într-un moment în care să pregătim atât ieşirea din recesiune, cât şi creşterea economică. Această moţiune de cenzură trebuie respinsă, pentru a nu bloca această şansă pe care o are România. Dacă anul 2010 a fost anul constrângerilor bugetare majore, şi am spus acest lucru de mai multe ori, anul 2011 – şi, cel puţin, în materia salarizării, dacă este sa ne referim la obiectul acestei moţiuni – în 2011 nu se taie salarii. Se recuperează din ce s-a pierdut sau, altfel spus, se majorează cu 15% ce avem. De ce vă opuneţi la o asemenea politică, prin care, repet, ca urmare a eforturilor făcute de milioane de români, putem avea şansa să recuperam din salariile pierdute şi să mergem pe creştere economică?

De aceea, în concluzie, doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, pentru siguranţa zilei de mâine a celor 1.290.000 de bugetari, care vor avea o recuperare de 15% din salariul diminuat în iulie 2010, respingeţi această moţiune de cenzură!

Vă mulţumesc!

Intervenţia primului-ministru Emil Boc înainte de votul asupra moţiunii de cenzură privind proiectul de Lege privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice

Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,

Pentru următoarele şase luni, România devine ţara cu cele mai bune perspective economice din Europa Centrală şi de Est. Această afirmaţie nu aparţine premierului, nu aparţine cuiva din partea arcului guvernamental, această afirmaţie este rezultatul unei analize efectuate de către 85 de experţi financiari din Europa, realizat de Institutul ZEW. Deci, sunt convins, distinşi colegi din opoziţie, că aţi zâmbit şi că doreaţi ca acest lucru să nu se întâmple. Aceasta este realitatea pe care o realizează oameni ce fac analize obiective cu privire la evoluţia României, iar 85 de experţi financiari din Europa, analizând reformele promovate, măsurile luate de Guvern, o spun foarte clar şi răspicat că, în următoarele şase luni România devine ţara cu cele mai bune perspective economice din Europa Centrală şi de Est. Cu o singură condiţie: să nu facem niciun pas înapoi pe linia consolidării reformelor structurale începute. De aceea, moţiunea de astăzi trebuie să fie respinsă, pentru a putea avea drumul consolidării economice pregătit. De asemenea, aţi văzut şi observaţiile Fondului Monetar Internaţional, potrivit cărora România nu mai este un elev mediocru, ci, dimpotrivă, România merge pe performanţă economică, ca o consecinţă a măsurilor corecte, deşi dureroase, luate de către Guvernul pe care îl reprezint. De asemenea, România are una dintre cele mai scăzute datorii publice ca procent în Produsul Intern Brut, din Uniunea Europeană. Doar trei ţări din cele 27 au o datorie mai mică decât România. Altele, majoritatea lor covârşitoare, au datorie publică, ca procent din PIB, mult, mult mai mare. Haideţi să nu compromitem aceste avantaje pe care România le are! Şi care ar fi aceste avantaje, foarte pe scurt ? În primul rând, pentru 1.290.000 de bugetari să le oferim posibilitatea de a recupera 15% din salariul diminuat.

Deci, repet, e vorba nu de diminuare, ci de câştigare a 15% din ce s-a pierdut. În al doilea rând, haideţi să consolidăm măsurile economice care pregătesc ieşirea din recesiune şi trecerea pe creştere economică, astfel încât anul 2011 să fie anul în care, după ce am finalizat constrângerile bugetare majore, să fie anul consolidării economice a ţării.

Dragi colegi, doamnelor si domnilor,

În faţa dumneavoastră sunt două opţiuni: varianta şi opţiunea de siguranţă oferită de Guvern, care asigură o recuperare cu 15% a salariilor diminuate în 2010, în luna iulie, o variantă certă, sănătoasă, sigură, predictibilă şi cu acoperire în buget, sau aveţi de ales varianta şi opţiunea opoziţiei, o opţiune populistă, fără acoperire, care vinde iluzii şi fără perspective, exact aşa cum a fost viziunea opoziţiei de acum în anul 2008, când a făcut promisiuni fără acoperire, a confiscat viitorul ţării şi a oferit românilor cadouri otrăvite. Guvernul vă recomandă varianta de siguranţă, varianta de a oferi bugetarilor o recuperare, aşa cum am spus, cu 15%, a salariilor diminuate şi care să ne asigure premisele unei creşteri economice în anul următor.

Vă mulţumesc şi vă urez succes!

Filed under: Declaratii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Video

Categorii

RSS COGITUS

 • Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 octombrie 17, 2018
  Universitatea, mai mult ca orice altă instituție sau organizație, poate impulsiona dezvoltarea economică și s… restul » The post Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 appeared first on Cogitus.
 • Cluj-Napoca – analiza economiei locale aprilie 13, 2018
  Economia municipiului se află într-un stadiu avansat în procesul de evoluție de la economia industrială la o eco… restul » The post Cluj-Napoca – analiza economiei locale appeared first on Cogitus.
 • Calitatea vieții în Cluj-Napoca aprilie 13, 2018
  Parte a procesului de reevaluare a Planului Strategic de Dezvoltare al Municipiului Cluj-Napoca 2014-2020, FSPAC a r… restul » The post Calitatea vieții în Cluj-Napoca appeared first on Cogitus.
 • Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil martie 12, 2018
  În ultimii ani, o parte a orașelor mari din România, între care Cluj-Napoca și Timișoara s-au dezvoltat în mod a… restul » The post Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil appeared first on Cogitus.
 • Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă septembrie 29, 2015
  Ultimele două luni au marcat probabil una dintre turnurile migrației din Europa. Imagini cu trenuri supraaglomera… restul » The post Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă appeared first on Cogitus.
 • China Housing at the Nexus iunie 1, 2015
  The Chinese housing industry is at the nexus of several force fields pulling and pushing people all over the world. The h… restul » The post China Housing at the Nexus appeared first on Cogitus.
 • De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin mai 4, 2015
  Există un acord larg în literatura de specialitate privind rolul central al guvernării locale pentru calitatea de… restul » The post De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin appeared first on Cogitus.
 • It’s Time to Turn the Tables on Russia aprilie 14, 2015
  There is a great deal of analysis and positing of Russia’s nest steps in Ukraine. There is no shortage of experts willi… restul » The post It’s Time to Turn the Tables on Russia appeared first on Cogitus.

Arhiva articole

decembrie 2010
L M M J V S D
« nov.   ian. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
%d blogeri au apreciat asta: