Măsuri asumate

Icon

Economia Romaniei ramane atractiva in 2011 pentru delocalizarea serviciilor globale


Studiul realizat de compania de consultanta AT Kearney: „Offshoring opportunities amid economic turbulence. The AT Kearney Global Services Location Index 2011 ” analizeaza potentialul a 50 economii pentru a atrage serviciile in curs de delocalizare in aceste tari. Sunt urmarite trei componente: atractivitatea financiara, abilitatile si disponibilitatea fortei de munca si mediul de afaceri.

Romania ocupa locul 25 in randul celor 50 tari analizate.

o       Fata de anul 2009, pe fondul crizei economice, Romania a coborat 4 locuri in clasament. 

o       In randul tarilor din regiune, Romania se pozitioneaza mai bine decat Ungaria (locul 31), Cehia (locul 35), Slovacia (locul 40). Cu toate acestea, Polonia si Bulgaria ne devanseaza, pozitionandu-se pe locul 24, respectiv 17.

o       In Romania, aproximativ jumatate din PIB este generat in sectorul serviciilor. Mai mult decat atat, 40,9% din populatia ocupata era concentrata in sectorul serviciilor in anul 2009.

Cele mai bune scoruri sunt obtinute de India, China si Malaezia, fiind cele mai atractive tari pentru delocalizarea serviciilor. Acestea s-au mentinut in primele trei pozitii din anul 2003, cand s-a realizat primul raport in domeniu.

Tarile baltice au urcat in clasament, datorita reducerilor de cheltuieli si de salarii, devenind astfel mai competitive in termeni de costuri. Astfel, acestea se pozitioneaza pe primele 14 locuri: Estonia (locul 11), Letonia (locul 13) si Lituania (locul 14).

Exista un potential important, neexploatat pana in prezent, in domeniul globalizarii serviciilor. Pe termen lung, vom asista la delocalizarea a tot mai multor servicii in afara tarilor unde se afla consumatorii finali. Domeniul IT da o dimensiune clara de manifestare a acestui trend in viitor.

o      Tarile emergente vor deveni centre de delocalizare ale serviciilor, ceea ce va conduce la cresterea numarului de locuri de munca in tarile emergente.

o      Pe termen mediu si lung, schimbarile demografice din statele dezvoltate vor incuraja trendul de delocalizare in domeniul serviciilor catre statele in dezvoltare.

citeste articol integral aici

Surse: aici , aici si aici.

Filed under: Argumente, Opinii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Video

Categorii

RSS COGITUS

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Arhiva articole

martie 2011
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
%d blogeri au apreciat: