Măsuri asumate

Icon

Evolutia programului de sprijinire a tinerilor intreprinzatori la 15 aprilie 2011


In urma lansarii programului de sprijinire a tinerilor intreprinzatori, pana la data de 15 aprilie 2011 au fost inregistrate la Oficiile Nationale ale Registrului Comertului 3205 firme (1859 dintre acestea sunt in momentul de fata inmatriculate).

Judetele fruntase ca numar de firme inregistrate sunt Bucuresti (322) si Cluj (245), care se dovedesc a fi in continuare polii de competitivitate ai economiei romanesti. Aceste judete sunt urmate de Brasov (183), Dolj (141), Bihor (128), Timis (126), Galati (114), Mures (111) si Iasi (110) unde au fost inregistrate intre 100 si 200 de firme in cele aproximativ 3 luni de zile de la lansarea programului de sustinere a tinerilor antreprenori.

Spiritul antreprenorial al tinerilor s-a dovedit a fi cel mai putin vizibil in judete ca Mehedinti (21), Giurgiu (23), Tulcea (25), Caras-Severin (28) si Calarasi (27), unde au fost inregistrate sub 30 de firme la nivelul fiecarui judet. Totusi, imbucurator este faptul ca nu exista nici un judet in care initiativa guvernului de a stimula dezvoltarea de IMM-uri sa nu fi avut ecou (nu exista judet in care sa nu se fi inregistrat nici o firma, judetul Mehedinti fiind pe ultimul loc, cu 21 firme inregistrate).

Ca domeniu de activitate pentru firmele inregistrate, atractivitate a prezentat intretinerea si repararea autovehiculelor, care s-a detasat considerabil de celelalte domenii in topul preferintelor noilor tineri intreprinzatori: o Intretinerea si repararea autovehiculelor (133 firme din cele 1859 inmatriculate)

o Fabricarea painii si a produselor de patiserie (95)

o Lucrari de constructii (67)

o Restaurante (65)

o Transporturi rutiere de marfuri (47)

 

Vezi si:

Guvernul Boc este laudat de europeni in raportul: Masuri pentru stimularea angajarii tinerilor – 2010

Premierul Emil Boc a participat, la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, la semnarea primelor contracte de finanţare în cadrul „Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri”

Declaratia premierului Emil Boc:

Mă bucur să fiu astăzi aici, alături de dvs., să văd că acest program porneşte cu dreptul şi are toate şansele să fie un succes. El se adresează tinerilor întreprinzători şi este o plăcere să vezi astăzi tineri care îşi iau soarta în mâni şi încearcă să deruleze o afacere pe cont propriu. E un lucru pe care îl aşteptam de mult, e un lucru pe care îl încurajez din tot sufletul, e un lucru la care eu, consilierii mei, domnul ministru, ţinem foarte mult.

Sunt convins că va aduce în economia românească acel puls pe care îl aşteptăm cu toţii, adică inovaţie, optimism, dinamism, capacitate de a genera idei noi, cu alte cuvinte, locuri de muncă şi susţinerea creşterii economice prin orice mijloace posibile. Am văzut că sunt deja 1859 de firme înmatriculate dintr-un total de 3205 de firme înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Acesta este semnul că programul este atractiv pentru tineri. Sper, de asemenea, ca facilităţile oferite de program să fie utilizate corect de către beneficiari şi să genereze locuri de muncă – doar la un simplu calcul, firmele înfiinţate pot să genereze locuri de muncă în jur de 6000 de locuri de muncă, fără să mai vorbim de efectul şi de valoarea adăugată în economie pe care o realizează. Am văzut că domeniile de intervenţie sunt diverse, de la întreţinerea şi repararea autovehiculelor la lucrări de construcţii, de la fabricarea pâinii şi a produselor de patiserie la restaurante sau transporturi de mărfuri, deci sunt domenii extrem de variate, unde iniţiativa dvs. este binevenită.

România se schimbă, România se modernizează în direcţia unei Românii performante. Tinerii pot şi constituie motorul acestei modernizări a ţării. Am modificat legislaţia muncii, am simplificat legislaţia dialogului social, am adoptat legi care să încurajeze performanţa în România. Această performanţă poate fi susţinută în primul rând de către tineri, pentru că ei sunt întotdeauna motorul dinamismului şi al lucrurilor noi care se întâmplă într-o ţară sau într-o economie. De aceea, sunt foarte multe aşteptări de la dvs., după cum şi dvs. aveţi dreptul la aşteptări din partea statului. Încercăm, cu resursele pe care le avem la dispoziţie, să sprijinim mediul de afaceri.

Această măsură, destul de redusă, dar cu importanţă mare, vine acum, într-un moment în care ne pregătim să ieşim din recesiune şi să trecem pe creştere economică. Acest program, şi prin intermediul dvs., va contribui la creşterea economică a României în acest an şi în anii următori. Eu vă felicit pentru că aveţi curaj, pentru aveţi iniţiativă, credeţi în dvs., credeţi în capacitatea noastră comună de a promova proiecte în interes general, în interesul locurilor de muncă şi a investiţiilor în această ţară. Din partea noastră, a Guvernului, vă asigur de tot sprijinul posibil.

Anul acesta am alocat resurse financiare pentru cel puţin 1100 de firme. Dacă se va dovedi că este un succes, vom căuta soluţii pentru suplimentarea bugetului pentru sprijinirea tinerilor. De asemenea, eu îi felicit pe toţi cei care au lucrat la realizarea acestui program pentru modul transparent şi extrem de deschis al procedurii de depunere şi evaluare a proiectelor. Cel mai important lucru este să nu existe nici o urmă de suspiciune cu privire la evaluarea şi alocarea resurselor pentru aceste proiecte care îi vizează pe tinerii întreprinzători. Mecanismul a fost în aşa fel conceput încât să elimine orice suspiciune, încât oricine să îşi poată face o evaluare, oricine să poată fi martor la procedura transparentă de alocare a resurselor şi de sprijinire a firmelor care lucrează în acest domeniu. Încă o dată, vă felicit, vă ţin pumnii, şi vă doresc succes în afacerile pe care le veţi derula, ca după aceea la rândul dvs. să îi sprijiniţi pe alţii să deruleze afaceri în România. Felicitări şi mult succes.

Filed under: Argumente, Masuri,

3 Responses

  1. alexicu spune:

    Este un lucru foarte bun. Tinerii intreprinzatori sunt astfel stimulati si isi pot crea propriile afaceri, care in timp po deveni profitbile. Initiativa este demna de lauda si merita sprijinita in continuare.

  2. alexey spune:

    ma bucur ca guvernul boc sprijina tineretul,daca stau bine si ma gandesc cred ca e singurul guver din ultimi 20 de an care sprijina tineretul cu adevarat tineretul

  3. m2r spune:

    Se pare ca desi initial era vorba despre minimum 1000 de proiecte ce vor fi aprobate sigur in acest proiect, guvernul a planificat din nou gresit (de ce nu ne miram oare?) si acum spune ca in 29 iulie programul are in evaluare (si nu ca planuri aprobate) un numar de 770 de proiecte doar si cam 1500 de locuri de munca posibil a fi create. Cei responsabili cu proiectul estimeaza ca ar mai fi posibil sa se dea drumul la ceva proiecte dar in anul 2012. Oportunitatile din planurile de afaceri il vor astepta sigur pe domnul Boc, doar un semn sa le faca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Video

Categorii

RSS COGITUS

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Arhiva articole

aprilie 2011
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
%d blogeri au apreciat: