Măsuri asumate

Icon

Oxford Economics a urcat estimarea privind creşterea economică a României în 2011 de la 0,1% la 1,2%


Oxford Economics a modificat în sens pozitiv estimarea privind creşterea economică a României în acest an, de la 0,1% la 1,2%, în principal datorită exporturilor şi industriei, dar şi în urma unor semnale încurajatoare din celelalte sectoare ale economiei

Analiştii institutului britanic estimau în februarie că economia României va creşte cu numai 0,1% în acest an , iar prognoza din noiembrie era şi mai pesimistă, indicând o scădere de 1% a Produsului Intern Brut.

Oxford Economics notează, într-o analiză transmisă marţi, că situaţia din industrie este incertă, cu plusuri şi minusuri, însă perspectiva este una optimistă, deoarece producţia industrială a atins cele mai ridicate niveluri înregistrate în ianuarie şi februarie, iar utilizarea capacităţii industriale a fost apropiată de nivelurile anterioare crizei.

Exporturile continuă să aducă cea mai importantă contribuţie la creşterea economiei, iar încrederea din industrie a continuat să se consolideze în primele luni ale anului, apreciază analiştii.

Institutul semnalează extinderea treptată a relansării economice şi către celelalte sectoare ale economiei.

„Au apărut semne încurajatoare în restul economiei, relansarea părând că se lărgeşte treptat, cu o îmbunătăţire a sentimentului în toate sectoarele în acest an, care sprijină aşteptările privind angajările”, se spune în raportul citat.

Volumul vânzărilor retail a crescut în februarie pentru cea de-a doua lună consecutiv, deşi cheltuielile de consum continuă să fie afectate de scăderea puternică a salariului real şi de măsurile fiscale.

Cel mai important risc pentru scenariul de creştere economică de 1,2% anticipat de Oxford Economics este inflaţia, care a urcat în martie la 8% din cauza preţurilor mai ridicate la alimente şi mărfuri nealimentare. Astfel, analiştii anticipează că BNR nu va reduce dobânda de politică monetară în acest an de la nivelul actual de 6,25%.

sursa: mediafax

Filed under: Economic, Perspective

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Video

Categorii

RSS COGITUS

 • Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 octombrie 17, 2018
  Universitatea, mai mult ca orice altă instituție sau organizație, poate impulsiona dezvoltarea economică și s… restul » The post Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 appeared first on Cogitus.
 • Cluj-Napoca – analiza economiei locale aprilie 13, 2018
  Economia municipiului se află într-un stadiu avansat în procesul de evoluție de la economia industrială la o eco… restul » The post Cluj-Napoca – analiza economiei locale appeared first on Cogitus.
 • Calitatea vieții în Cluj-Napoca aprilie 13, 2018
  Parte a procesului de reevaluare a Planului Strategic de Dezvoltare al Municipiului Cluj-Napoca 2014-2020, FSPAC a r… restul » The post Calitatea vieții în Cluj-Napoca appeared first on Cogitus.
 • Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil martie 12, 2018
  În ultimii ani, o parte a orașelor mari din România, între care Cluj-Napoca și Timișoara s-au dezvoltat în mod a… restul » The post Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil appeared first on Cogitus.
 • Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă septembrie 29, 2015
  Ultimele două luni au marcat probabil una dintre turnurile migrației din Europa. Imagini cu trenuri supraaglomera… restul » The post Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă appeared first on Cogitus.
 • China Housing at the Nexus iunie 1, 2015
  The Chinese housing industry is at the nexus of several force fields pulling and pushing people all over the world. The h… restul » The post China Housing at the Nexus appeared first on Cogitus.
 • De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin mai 4, 2015
  Există un acord larg în literatura de specialitate privind rolul central al guvernării locale pentru calitatea de… restul » The post De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin appeared first on Cogitus.
 • It’s Time to Turn the Tables on Russia aprilie 14, 2015
  There is a great deal of analysis and positing of Russia’s nest steps in Ukraine. There is no shortage of experts willi… restul » The post It’s Time to Turn the Tables on Russia appeared first on Cogitus.

Arhiva articole

mai 2011
L M M J V S D
« apr.   iun. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d blogeri au apreciat asta: