Măsuri asumate

Icon

PIB-ul României a înregistrat o creştere cu 0.7% foarte apropiata de media europeană de 0.8%.


Institutul Naţional de Statistică a revizuit  în sens pozitiv primele estimări cu privire la creşterea economică din primul trimestru al anului. Noile date arată că Produsul Intern Brut a fost, în termeni reali, cu 0,7% mai mare comparativ cu ultimul trimestru din 2010 (date ajustate sezonier), iar faţă de trimestrul corespunzător al anului trecut avansul a fost de 1,7% (serie brută).

Cine sustine cresterea noastra economica? Redresarea economica este inegala in randul principalelor sectoare.

Principalele evoluţii pozitive care au susţinut creşterea PIB-ului:

o       Industria a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate (10,1%), urmată de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (1,1%).
o       Îmbunătăţirea exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a exporturilor de bunuri şi servicii (+23,6%) comparativ cu cea a importurilor (+15,4%).
o       Evoluţia pozitivă a valorii adăugate brute pe ansamblul economiei, a condus la o majorare a volumului impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 1,3%.

Principalele sectoare în care s-au înregistrat reduceri ale volumului de activitate:

o       Alte activităţi de servicii (-6,1%), activităţile financiare, imobiliare, de inchirieri şi serviciile pentru întreprinderi (-3,2%) şi în constructii (-2,4%).
o       O reducere mai mică s-a înregistrat în agricultura, vânat şi silvicultură, pescuit şi piscicultura (-0,4%).

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul I 2011 cererea internă a scăzut cu 0,5 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2010, ca urmare a reducerii formării brute de capital fix (-2,2%) şi a consumului final total (-3%), acesta din urma fiind influenţat de diminuarea semnificativă cheltuielilor pentru consum final a administraţiilor publice (-10,5%).

Sursa: INSaici.

Dinamica trimestrială a PIB poziţionează România pe locul 13 în UE-24 (pentru care există date disponibile), în primul trimestru al anului 2011 faţă de trimestrul anterior. PIB-ul României a înregistrat o creştere cu 0.7% (revizuita astazi in sus de catre INS fata de estimarile anterioare), foarte apropiata de media europeană de 0.8%.

Sursa: Eurostataici.

sursa material: www.andreeavass.ro

Filed under: Argumente, Economic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Video

Categorii

RSS COGITUS

 • Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 octombrie 17, 2018
  Universitatea, mai mult ca orice altă instituție sau organizație, poate impulsiona dezvoltarea economică și s… restul » The post Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 appeared first on Cogitus.
 • Cluj-Napoca – analiza economiei locale aprilie 13, 2018
  Economia municipiului se află într-un stadiu avansat în procesul de evoluție de la economia industrială la o eco… restul » The post Cluj-Napoca – analiza economiei locale appeared first on Cogitus.
 • Calitatea vieții în Cluj-Napoca aprilie 13, 2018
  Parte a procesului de reevaluare a Planului Strategic de Dezvoltare al Municipiului Cluj-Napoca 2014-2020, FSPAC a r… restul » The post Calitatea vieții în Cluj-Napoca appeared first on Cogitus.
 • Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil martie 12, 2018
  În ultimii ani, o parte a orașelor mari din România, între care Cluj-Napoca și Timișoara s-au dezvoltat în mod a… restul » The post Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil appeared first on Cogitus.
 • Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă septembrie 29, 2015
  Ultimele două luni au marcat probabil una dintre turnurile migrației din Europa. Imagini cu trenuri supraaglomera… restul » The post Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă appeared first on Cogitus.
 • China Housing at the Nexus iunie 1, 2015
  The Chinese housing industry is at the nexus of several force fields pulling and pushing people all over the world. The h… restul » The post China Housing at the Nexus appeared first on Cogitus.
 • De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin mai 4, 2015
  Există un acord larg în literatura de specialitate privind rolul central al guvernării locale pentru calitatea de… restul » The post De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin appeared first on Cogitus.
 • It’s Time to Turn the Tables on Russia aprilie 14, 2015
  There is a great deal of analysis and positing of Russia’s nest steps in Ukraine. There is no shortage of experts willi… restul » The post It’s Time to Turn the Tables on Russia appeared first on Cogitus.

Arhiva articole

iunie 2011
L M M J V S D
« mai   iul. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
%d blogeri au apreciat asta: