Măsuri asumate

Icon

Emil Boc: Populaţia să nu plătească timp de nouă luni de aici înainte preţ majorat la gaze


Drepturile minorităţilor rămân intacte indiferent de organizarea administrativ teritorială a ţării, atât prin legislaţia actuală privind etniile, cât şi prin noul statut al minorităţilor, a declarat, joi, la postul B1TV, premierul Emil Boc.

            Robert Turcescu: Invitatul nostru în această primă parte a emisiunii este premierul României, domnul Emil Boc. Bună seara, domnule prim-ministru!

            Emil Boc: Bună seara şi mulţumesc pentru invitaţie!

            Robert Turcescu: Bună seara domnule Cristoiu!

            Ion Cristoiu: Bună seara!

            Robert Turcescu: Pregătit?

            Ion Cristoiu: Da.

            Robert Turcescu: După procesul cu Vadim Tudor? Gata? Sunteţi montat, ca să zicem aşa. Domnule prim-ministru, eu am zis aşa cu domnul Cristoiu că întrucât argumentele dumneavoastră privind reorganizarea teritorială au fost destul de vehiculate în aceste ultime zile, aţi fost la postul public de televiziune, aţi fost la postul public de radio, le-aţi rostit în diverse contexte, vă propunem să răsturnăm puţin lucrurile şi să începem cu reacţiile pe care le-au declanşat în ultimele ore, am putea spune, declaraţiile dumneavoastră. Cea mai vehementă dintre reacţii, cel puţin până în acest moment…

            Emil Boc: Asta înseamnă că trebuie să fiu din start de acord cu optica…

            Robert Turcescu: Nu, e o propunere de, cum să spun…

            Emil Boc: Mai ales că am venit cu pixul dăruit de domnul Cristoiu, şi îl păstrez şi lucrez cu el de câte ori am ocazia.

            Ion Cristoiu: Haideţi să vă facem, în numele acestei echipe, o declaraţie: pe noi ne-aţi convins. Problema este acum cum veţi aplica, că altfel noi convinşi şi ne ducem şi ne culcăm…

            Emil Boc: Dar important este că… Eu cred că pierdem fondul problemei dacă discutăm numai forma.

            Robert Turcescu: Nu, n-am spus să discutăm numai forma.

            Emil Boc: … pentru că nu toţi au văzut intervenţia mea la radio sau la televiziune…

            Robert Turcescu: Domnule prim-ministru, veţi avea ocazia în această emisiune, categoric să discutăm despre acele argumente.

            Emil Boc: Deci, cred că a discuta numai subiecte care creează miză jurnalistică, ce a declarat unul sau altul, pierde fondul problemei.

            Ion Cristoiu: Domnule premier, noi vrem să ştim… Nu, vorbesc serios. Să spunem că ne-aţi câştigat. Problema este… Bun, ne-aţi câştigat, ne ducem acasă şi ne culcăm. Cum se va ajunge, care sunt paşii făcuţi de guvern, pregătiţi de guvern?

            Emil Boc: Orice drum începe cu primul pas…

            Robert Turcescu: Domnule Cristoiu, dar eu vă propun să facem aşa… că informaţia ultimelor ore, ca să zicem aşa, vine dinspre Budapesta. Şi vă propun să urmărim împreună, preţ de un minut, un material realizat de colegii noştri de la ştiri în legătură cu o declaraţie care a născut emoţie, din partea, să spunem, vicepremierului ungar. Să urmărim împreună aceste declaraţii!

            Reporter: Potrivit vicepremierului ungar, planul reaminteşte de măsurile antimaghiare din vremea regimului Ceauşescu, când regiunea autonomă Mureş a fost desfiinţată. „Este o problemă de viaţă şi de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc şi judeţele populate de etnici maghiari să rămână unite. România şi-a asumat angajamente internaţionale să nu schimbe forţat harta etnică”, subliniază vicepremierul ungar. Conform premierului ungar, dacă planul de fuzionare a actualelor judeţe va fi implementat, proporţia etnicilor maghiari în noile unităţi administrative ar scădea dramatic. De asemenea, Consiliul Naţional Secuiesc a îndemnat comunitatea maghiară la proteste, acte de nesupunere civică şi demonstraţii stradale, în cazul adoptării variantei de regionalizare a României în forma propusă de PD-L. Şi opoziţia a reacţionat.

            Lia Olguţa Vasulescu: Până acum, s-a spus că nu are dreptul Ţinutul Secuiesc să-şi deschidă o reprezentanţă din moment ce niciun document oficial al României nu recunoaşte această entitate administrativă. Iată că Guvernul României o recunoaşte.

            Reporter: Democrat-liberalii spun că negocierile nu au fost încă finalizate şi că ambele partide trebuie să aibă în vedere că noul proiect de organizare teritorială are drept scop dezvoltarea tuturor regiunilor în mod unitar.

            Robert Turcescu: Aveţi cuvântul. De ce zâmbiţi?

            Emil Boc: Că spuneam ce am spus la început…

            Robert Turcescu: Eu mă aşteptam să fiţi foarte îngrijorat aşa la…

            Emil Boc: Ne uităm la formă şi nu discutăm conţinutul. Ne interesează ce declară X sau Y, care reprezintă un lucru important în viaţa publică, dar pe fond…

            Robert Turcescu: Domnule prim-ministru, e vicepremier al Ungariei, nu e oricine.

            Emil Boc: Aş avea o mai mare libertate de mişcare dacă nu aş fi prim-ministru să fac declaraţii. Pot însă să spun două lucruri din ceea ce am văzut şi am auzit astăzi. Problema reorganizării administrativ-teritoriale a României este problema statului român în exclusivitate. Iar în al doilea rând, acest gen de declaraţii a determinat şi poziţia ministrului de externe de a invita ambasadorul Ungariei la o discuţie la Ministerul de Externe pentru a stabili coordonatele unui dialog coerent şi instituţional între România şi Ungaria.

            Robert Turcescu: Dar în interiorul guvernului, în acest moment, în relaţia cu UDMR n-aveţi o problemă?

            Ion Cristoiu: Nu, staţi un pic, că după aceea s-ar zice că-i falsificăm burtiera. Deci, pot să susţin, dacă aş fi la o agenţie de presă internaţională, în replică la cele afirmate de vicepremierul maghiar, premierul României a declarat: „Problema statului, această chestiune a reorganizării e problema statului român în exclusivitate”, da?

            Emil Boc: Problema reorganizării administrativ-teritoriale, ca în orice stat european, este problema statului respectiv. Aceasta este o chestiune pe care…

            Ion Cristoiu: Corect. Aşa trebuie să sune o ştire pe agenţiile internaţionale.

            Emil Boc: Pentru că orice reorganizare care are loc este, în esenţă, problema statului respectiv. Aţi văzut că astăzi a apărut şi poziţia oficială a Uniunii Europene cu privire la reorganizarea administrativ-teritorială, spunând foarte clar că este o problemă exclusivă a statului în cauză, statul în cauză având doar obligaţia să respecte modalitatea de raportare la Eurostat, potrivit mecanismelor stabilite, lucru pe care şi eu l-am spus, că nu există niciun fel de barieră din partea Uniunii Europene pentru a se proceda la o reorganizare administrativ-teritorială a ţării, cu menţiunea că România îşi păstrează modalităţile de raportare statistică la Uniunea Europeană, potrivit angajamentelor pe care le are. Reorganizarea administrativă este o chestiune distinctă.

            Robert Turcescu: Domnule prim-ministru, din postura pe care o aveţi, de preşedinte al Partidului Democrat-Liberal şi de şef al Guvernului, trebuie să le spuneţi ceva partenerilor dumneavoastră de guvernare şi din coaliţia de guvernământ – e vorba de UDMR. Pare că aici e o problemă majoră în acest moment. Am avut ieri un dialog aici cu un reprezentant al UDMR, domnul Attila Korodi, care spunea, la un moment dat, pe final de emisiune – e adevărat, într-o declaraţie de ne-a uimit pe toţi aici la masă – că s-ar putea repeta scenariul de la sfârşitul anilor ’60, ’68, când s-a dat foc la secţii de poliţie în secuime, au fost proteste, chiar dacă se întâmpla în vremea regimului comunist. Mă întreb în acest moment şi vă întrebăm, vă rugăm să ne spuneţi, de fapt, care este relaţia din coaliţia de guvernământ dintre PD-L şi UDMR pe această chestiune?

            Emil Boc: Pot să vă spun că azi am avut o şedinţă de guvern normală. Am adoptat, eu zic, decizii importante pentru ceea ce înseamnă guvernarea ţării, una dintre ele fiind aceea ca populaţia să nu plătească timp de nouă luni de aici înainte preţ majorat la gaze, ceea ce înseamnă foarte mult pentru români care încă nu au un nivel salarial aşa cum ni l-am dorit, poate, mulţi dintre noi, deci o decizie importantă pentru ceea ce înseamnă economia fiecărei familii. Coaliţia funcţionează, în acest moment la Camera Deputaţilor s-a intrat în dezbaterea proiectului legii minorităţilor naţionale. Avem puncte de vedere diferite pe legea care vizează reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, aşa cum am avut puncte de vedere diferite şi pe alte proiecte de lege pe care le-am promovat, dar, până la urmă, am găsit o soluţie şi am putut să mergem mai departe. Amintiţi-vă…

            Robert Turcescu: Ne lăsaţi şi pe noi să întrezărim cum ar suna o astfel de soluţie? Pentru că maghiarii din UDMR, în momentul ăsta de faţă, partenerii dumneavoastră de guvernare, spun aşa: „Noi vrem Ţinutul Secuiesc, alcătuit din cele trei unităţi administrative despre care s-a vorbit – Mureş, Harghita, Covasna”.

            Emil Boc: Iarăşi, încă o dată, văd că ne cantonăm doar pe aceste poziţii…

            Robert Turcescu: Nu, nu ne cantonăm doar pe, domnule prim-ministru.

            Emil Boc: … în loc să mergem să vedem fundamentul problemei, dacă avem argumente pro sau contra unei asemenea soluţii şi aceste lucruri să le discutăm. Stăm cantonaţi tot timpul între ce a zis X sau Y, care, repet, e un lucru important, dar pierdem esenţa problemei: este sau nu necesară? Eu cred că românii trebuie, în primul rând… şi maghiarii trebuie să discute dacă este sau nu necesară o asemenea reorganizare, iar noi politicienii să venim cu argumente. Dacă în fiecare emisiune politicienii vor veni doar să-şi dea replici unii la alţii, pierdem, repet, fundamentul subiectului.

            Ion Cristoiu: Domnule premier, nu…

            Emil Boc: Deci, din acest punct de vedere. Eu vă spun un lucru: în acest moment există un guvern care are o majoritate în Parlament şi o coaliţie stabilă. E adevărat că avem puncte de vedere divergente pe unele subiecte. Amintiţi-vă că în proiectul de lege care a vizat indemnizaţia pentru mame am avut puncte de vedere diferite. Ne-am pus de acord şi am mers mai departe. Aici este un subiect de mult mai mare amploare şi e firesc, până se discută, ca lucrurile să fie puţin diferite. Dar am încredere că dialogul politic a reprezentat şi reprezintă calea de mers mai departe.

            Robert Turcescu: Daţi-mi voie… O spun o dată, cu respect, readuc în atenţia dumneavoastră formularea întrebării, şi anume: lăsaţi-ne să întrezărim care ar putea fi calea de negociere în legătură cu pretenţiile maghiarilor privind Ţinutul Secuiesc şi cu concesiile, să spunem, pe care le-ar putea face PD-L în legătură cu reorganziarea teritorială. Unde există… ?

            Emil Boc: Spre dezamăgirea dumneavoastră, aceste discuţii şi dialoguri politice se poartă în coaliţie şi nu la televizor. Prima dată discutăm, explicăm cu agumente-contraargumente, ajungem la concluzii, după care mergem la televizor şi le prezentăm, nu invers. Cred că dacă dorim să rezolvăm o problemă, nu o discutăm inflamant la televizor, după care să ne întâlnim şi să stingem focul. Eu cred că, aşa cum aţi spus, sunt proiecte politice diferite ale partidelor care compun coaliţia. Rolul lor este ca acolo, la masa de discuţie, să se găsească soluţii şi după aceea să le explice oamenilor, pentru că altfel nu reuşim să explicăm de ce este necesară această reorganizare administrativă, pe care eu cred cu toată convingerea că România trebuie să o facă. Trebuie să o facă, pentru că altfel îşi compromite foarte multe şanse de dezvoltare, de a diminua corupţia, de a elimina clientelismul, de a ajuta unele zone mai sărace să se dezvolte, să le fie mai bine, ca oamenii să nu mai meargă atâţia kilometri să-şi obţină o adeverinţă, un act sau o autorizaţie, aceste lucruri sunt importante.

            Robert Turcescu: În cât timp estimaţi dumneavoastră – că atunci e important, începem altfel sau dacă vreţi continuăm altfel – că se poate întâmpla această reorganizare?

            Emil Boc: Noi am pus calendarul maximal, de unde începem, adică calendarul maximal în sensul că până la alegerile din 2012 locale să fie reorganizată administrativ ţara, cu legile adoptate, astfel încât noile consilii judeţene să-şi poată intra în vigoare imediat după noile alegeri locale din iunie 2012, deci un an de aici înainte.

            Ion Cristoiu: Bun, deci domnul premier, iertaţi-mi…

            Emil Boc: Dar în acest an sunt multe etape care trebuie făcute.

            Ion Cristoiu: Da, care? În primul rând, să vă convingeţi partenerii de guvernare…

            Emil Boc: E o etapă politică de a cădea de acord asupra proiectului legii de reorganizare administrativă.

            Ion Cristoiu: Bun, aţi trecut, să zicem, ce faceţi apoi?

            Emil Boc: Al doilea pas, la fel de important şi care reprezintă consistenţa acestui demers şi despre care nu se discută este ce atribuţii au aceste noi consilii judeţene, ce atribuţii au noile servicii deconcentrate care se păstrează sau nu se păstrează, în sensul că unele atribuţii pot să treacă la Primărie şi să nu mai meargă omul până în centrul reşedinţei de judeţ, cum e şi astăzi, ci chiar să aibă serviciu acolo la ei la primărie, câte servicii mai păstrăm la nivel de oficiu în municipiul reşedinţă de judeţ care este astăzi.

            Robert Turcescu: Unde se va decide această împărţire de atribuţiuni?

            Emil Boc: Se decide în partea a doua, după ce se adoptă legea de organizare administrativ-teritorială, în legea de modificare a administraţiei publice locale şi în legile care vizează serviciile publice deconcentrate…

            Robert Turcescu: În Parlament sau…

            Emil Boc: Prin Parlament.

            Robert Turcescu: Prin Parlament, deci dezbateri în Parlament.

            Emil Boc: Dezbateri în Parlament, care să pună în practică acest proces de reorganizare administrativ-teritorială.

            Ion Cristoiu: În procesul de negociere politică cu partenerii de guvernare intră tot pachetul, adică şi… sau numai opt sau…

            Emil Boc: Evident că intră tot pachetul, pentru că noi suntem interesaţi… Şi aici, noi cu UDMR-ul nu avem puncte divergente, că ambele partide doresc mai multă descentralizare şi noi şi UDMR-ul dorim aplicarea acelui principiu european al subsidiarităţii, care pentru cetăţean să înţeleagă, înseamnă că autoritatea care e cel mai aproape de locul unde îşi are el domiciliul, aceea trebuie să îi rezolve problemele. Nu trebuie să meargă până la Cluj dacă poate fi rezolvată problema la Gherla, la Huedin sau la Câmpia Turzii. Asta dorim să facem, în esenţă. Iar în al doilea rând, am dat acel exemplu cu banii europeni care a fost atât de mult criticat. Dumneavoastră ştiţi, dar românii nu ştiu în totalitate faptul că, de exemplu Polonia, Ungaria, regiunile de la ei, judeţele acelea mai mari pe care le au ei pot să atragă direct bani europeni şi nu trebuie să treacă pe la Varşovia sau pe la Budapesta, cum trec pe la Bucureşti aceste programe şi aduc birocraţie în plus şi nu pot să fructifice avantajul fiecărei zone. Noi nu putem să atragem direct bani de la Uniunea Europeană, ca judeţ, pentru că avem o dimensiune prea mică. Categoria NUTS-II, o unitate statistică, administrativă recunoscută de Uniunea Europeană presupune dimensiuni teritoriale între 2,8 şi 3 milioane de locuitori. Noi nu avem asemenea judeţe astăzi. Dacă se fac aceste judeţe mari, aceste judeţe pot merge direct şi să ia bani de la Uniunea Europeană. Şi uitaţi, ce înseamnă asta în mod concret? Noi astăzi avem un program operaţional regional cum este cel de 4,3 miliarde de euro, dar care se aplică la întreaga ţară şi nu ţine cont că în Moldova avem anumite particularităţi, că în regiunea de centru avem cetăţile dacice şi nu le putem fructifica ca potenţial turistic şi vestigii arheologice extraordinare, nu ţine cont că avem Delta Dunării în partea cealaltă, nu ţine cont că avem Maramureşul cu particularităţile lui…

            Robert Turcescu: Dar cum se dau banii ăştia în momentul de faţă?

            Emil Boc: Aceşti bani se dau pe un proiect naţional şi care se aplică la fel în toate judeţele. Ori, un judeţ are alte priorităţi decât altul. Ei, de aceea şi polonezii, şi ungurii au reuşit să aducă mai mulţi bani pentru că, vă dau exemplul Poloniei că zona… sau Voievodatul Mazovia a adus sigur 2,100 miliarde de euro, un singur voievodat a adus atâta. Şi are programe adaptate domeniului respectiv. Noi avem un singur program valabil pentru toată ţara. Oamenii de acolo, din acel voievodat au spus, au nevoie de partea care ţine de dezvoltare economică, pentru că avem nişte regiuni mai sărace şi avem nevoie să stimulăm mediul de afaceri sau avem nevoie de e-development, de partea de guvernare electronică. Acolo avem nevoie noi să implementăm mai mult. Sau partea care ţine de enviroment, prevention of threats and energy, partea de inundaţii, energie şi mediu, la noi, în Moldova.

            Robert Turcescu: Domnule prim-ministru, cine le garantează… pentru că aseară, în discuţia pe care am avut-o cu domnul Attila Korodi, dincolo de o temere legată de diluarea componentei etnice în anumite zone, domnul Attila Korodi a ridicat o problemă pe care n-o putem nici noi, ca jurnalişti, nici dumneavoastră, ca premier, nega. Există în momentul de faţă încă în România nu numai impresia, ci şi faptele o demonstrează – o distribuire, haideţi să spunem pe criterii politice, uneori de la centru către zone preferate a fondurilor: „pentru că-s ai noştri, le dăm mai mult”, dacă sunt la guvernare cei de la PD-L, „pentru că-s ai noştri le dăm mai mult”, dacă e la guvernare PSD sau PNL. Aşa s-a întâmplat întotdeauna. Bun. Cei de la UDMR au spus aşa: dacă noi ne lăsăm înglobaţi cu Harghita, Mureş şi Covasna într-o regiune mai amplă care să cuprindă şi Alba şi Clujul, cred că era în zona respectivă…

            Ion Cristoiu: Nu…

            Robert Turcescu: Nu, nu era Clujul…

            Emil Boc: Sibiul, Braşovul sunt…

            Robert Turcescu: Sibiul, da, Braşovul. Cu siguranţă românii din zonă, majoritari fiind într-o astfel de componenţă a unui voievodat, sau numiţi-l cum vreţi, vor lua partea leului, vor lua, cu alte cuvinte, mai mulţi bani, dacă ei vor fi distribuiţi la un moment dat de la centru, şi noi, în zonele pe care le avem acum, cu componentă etnică maghiară majoritară, nu vom mai primi nici măcar puţinul pe care îl primim în acest moment.

            Emil Boc: Păi, tocmai de aceea facem o reorganizare să mai evităm alocări din acestea care să aibă caracter politic. Totul trebuie să se facă pe bază de formulă, o formulă tehnică ce trebuie să cuprindă populaţia de acolo ca număr, dimensiunea economică a zonei respective, suprafaţa şi potenţialul pe care îl are. Dacă se face o asemenea distribuire pe bază de formulă tehnică, se elimină orice posibilitate de abuz în alocarea banilor. Dar ceea ce este mai important este că oamenii aceia de acolo, din judeţul acesta mare, pot să-şi facă proiecte care să le răspundă nevoilor lor pentru a atrage şi fonduri europene şi a utiliza resursele publice naţionale. Pentru căa cum, pe judeţe mici, nu poţi să faci proiecte care să treacă dintr-un judeţ în altul. Gândiţi-vă numai la o licitaţie, că unul face licitaţie, în celălalt judeţ e contestată, în celălalt e la stadiul de… la studiul de fezabilitate.

            Robert Turcescu: Da, aşa este. Se întâmplă asta.

            Emil Boc: Nu se poate face un drum de aici până aici care să parcurgă trei judeţe… Deci, oamenii trec zilnic prin două, trei judeţe când au de mers. Dar autorităţile locale, pentru că au dimensiuni teritoriale mici, nu pot să ajungă la o asemenea politică coerentă. La fel este şi cu ceea ce înseamnă programele europene, nu poţi să te adresezi direct UE să iei bani pentru că ai o dimensiune prea mică. Deci, totul trebuie să se facă pe bază de formulă tehnică şi eliminat abuzul care să ţină de pixul unui preşedinte de consiliu judeţean. Asta înseamnă reorganizare, nu înseamnă să pui pe cineva în inferioritate. Şi numai într-o asemenea politică poţi să te uiţi în judeţul ăla mare, unde ai o zonă cu sărăcie mai mare? Ei, aici fac nişte politici de investiţii mai mari ca să generez locuri de muncă. Mă uitam la Moldova şi totdeauna dau exemplul Vasluiului care are încă cea mai mare rată a şomajului din România. Într-o zonă mare, poţi să discuţi, când ai nişte investitori, când ai o politică de la UE să atragi nişte fonduri pentru a genera incubatoare de afaceri sau alte elemente de acest fel care să genereze locuri de muncă. Poţi să le faci într-o structură mare. Rămânând în această structură mică, nu vom reuşi niciodată.

            Ion Cristoiu: Domnule premier, vorba colegului meu Robert Turcescu, cu tot respectul, tot ce spuneţi dumneavoastră este foarte frumos. Problema este că în timp ce dumneavoastră vorbiţi aşa de frumos despre reorganizare, Uniunea Social-Liberală, şi v-aş ruga să nu-i spuneţi…

            Emil Boc: Alianţa Socialistă.

            Ion Cristoiu: Nu, nu e corect, hai…

            Emil Boc: Libertatea mea de exprimare îmi permite…

            Ion Cristoiu: Nu e de demnitatea… USL a trimis o scrisoare, recomandare consiliilor judeţene unde au ei preşedinţi, şi anume 15 consilii, să organizeze un referendum cu întrebarea, „Sunteţi de acord cu intenţia preşedintelui României, Traian Băsescu, de a desfiinta judeţul dumneavoastră?”. Deja domnul Marian Oprişan a anunţat că pe 17 iulie va fi referendum. Ce face Guvernul României în faţa acestei situaţii? Că vom avea clar 15 judeţe care vor răspunde „Nu”, că dacă le organizează Oprişan la Vrancea, n-o să credeţi că o să…

            Emil Boc: Ceea ce…

            Ion Cristoiu: Întrebare. Pe noi ne interesează cum se va aplica ce spuneţi dumneavoastră? Înţelegeţi-ne!

            Emil Boc: Ce se întâmplă la Vrancea…

            Ion Cristoiu: Nu Vrancea, ce se întâmplă cu aceste 15 referendumuri? Ele vor avea loc.

            Emil Boc: V-aţi uitat de unde vin reacţiile? Şi vă spun şi partea a doua. În primul rând…

            Ion Cristoiu: Da, domnul premier, m-am uitat, dar pe noi ne interesează că ăia pe 17 vor spune „Nu”.

            Emil Boc: Staţi întâi să vedem dacă vor avea paşii legali stabiliţi de lege…

            Ion Cristoiu: Păi asta, păi spuneţi asta…

            Emil Boc: … şi vom vedea. E treaba prefectului să analizeze ce se întâmplă acolo, în primul rând, pentru că e o chestiune locală…

            Ion Cristoiu: Deci, există posibilitatea ca prefectul să intervină.

            Emil Boc: Toate actele emise de către autorităţile loacle sunt cenzurate din perspectiva legalităţii de către instituţia prefectului. Aşa scrie în Constituţia României, că prefectul exercită controlul de legalitate al actelor administrative.

            Ion Cristoiu: Da, am înţeles. Deci, ăsta va fi argumentul…

            Emil Boc: Nu ştiu dacă se încadrează sau nu în limitele legii, vom vedea acest lucru. Eu n-am văzut nici o cerere oficială, am văzut doar declaraţii politice.

            Ion Cristoiu: A anunţat domnul Oprişan, în judeţul lui…

            Emil Boc: Da, e o delaraţie politică deocamdată.

            Ion Cristoiu: A anunţat că pe 17 iulie face.

            Emil Boc: Dar eu mi-am pus următoarea întrebare. Deci, v-am răspuns la această situaţie, este treaba…

            Ion Cristoiu: Că va depinde de legalitatea…

            Robert Turcescu: De Constituţie. De prefect.

            Emil Boc: E treaba de legalitate în primul rând acolo.

            Ion Cristoiu: Credeţi că referendumul ar putea să nu fie legal? Întreb.

            Emil Boc: Vreau să văd cum arată…

            Ion Cristoiu: Ei justifică…

            Emil Boc: Un prefect trebuie să se uite la o hotărâre emisă cu subiect, predicat…

            Ion Cristoiu: A Consiliului.

            Emil Boc: … şi cu ştampilă, după care se poate analiza conţinutul ei din perspectivă legală.

            Ion Cristoiu: Sursele financiare de unde sunt pentru acest referendum?

            Emil Boc: Repet, n-am informaţiile că nu-l organizează guvernul. Dacă l-ar organiza guvernul, v-aş putea spune. Ce vă pot spune este ce este în spatele unui asemenea demers. Este exact ceea ce am anticipat, adică exact acea reacţie a baronilor PSD, baroni care l-au blocat pe Năstase în 2004 să facă reorganizarea administrativ-teritorială, baroni care astăzi i-au pus pumnul în masă şi lui Crin Antonescu şi lui Victor Ponta spunând, „Nu vă atingeţi de fief-urile noastre!”. Asta se întâmplă la Constanţa…

            Robert Turcescu: Dar staţi puţin, vreţi să spuneţi că baronii dumneavoastră… Că aveţi şi dumneavoastră 15 în toată ţara, preşedinţi de consilii judeţene. Deci, baronii PD-L-ului vreţi să spuneţi că sunt fericiţi în acest moment cu ideea de reorganizare?

            Emil Boc: Eu în primul rând n-aş spune că există baroni PD-L.

            Robert Turcescu: De ce?

            Emil Boc: Iar în al doilea rând spun că Biroul Permanent Naţional al PD-L a luat decizia, cu largă, largă majoritate, de susţinere a procesului de reorganizare administrativ-teritorială a ţării. Deci, vreau să ştiţi că acest lucru s-a făcut cu un vot politic dat de PD-L, în Biroul Politic.

            Ion Cristoiu: Staţi, că am eu… ridic două degete… Aveţi un domn, se numeşte Cezar Preda, da? Ştiţi ce face el de câteva zile? E deputat al partidului dumneavoastră. Dumneavoastră aţi luat o hotărâre, da? El critică această reorganizare. Este deputatul dumneavoastră!

            Emil Boc: Eu am văzut aseară o declaraţie de-a lui…

            Ion Cristoiu: Nu, a fost şi azi, în dimineaţa asta, nu există…

            Robert Turcescu: Critică, haideţi să fim corecţi, nu reorganizarea, ci critică, aş spune mai degrabă, graba pe care a anunţat-o la un moment dat Guvernul…

            Ion Cristoiu: E acelaşi lucru.

            Robert Turcescu: … că vrea să facă în două săptămâni…

            Ion Cristoiu: Punctul dumneavoastră de preşedinte de partid…

            Emil Boc: Domnul Preda, v-am spus că nu este membru în structura de conducere a partidului.

            Ion Cristoiu: Păi dacă dumneavoastră…, conducerea colectivă a decis un lucru… N-am nimic împotriva democraţiei din partidul dumneavoastră, dar domnul respectiv, de câteva zile…

            Emil Boc: Păi dacă i-am fi pus pumnul în gură, m-aţi fi atacat şi aţi fi spus, „Domnule, la voi e dictatură, la dumneavoastră nu se poate vorbi, nimeni nu poate comenta”.

            Ion Cristoiu: Nu, eu nu vă atac, nu, era o întrebare, eu am pus o întrebare. Am înţeles.

            Emil Boc: Nu. Punctul de vedere e clar, al partidului, el merge mai departe, decizia politică s-a luat în forul de conducere…

            Ion Cristoiu: Indiferent de ce spune domnul Preda.

            Emil Boc: Domnul Preda are unele opinii, unele păreri, noi l-am invitat să vină să le facă în primul rând în Biroul Permanent Naţional şi nu în afară în primul rând…

            Ion Cristoiu: N-a venit…

            Emil Boc: Aceasta este regula pe care noi am stabilit-o în partid. Ele n-au ieşit în afara, să spunem, afara demersului nostru pe care l-am iniţiat, şi el susţine procesul de reorganizare administrativ-teritorială pe fond…

            Ion Cristoiu: A, deci consideraţi că-l susţine, dar are anumite nuanţe.

            Emil Boc: Deci pe fond îl susţine. Şi o să discutăm la nivel personal alte aspecte.

            Ion Cristoiu: Îl susţine, domnul Robert Turcescu! Tu, dacă ai fi şeful partidului, l-ai da afară?

            Emil Boc: Dar important este ca acest lucru să se înţeleagă, pentru că dincolo de nuanţele politice, de declaraţiile unora sau altora, aceste lucruri sunt sănătoase pentru ce înseamnă dezvoltarea ţării. Şi v-am mai spus acel exemplu cu distrugerea reţelelor clientelare din ultimii 20 de ani care au drenat şi drenează bani publici prin reţele de influenţă. Acelea nu pot fi demantelate, oricât am face noi declaraţii publice la televizor, fără o asemenea reorganizare administrativ-teritorială a ţării.

            Robert Turcescu: Domnule prim-ministru, vreau să vă întreb…

            Emil Boc: Acestea sunt structuri mentale, încetăţenite în ultimii 20 de ani.

            Robert Turcescu: Discursul dumneavoastră şi în această seară şi la…

            Emil Boc: Dacă nu vrem să recunoaştem acest lucru, e foarte bine, dar ele există.

            Robert Turcescu: Domnule prim-ministru, discursul dumneavoastră şi din această seară în legătură cu această chestiune aici şi de ieri de la postul public de radio sau de la televiziunea publică mi s-a părut că este un discurs în care încercaţi să explicaţi cetăţenilor de ce este necesară această reorganizare…

            Emil Boc: Da, e important, e important să explicăm…

            Robert Turcescu: Cu argumente politice…

            Ion Cristoiu: Şi pe noi, ca cetăţeni, ne-aţi convins dar vă întrebăm cum îl faceţi…

            Robert Turcescu: Nu, nu, dar dincolo de asta, domnule prim-ministru, aş vrea să ştiu de ce într-un astfel de proces consideraţi că în această etapă aveţi nevoie de sprijin popular, pentru că dumneavoastră în momentul acesta încercaţi să captaţi bunăvoinţa, dacă vreţi, a cetăţenilor sau să-i convingeţi de necesitatea unui astfel de proiect. De ce aveţi nevoie pentru început, în primă etapă, spun, de un sprijin popular pe care îl cereţi în acest moment şi nu rezolvaţi mai întâi problema de natură politică? Adică, n-ar fi mai normal să spuneţi: am ajuns la un consens împreună cu partenerii noştri de la guvernare, inclusiv UDMR, pe o formulă de acest gen şi acum ieşim să explicăm cetăţenilor? Vă mai spun doar un lucru şi apoi vă las să ne daţi dumneavoastră câte argumente se poate. Dacă la un moment dat, după acest tur de forţă al dumneavoastră, încercarea de a obţine şi atenţia opiniei publice, şi bunăvoinţa opiniei publice în legătură cu acest proiect, vom constata că, din cauza diferendelor existente în interiorul coaliţiei, acest proiect nu va putea fi pus în aplicare nici măcar până la termenul de anul viitor al alegerilor locale?

            Emil Boc: Eu cred că cele două demersuri trebuie concomitent făcute, pentru că acesta nu este un subiect care să vizeze zece persoane sau două persoane, este un demers care vizează 22 de milioane de români. De aceea, cred că dezbaterea publică este absolut necesară şi oamenii să analizeze, cu avantaje-dezavantaje, propunerile fiecărei formaţiuni politice şi sunt necesare aceste dezbateri. Dacă nu le-am fi făcut, eram acuzaţi că am adoptat o decizie fără măcar să avem o dezbatere publică pe marginea unui asemenea subiect. Faptul că acum sunt poziţiile partidelor, e un lucru sănătos pentru un regim democratic şi pentru sănătatea democraţiei dintr-o ţară. Să cunoaştem: aşa gândeşte PD-L-ul, aşa gândeşte Alianţa Socialistă, aşa gândeşte UDMR-ul…

            Ion Cristoiu: Iar aţi zis… Am o rugăminte…

            Emil Boc: Păi, domnule Cristoiu…

            Ion Cristoiu: Nu, spuneţi… Aşa se numeşte.

            Emil Boc: L-aţi auzit pe domnul Ponta când a spus că el este Fidel Castro de România?

            Ion Cristoiu: E treaba domniei sale. Noi suntem obligaţi ca jurnalişti să vă reamintim că se numeşte Uniunea Social Liberală.

            Emil Boc: Domnule Cristoiu, de fiecare dată când Crin Antonescu sau Victor Ponta deschide gura, ne face aşa, aşa şi aşa.

            Ion Cristoiu: E treaba lor, îi amendăm…

            Emil Boc: Noi niciodată n-am jignit pe nimeni.

            Ion Cristoiu: Dumneavoastră sunteţi un ardelean serios.

            Emil Boc: N-am jignit, nu l-am făcut nici pe Crin Antonescu, nici pe Victor Ponta…

            Ion Cristoiu: Păi şi acum trebuie să-i faceţi dumneavoastră Alianţa Socialistă…

            Emil Boc: Păi, asta-i o chestiune ideologică, apropo de argumentele noastre pe care le demonstrez.

            Ion Cristoiu: Deci încă o dată, ascultaţi-mă. Vă faceţi de…

            Emil Boc: Există curent de dreapta astăzi, în România, la PNL?

            Ion Cristoiu: Nu cred vă faceţi că nu înţelegeţi ce vrem noi. Deci, încă o dată, este foarte frumos, ne-aţi convins. Noi vrem să ştim, chiar pentru adepţii acestei reorganizări, ce măsuri ia Guvernul împotriva unei rezistenţe. Aţi spus, deci este clar că USL-ul…

            Robert Turcescu: Să nu cumva să ne promiteţi că luăm cupa la campionatul mondial de fotbal şi noi nu ne calificăm – cam asta este explicaţia, că vorbesc foarte plastic. Ne promiteţi, luăm cupa, câştigăm cupa la campionatul mondial de fotbal…

            Ion Cristoiu: Şi noi i-am luat pe rând, iertaţi-ne, rezistenţele care se exprimă. Una din rezistenţe este aceasta şi vă întreb dacă o consideraţi serioasă sau nu, şi anume că Consiliul Naţional Secuiesc acuză şi va continua să acuze, şi a şi ameninţat cu nesupunerea, că această reorganizare ar fi o formă de disoluţie a minorităţii maghiarilor. Cum răspundeţi? Sunteţi pregătiţi pentru o acţiune europeană a acestui Consiliu?

            Emil Boc: Nu. Noi suntem pregătiţi să discutăm cu argumente logice şi legislative…

            Ion Cristoiu: Care sunt argumentele dumneavoastră, că…

            Emil Boc: Argumentele noastre sunt în felul următor. Pe de o parte, avem o legislaţie a descentralizării pe care nimeni n-a făcut-o în România, nici în domeniul educaţiei, nici în domeniul sănătăţii. N-au existat niciodată atâtea prerogative date la primării, indiferent din ce judeţ, aşa cum sunt acum sau la consiliile judeţene.

            Ion Cristoiu: Bun.

            Emil Boc: Acum, avem în parlament legea minorităţilor naţionale, o lege importantă pe care PD-L o susţine, o lege care trebuie să respecte spiritul european şi care trebuie să confirme drepturile specifice unei minorităţi naţionale într-un stat european.

            Ion Cristoiu: Deci, atenţie! Consideraţi că prin adoptarea acestui statut al minorităţilor…

            Emil Boc: Se garantează practic drepturile minorităţilor în orice structură administrativă ar exista ea.

            Ion Cristoiu: Da. Şi Consiliul Naţional Secuiesc nu mai poate invoca – pe plan european, la asta mă refer – faptul că reorganizarea duce la o disoluţie?

            Emil Boc: În nici un caz.

            Ion Cristoiu: Păi e foarte important.

            Emil Boc: Asta am vrut să precizez, că legea minorităţilor naţionale care reprezintă o lege-cadru, unde sunt regăsite practic toate drepturile specifice minorităţilor naţionale, le garantează dreptul la propria identitate, la exprimare, la folosirea şi utilizarea limbii în administraţie, tot ce înseamnă protecţia drepturilor culturale, exact cum există în orice stat democratic european şi în conformitate cu convenţiile internaţionale.

            Ion Cristoiu: Ca să reformulez…

            Emil Boc: Indiferent de organizarea administrativ-teritorială a ţării.

            Ion Cristoiu: Domnule premier, reformulez. Domnul Turcescu se duce la Bruxelles şi îl întreabă un jurnalist străin. Poate să răspundă că prin statutul minorităţilor, adoptat până la 30 iunie, România… argumentele Consiliului Naţional Secuiesc pică?

            Emil Boc: Eu spun că da.

            Ion Cristoiu: Păi asta v-am întrebat, ca să avem şi noi argumente.

            Emil Boc: Eu spun că da pentru că… Eu spun doar că… Eu pot să spun chiar că şi actuala legislaţie astăzi în vigoare este una dintre cele mai avansate din Europa în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale.

            Robert Turcescu: Păi şi i-aţi întrebat pe colegii dumneavoastră de guvernare din UDMR, ce-i nemulţumeşte de fapt în acest moment?

            Emil Boc: Deci am discutat şi discutăm în continuare.

            Robert Turcescu: Şi?

            Emil Boc: Dialogul este singura soluţie şi cale pentru a ne putea rezolva problemele aşa cum am făcut-o şi în ultimii doi ani.

            Robert Turcescu: Păi nu, dar poate mă întreabă pe mine mama după emisiune. „Şi maghiarii ce mai vor, mamă, în plus?” Eu ce să-i spun?

            Emil Boc: Eu n-aş pune relaţia asta într-una tensionată, antagonică, „Ce mai vor ăia?”, nu. Eu cred că sunt formaţiuni care se află pe scena politica românească, au programe politice diferite.

            Robert Turcescu: Bun.

            Emil Boc: Arta politicii este de a reuşi să pui împreună programe diferite şi să poţi merge înainte în interes public. Asta este arta politicii şi acesta este rolul nostru, al politicienilor, chiar dacă suntem acum în arcul guvernamental, dar avem poziţii diferite pe un subiect, să găsim soluţii pentru a putea salva interesul public.

            Ion Cristoiu: Domnule premier, încă o dată, iertaţi-mă…

            Robert Turcescu: Maestre, publicitate preţ de câteva minute şi ne întoarcem.

            Ion Cristoiu: O secundă. Încă o dată, înainte…

            Robert Turcescu: Ziceţi.

            Ion Cristoiu: Ascultaţi-mă. Relaţia cu UDMR-ul e o relaţie politică. Avem o problemă şi nu vă faceţi că nu vă daţi seama. Deci, secuii se vor duce la Bruxelles şi vor spune încă o dată: în România, românii ăia, da, reprezentanţi de dumneavoastră, vor prin reorganizare să ne dizolve într-o mare… Spuneţi-ne încă o dată, daţi-ne argumentul ca noi să ne ducem, români, să spunem: „Domnule…

            Emil Boc: În Europa nu există drepturi colective, ci drepturi individuale.

            Ion Cristoiu: Bun. E un argument, uite!

            Emil Boc: Iar toată legislaţia românească garantează oricărui cetăţean român, de orice etnie, dreptul despre care am vorbit, la identitate, la exprimare, la cultură.

            Ion Cristoiu: Reorganizarea nefiind o…

            Emil Boc: Reorganizarea, din toate punctele de vedere, nu este un argument împotriva unei minorităţi ci, dimpotrivă, o posibilitate suplimentară de manifestare. Şi aici vom discuta. Pentru că noi dorim ca atribuţii care astăzi ţin de consiliul judeţean să coboare la primărie, acolo unde au şi ei, minoritatea maghiară sau celelalte monorităţi, primari. De asemenea, dorim ca unele servicii, cum sunt cele care vizează plata pentru drepturile din agricultură, APIA, care plăteşte drepturile pe suprafaţă. Sunt 210 centre astăzi, în România.

            Ion Cristoiu: Întrebare pentru…

            Emil Boc: Acolo să ajungă şi alte soluţii pentru cetăţean.

            Ion Cristoiu: O întrebare foarte importantă pentru români, înainte de publicitate. Sunteţi… mergeţi până la capăt în hotărârea de a nu ceda presiunilor, să fie un Ţinut Secuiesc în România, gen Tirol? Întreb.

            Emil Boc: Deci încă o dată…

            Ion Cristoiu: Păi asta vor ei.

            Emil Boc: Eu discut în termeni politici şi discut în termenii, nu ultimativi, nu din ăştia exclusivişti. Eu cred că dialogul trebuie să reprezinte soluţia de a putea găsi rezolvarea la problemele cu care ne confruntăm.

            Robert Turcescu: Dacă vreţi un răspuns…

            Emil Boc: Altfel, niciodată nu se vor rezolva problemele.

            Robert Turcescu: … înainte de publicitate, vi-l dă, maestre, colega de partid a domnului Emil Boc. E adevărat, o opinie personală a doamnei Raluca Turcan, care zice aşa: „Personal, nu cred că va exista un guvern al României, indiferent de culoare sau de componenţă, care să accepte crearea unei aşa-numit Ţinut Secuiesc imaginar. Există chestiuni de interes naţional cu care nu se glumeşte. Nu are rost ca UDMR să insiste asupra acestui subiect. Evaluarea mea, personală”, zice doamna Turcan, „este că PD-L nu va accepta să negocieze vreodată crearea unui aşa-numit Ţinut Secuiesc nici acum, nici mâine, nici la anul, niciodată”. (…) Premierul României, domnul Emil Boc, este invitatul emisiunii „Evenimentul zilei” în această primă parte. Domnule prim-ministru, încercăm să mai lămurim câteva aspecte în legătură cu această chestiune. Consideraţi că în privinţa reorganizării este nevoie de un referendum? Există o lege care vă obligă la organizarea unui referendum pe această chestiune.

            Emil Boc: După interpretările pe care le-am primit pe marginea acestui text, rezultă foarte clar că textul invocat din legea administraţiei publice locale vizează situaţiile în care în interiorul unui judeţ s-ar forma o comună nouă din desprinderea dintr-o altă comună sau în cazul în care două comune din judeţe diferite ar forma o entitate juridică nouă, ar trebui organizat referendum şi în judeţul din care pleacă şi în judeţul în care vine. Nu există o prevedere în legislaţia românească care să oblige – după datele pe care le am – autorităţile să organizeze un referendum în fiecare judeţ când s-ar organiza o procedură de amploare din organizarea administrativ-teritorială a ţării. Cu alte cuvinte, acele prevederi se aplică doar în situaţiile în care e vorba de reorganizări la nivel judeţean sau interjudeţean, între două judeţe, pentru trecerea unei comune dintr-o parte în alta, când este vorba de reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, nu există o prevedere de acest fel.

            Robert Turcescu: Dar un referendum naţional pe această chestiune, în condiţiile în care s-ar încheia, să spunem, cu acceptul majorităţii românilor pentru această reorganizare administrativă a ţării v-ar servi. De ce să n-o faceţi?

            Emil Boc: Referendumul naţional ar presupune iarăşi costuri suplimentare de organizare şi care în acest moment nu este cerut de legislaţia în vigoare. Deci nici legal…

            Robert Turcescu: Vă propun să depăşim un pic povestea cu legislaţia, eu vorbeam de chestiune simbolică, dacă vreţi. Domnule, avem un referendum în care, iată, românii spun ca vor această reorganizare în formula pe care noi o propunem. Nu v-ar servi? Vă temeţi că românii nu sunt suficient pregătiţi?

            Emil Boc: Nu, n-am avut o asemenea analiză şi poate de aceea dezbaterea este necesară, tocmai pentru a explica românilor temerile pe care le pot avea în cazul unei reorganizări administrativ-teritoriale, pentru că adversarii reorganizării sunt foarte mulţi. Sunt foarte mulţi pentru că toţi pierd, oameni politici, clientelă, cei care se alimentează din surse de influenţă, toţi pierd. Pierd şi influenţă, pierd şi posibilitatea de a mai avea centrele de putere pe care le au, iar moşiile pe care le gestionau, reţele clientelare constituite. E adevărat că e o miză mare în joc, dar cealaltă parte este marele câştig că România poate să se dezvolte altfel. E adevărat că cei care sunt adversari vin şi spun: vă costă schimbarea buletinului, a paşaportului, a carnetului de şofer. Trebuie să vii să le spui încă o dată oamenilor că – atenţie! – nu se întâmplă nimic, vă păstraţi buletinul, carnetul de şofer până când expiră valabilitatea lui. Alţii vin şi spun: 200 de km vei face în plus să mergi să iei o adeverinţă de la Casa de Pensii sau de la Casa de Şomaj. Fals, nu este adevărat. Niciun cetăţean nu va face un km în plus pentru a-şi lua adeverinţa de la şomaj sau de la pensie, pentru că, pe de o parte, se păstrează pentru aceste servicii fundamentale ale statului în municipiile reşedinţă de judeţ oficii pentru ca de acolo să-şi poată lua adeverinţele, iar mai mult decât atât, vrem ca unele servicii de acest fel să le ducem cât mai aproape de comuna unde locuieşte omul sau de municpiu sau oraş. Şi am dat exemplul cu buletinele, la un municipiu se arondează 20 de comune, unde merg şi îşi fac buletinul, aşa cum eu ca primar aveam la Cluj treaba aceasta. De ce nu şi pentru plata drepturilor pe suprafeţe din agricultură, unde sunt aceste 210 centre APIA, în ţară? Pe lângă aceste centre, să mai unificăm şi APDRP-ul, Agenţia pentru Dezvoltare Rurală, care să mai pună la dispoziţia cetăţeanului şi alte servicii, cât mai aproape de el din comună, de acolo, indiferent că e în secuime sau în Muntenia sau în Banat sau în Transilvania, deci vrem să le spunem oamenilor că merg serviciile la cetăţean şi nu circulă, nu merge cetăţeanul să parcurgă kilometri în plus pentru a-şi obţine adeverinţele. Hârtiile pot circula, pot merge ştampilele, dar oamenii fac mai puţini kilometri.

            Ion Cristoiu: Bun, domnul premier, avem un proiect, această reorganizare…

            Emil Boc: Dar ştiţi care e problema? Nimeni nu discută de proiectul… Vă fac o concesie, cum îi spune… Uniunii Social Liberale, pentru prima dată spun şi eu acest lucru.

            Ion Cristoiu: Faceţi o concesie politeţii.

            Emil Boc: Da, politeţii la care m-aţi invitat… A discutat cineva ce prespune acest proiect? Pentru că ei ştiu să spună doar două lucruri: nu vă atingeţi de fiefurile baronilor noştri, amânaţi până în 2016 totul şi în 2016 mai creaţi o suprastructură…

            Ion Cristoiu: Domnule premier, alea le discutăm când io să ajungă ei la putere…

            Emil Boc: … ca să mai creăm tăietori de frunze la câini şi să mai multiplicăm numărul de hârtii, numărul de avzie necesare pentru investiţii sau pentru o autorizaţie. Că asta presupune proiectul USL.

            Ion Cristoiu: Să revenim, aveţi un proiect, acesta de reorganizare administrativă. Acum în ce fază este acest proiect? Aţi depăşit faza convingerii populaţiei? Adică, în paralel la ce lucraţi? Aveţi două etape, se lucrează acuma la convingere, de aia sunteţi dumneavoastră la televizior… Văd că sunteţi printre puţini, iar o observaţie, că văd că ceilalţi de la PD-L…

            Ion Cristoiu: Păi nu, că el critică.

            Emil Boc: Nu, el a susţinut proiectul, avea o nuanţă cu forma…

            Robert Turcescu: Cu graba.

            Ion Cristoiu: Deci, convingerea, corect, şi negocierile politice din interiorul coaliţiei. Altceva mai face Guvernul sau…? În această perioadă.

            Emil Boc: În această perioadă deja am o echipă de lucru interministerială care lucrează la modificarea legislaţiei administraţiei publice locale şi a legii serviciilor deconcentrate.

            Ion Cristoiu: La tot pachetul.

            Emil Boc: La pachetul subsidiar legii din organizarea administrativ-teritorială a ţării. Adică să fim în măsură ca imediat ce se ajunge la un acord politic şi se implementează legea de reorganizare să avem pe masă şi legea care vizează noile atribuţii ale consiliilor judeţene şi legea cu serviciile deconcentrate, să-i spunem omului: nu faci 100 de km în plus, nici un km în plus nu faci, aducem mai aproape decizia de tine, dăm posibilitatea să îţi duci buletinul mai departe, carnetul de şofer şi celelalte lucrur, adică, oamenii să aibă încredere că nu e făcută această reorganizare administrativ-teritorială pentru a mări numărul de personal.

            Ion Cristoiu: Asta e o informaţie, deci se lucrează. La nivel de ministere se lucrează…

            Emil Boc: La nivel de minister. Fiecare minister a primit sarcină expresă de la mine să-mi răspundă la două întrebări: unu – care dintre serviciile deconcentrate pe care le are le poate transfera la primării, ca şi atribuţii pentru preluarea lor sau la structura cea mai apropiată de cetăţean, deci care dintre serviciile deconcentrate pleacă la primării şi care din serviciile deconcentrate pe care le au în subordine mai trebuie să îşi păstreze oficii în municipii reşedinţă de judeţ pentru a deservi mai bine cetăţeanul. Pentru că luăm un exemplu: la Ministerul Muncii avem şi Casa de Pensii, avem şi Casa de Şomaj. Aici trebuie să ai în municipiul reşedinţă de judeţ încă un oficiu care să dea adeverinţă de şomaj sau adeverinţa de pensii pentru ca să nu facă omul un km în plus. Mai mult decât atât, la şomaj ai şi unităţi teritoriale în alte municipii decât cele reşedinţă de judeţ care să îţi dea asemenea adeverinţe. Dacă mă duc la agricultură, acolo am APIA, acest serviciu care vizează plata pe suprafaţă pentru fermieri. Acesta este distribuit în 210 unităţi teritoriale. În centre mai sunt şi unităţi judeţene, şi unităţi regionale. Noi vrem să desfiinţăm o parte din cele judeţele şi să coborâm toată decizia în cele 210 care sunt cel mai aproape de cetăţean şi să le unificăm cu alte servicii, poate camerele agricole, poate direcţia agricolă, care, din nou, să fie acolo aproape de cetăţean. De asta se lucrează în acest moment la nivel ministerelor, asta vă dau în exclusivitate această ştire.

            Ion Cristoiu: Ca să mă exprim în termenii managementului, există un timing al acestei acţiuni? Deci, când terminaţi – aşa un obiectiv – negocierile politice? Că aşa pot să dureze vreo trei ani. Aşa ca să ştim şi noi, să… pentru dumneavoastră.

            Emil Boc: Bun, deocamdată negocierile politice se poartă la nivelul coaliţiei, dar vom avea şi luni sedinţa coaliţiei, am avut şi astăzi şedinţă de guvern, am abordat în întâlnirea cu colegii noştri inclusiv această temă, am convenit că luni după-amiază vom continua discuţiile în concret pe alte aspecte care ţin de componenta politică, săptămâna viitoare va fi şi o întâlnire la şeful statului care să vizeze aceste teme, urmând ca în urma acestor discuţii să putem ajunge la o concluzie.

            Ion Cristoiu: 30 iunie nu putem considera… Putem considera că totuşi se încheie această sesiune normală, fără o decizie legislativă.

            Emil Boc: Când că este un subiect atât de important, m-aş feri să dau cu barda şi să spun că până aici şi nu e mai mult. E un lucru care trebuie negociat, e un lucru care trebuie negociat şi discutat.

            Robert Turcescu: Explicaţi-ne şi nouă puţin de unde a pornit, până la urmă, ideea că guvernul intenţiona să îşi asume practic răspunderea pe acest proiect până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare?

            Emil Boc: Noi n-am spus decât un singur lucru, că forma de promovare o vom decide la nivelul coaliţiei, fiind deschise toate posibilităţile de promovare a acestei legi, procedură simplă, procedură de urgenţă sau procedură de asumare. Toate cele trei căi rămân deschise…

            Robert Turcescu: Dar s-a discutat vreodată şi de varianta unei asumări…

            Emil Boc: În coaliţie nu am discutat acest lucru până în acest moment.

            Robert Turcescu: Nu, domnul Cristoiu… Vreau să vă spun, ca să vedeţi, reorganizarea, povestea asta, sigur, detaliile pe care le precizaţi dumneavoastră e importantă, dar mai mai există nişte probleme la nivelul mentalului colectiv…

            Emil Boc: Aşa este, şi nu sunt uşoare.

            Robert Turcescu: … pe care le semnalează scurt într-un mail de patru rânduri o doamnă numită Mihaela Chiriţescu, care zice aşa: „Domnule Turcescu, am o rugăminte la dumneavoastră. Sunt din Buzău şi am vorbit cu foarte mulţi cunoscuţi – deci lumea vorbeşte. Toţi sunt de acord cu această regionalizare. Dar Buzăul a făcut parte din Regat, iar acum ne bagă cu Brăila, Tulcea şi Galaţi?! În aceste condiţii, la un eventual referendum niciodată nu vom fi de acord. Aş vrea să îi transmiteţi acest lucru domnului prim-ministru”.

            Emil Boc: E bună observaţia aceasta. De ce am pornit discuţia aceasta de la actualele regiuni de dezvoltare? Că e bine să se ştie – şi românii nu ştiu, pentru că dacă îi întrebaţi ei nu ştiu că astăzi există în România regiuni de dezvoltare economică aprobate de Parlament şi că sunt aceste 8 regiuni, cum este regiunea din care face parte Clujul, regiunea de N-V, care cuprinde Clujul, Bihorul, Sălajul, Maramureşul şi Bistriţa-Năsăud.

            Robert Turcescu: Am înţeles, dar lumea nu ştie, am mai zis-o.

            Emil Boc: Lumea nu ştie aceste lucruri, sau mulţi dintre români nu ştiu aceste lucruri. Noi când am propus ca aceste judeţe dintr-o regiune să se comaseze şi să formeze un singur judeţ, am pornit de la o situaţie existentă, că am ştiut că dacă deschidem discuţia aceasta – de ce Buzăul să fie aici şi nu dincolo – vor fi discuţii în orice zonă a ţării, de ce aici şi nu dincolo… Acum există totuşi o situaţie închegată, lumea, la nivel administrativ, cel puţin, s-a obişnuit cu aceste structuri cât de cât omogene. Nu sunt perfecte, dar sunt omogene.

            Robert Turcescu: Da, dar treceţi la un alt nivel, domnule prim-ministru, treceţi la nivelul mentalului colectiv, orgoliilor…

            Emil Boc: Ştiu, dar ele existau acum structurate regional, din perspectiva dezvoltării economice, e adevărat, fără să aibă personalitate juridică, dar existau şi am spus că dacă ele oricum există, odată ce s-a făcut această împărţire regională, acum pasul următor pentru a scurta termenele ar fi doar ca aceste judeţe care astăzi sunt reunite în regiuni de dezvoltare economică fără personalitate juridică, să le transformăm în unităţi cu personalitate juridică. Dar, repet, asta nu înseamnă că nu pot apărea în continuare discuţii pe acest subiect.

            Ion Cristoiu: Eu vă pun o întrebare. Aţi avut astăzi o şedinţă de guvern şi aţi adoptat o ordonanţă de urgenţă privind impozitarea celor cu mai multe case?

            Emil Boc: Nu, aici e o nemulţumire a mea personală, pentru că noi am adoptat pentru anul în curs o ordonanţă de urgenţă care impozitează suplimentar pe cei care au două, trei, patru case şi aşa mai departe.

            Robert Turcescu: Progresiv.

            Emil Boc: Progresiv. La Parlament s-a adoptat un amendament care a spus că această ordonanţă se aplică numai pentru 2011, pentru 2012 nu se mai aplică, lucru cu care am fost profund…

            Ion Cristoiu: Cum adică, cum nu se mai aplică? Adică din 2012 nu mai e valabil…

            Emil Boc: Acum nu se mai poate, pentru că este în exerciţiu, în aplicare. Dar noi n-am zis că această ordonanţă să se aplice numai până în 2011. Parlamentul a venit şi a spus „numai până la sfârşitul anului” şi atunci am spus în guvern foarte clar astăzi să se pregătească actul normativ pentru ca şi în 2012 şi în anii următori să se realizeze impozitarea progresivă suplimentară a celor care au mai multe proprietăţi. Adică, am ieşit ok din recesiune, dar încă nu din criză, iar atâta vreme cât situaţia României este aşa cum este, cred că cei care au mai multe case pot să plătească mai mult la bugetul de stat fără niciun fel de problemă.

            Robert Turcescu: Suntem în ultima parte a întâlnirii cu premierul României, domnul Emil Boc. Domnule prim-ministru, noi stăteam, aşa, de vorbă într-o emisiune, eu cu domnul Cristoiu…

            Ion Cristoiu: Păi, n-avem altceva de făcut.

            Robert Turcescu: Asta facem, da. Şi la un moment dat, domnul Cristoiu zice: „Dom’le, dar de ce se întâmplă şi reorganizarea şi proiectul de modificare a Constituţiei într-un moment în care actualul guvern, oricât de solidară părea pentru dumneavoastră coaliţia asta de guvernare, zicea domnul Cristoiu, nu mai are vlaga aia de acum, nu ştiu, poate un an, doi, trei?”. Adică, nu cumva vă asumaţi foarte multe proiecte mari, cu miză uriaşă, într-o perioadă în care guvernul se apropie de alegeri?

            Emil Boc: Domnule Turcescu, de doi ani de zile, tot asta am făcut. Gândiţi-vă că am trecut prin…

            Robert Turcescu: Modificare de Constituţie…

            Emil Boc: … 13 asumări de răspundere, prin 11 moţiuni de cenzură, toate legi care au schimbat, într-un fel sau altul, domenii importante – că-i educaţie, că-i pensii, că a fost vorba de codurile juridice – toate au fost lucruri grele, n-au fost lucruri uşoare niciunul dintre ele. Ce pot să vă spun este că revizuirea Constituţiei, dacă nu se face în acest moment, ca să se cupleze şi referendumul obligatoriu la revizuirea Constituţiei cu alegerile locale de anul viitor, nu avem nicio şansă să poată intra în vigoare începând cu 2012, cu noile alegeri, textul constituţional în vigoare.

            Ion Cristoiu: Apropo, deci Curtea Constituţională…

            Emil Boc: Deci, în ultimă instanţă, e nevoie şi de a corela cu anumite alegeri care au loc să nu faci costuri suplimentare, pentru că referendumul pentru revizuirea Constituţiei e obligatoriu. După ce trece de parlament, revizuirea este obligatoriu să treacă prin votul poporului de la referendum.

            Ion Cristoiu: Aveţi un alt referendum. Deja domnul preşedinte trebuie să trimită parlamentului, pentru că a trecut de Curtea Constituţională.

            Emil Boc: Nu ştiu. Curtea Constituţională a decis…

            Ion Cristoiu: A decis.

            Emil Boc: Nu ştiu dacă a decis astăzi, dar era în dezbatere proiectul de revizuire…

            Ion Cristoiu: Nu, a spus că nu poate să dea o declaraţie generală, dar pe articole. Bun. Care este timingul la dumneavoastră? Deci, ce se va întâmpla acum, că dumneavoastră…

            Emil Boc: Şi aici timingul limită este ca în iulie anul viitoare, când sunt alegeri locale, să avem şi referendumul pentru revizuirea Constituţiei. Asta înseamnă că până atunci trebuie să treacă prin fiecare cameră a parlamentului proiectul de revizuire şi nu numai că trebuie să treacă, trebuie să fie adoptat cu majoritate de două treimi…

            Ion Cristoiu: Trebuie să devină constituantă… Când devine constituantă?

            Emil Boc: În momentul când e sesizată, devine Adunare Constituantă Secundară, pentru că Adunarea Constituantă Primară este numai aceea care…

            Ion Cristoiu: Cam când ar fi? Domnul preşedinte când estimaţi că o va trimite?

            Emil Boc: Eu sunt convins că sfârşitul lunii iunie – început de iulie, comisia constituţională…

            Ion Cristoiu: Şi deja din septembrie, vedeţi…

            Emil Boc: Nu, nu, pe vară comisia constituţională poate să-şi înceapă activitatea, ca în octombrie…

            Ion Cristoiu: Veţi face o comisie alcătuită din membrii opoziţiei?

            Emil Boc: Firesc, de fiecare dată s-a făcut aşa, care analizează acest proiect de revizuire a Constituţiei, cu amendamentele parlamentarilor şi se duce la vot. Important e să treacă prin ambele camere, astfel încât în iunie anul viitor să putem supune referendumului popular.

            Robert Turcescu: Domnule prim-ministru, aveţi, în momentul de faţă, simţiţi că această coaliţie de guvernare, cu toate tensiunile, iată, care apar între dumneavoastră şi UDMR, simţiţi că există forţa să duceţi astfel de proiecte până la cap? Că am mai auzit… Asta spun, eu trăiesc cu spaima omului care a mai văzut, care am mai jucat în filme din astea, ca să spun popular, da? Am jucat în filmul cu reîmpărţirea administrativă a României, în 2003, prin perioada lui Năstase.

            Emil Boc: Am aici, uitaţi cum arăta…

            Robert Turcescu: Dom’le, am jucat… Proiectul ăla aşa arăta, harta era aşa.

            Ion Cristoiu: Aşa era.

            Robert Turcescu: Harta era aşa.

            Emil Boc: Uite, Guvernul României, memorandum, 22.12.2003, Adrian Năstase, de la Ioan Rus, aprobarea grupului de lucru, secretariatului tehnic pentru studierea proiectului regionalizării în România.

            Ion Cristoiu: Exact aceeaşi.

            Emil Boc: În care una dintre variante, pe care o şi susţin, este exact varianta noastră.

            Robert Turcescu: Bun, am înţeles.

            Emil Boc: Dar a fost oprit şi ăsta e proiect, repet, Adrian Năstase.

            Robert Turcescu: Dar, repet, am mai jucat, cum spuneam, în filmul ăsta, dar nu s-a întâmplat, da? Din motive pe care dumneavoastră le spuneţi acum: baronii locali nu l-au lăsat pe Adrian Năstase, la vremea respectivă, să facă această reorganizare. Bun. Am mai jucat şi într-un film, în urmă cu câţiva ani, vorbim de această revizuire nouă, revizuirea Constituţiei de ceva vreme, adică, după referendum ş.a.m.d….

            Emil Boc: A fost revizuirea din 2003. De atunci, nu s-a mai pus problema tranşantă a revizuirii Constituţiei, pentru că nici nu era nevoie. Am intrat în UE, suntem acum, după 2007, într-o altă etapă şi acum este momentul revizuirii Constituţiei.

            Robert Turcescu: Bun. Daţi-mi voie să vă întreb ca la fotbal, aşa… Vă place fotbalul, vă mai uitaţi la fotbal?

            Emil Boc: Din când în când, măcar la finala Ligii Campionilor.

            Robert Turcescu: Daţi-mi un prognostic, aşa. Cum este în momentul de faţă? Adică, daţi-ne un procent. Spuneţi-mi şi mie, dumneavoastră, premier al României, preşedinte al principalului partid de guvernământ, ce şanse cotaţi din 100%, să spunem, cotaţi în momentul de faţă, spuneţi în momentul de faţă că are revizuirea Constituţiei, pe de o parte, să se întâmple, cum ziceam, până la alegerile de anul viitor, locale, şi această reorganizare administrativă?

            Emil Boc: Eu cred că ambele au şanse peste 50%. Nu pot să spun că e 60 sau 70 sau 51, dar, oricum, peste 50% au şanse ambele proiecte, pentru că, în primul rând ele vin să răspundă nevoilor oamenilor. La revizuirea Constituţiei nu prea s-a discutat, dar acolo, de exemplu, toată lumea se plânge de faptul că-i vedem pe oameni care au averi colosale, dar nu pot să-şi justifice veniturile şi nimeni nu le poate face nimic. Nu le poate face încă multe lume nimic, din… autorităţilor statului, pentru că avem un text în Constituţie care prezumă că orice avere e dobândită licit. Şi mai sunt şi situaţii în care, da, te condamnă pentru infracţiune, mergi, faci un an, doi, trei de puşcărie, dar vii şi ai averea intactă, nu se întâmplă nimic cu averea, pentru că acolo se presupune că numai acea părticică care ţi-a fost demonstrată în acea infracţiune, restul se păstrează. Sau ai trecut-o pe rude sau pe alte persoane şi n-ai niciun fel de problemă. În America sau în UE nu există aşa ceva. Acolo există instituţia aceea a confiscării extinse, care înseamnă că odată ce ai săvârşit o infracţiune, se duce şi cercetează în detaliu şi trebuie să fie sarcina persoanei să vină să spună cum şi-a dobândit averea şi nu numai sarcina statului să demonstreze că ai dobândit-o ilicit. Sau gândiţi-vă şi la noi. Au fost cazurile cu permisele de la Piteşti sau cazul cu averile vameşilor. Bine, au fost condamnaţi, unii au făcut, alţii nu închisoare, dar se întorc, la fel, acasă, la aceeaşi avere, la aceeaşi vilă, la aceeaşi maşină, fără niciun fel de problemă. Deci, dacă noi nu modificăm Constituţia, nu vom avea posibilitatea, ca autorităţi ale statului, să mergem şi să confiscăm aceste averi care multe ne râd în faţă, sunt sfidătoare, iar noi, ca autoritate a statului, stăm cu mâinile încrucişate şi nu putem face nimic. Pentru că ştiţi că au fost cazuri de spălare de bani, unde nu s-a putut demonstra averea pe care o are, dar au venit şi au spus „în Constituţie scrie că averea e prezumată a fi dobândită licit şi, în consecinţă, nu vă puteţi apropia de averea mea”.

            Ion Cristoiu: Să revenim la obiecţia fundamentală adusă de mulţi adversari ai acestei reorganizări, şi anume legea referendumului. Repet ce aţi spus dumneavoastră, ca la Tribunal, ca la grefier.

            Emil Boc: Să se noteze.

            Ion Cristoiu: Deci dumneavoastră spuneţi aşa, din punctul de vedere al Guvernului României, legea care obligă – legea referendumului – se referă nu la chestiunea…

            Emil Boc: … reorganizării teritoriale a ţării, ci la chestiuni care vizează partea şi componenţa locală.

            Ion Cristoiu: Bun, e o interpretare, cine va tranşa până la urmă confruntarea dintre cele două interpretări, că e opoziţia şi ONG-uri care au altă interpretare. Curtea Constituţională undeva va trebui o…

            Emil Boc: În ultimă instanţă, dacă se realizează reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, poate fi proiectul contestat la Curtea Constituţională şi evident decizia finală aparţine Curţii, dacă ar fi să fie…

            Ion Cristoiu: A, deci, nu poate fi înainte de asta o discuţie la Curte privind interpretarea textului.

            Emil Boc: Curtea Constituţională nu are atribuţii de a se pronunţa decât pe o lege înainte de intrarea ei în vigoare.

            Ion Cristoiu: Am înţeles. Deci dumneavoastră mergeţi cu această interpretare, nu…

            Emil Boc: Deci, astăzi nu văd în legislaţia noastră o prevedere care să oblige guvernul să organizeze un referendum în fiecare judeţ atunci când e vorba de reorganizarea în întregime a teritoriului ţării.

            Ion Cristoiu: Da.

            Emil Boc: Nu există o asemenea prevedere. Există o prevedere care e în vigoare atunci când e vorba de reorganizări la nivel judeţean, nu la nivel naţional.

            Robert Turcescu: Domnule ministru…

            Ion Cristoiu: Robert, profit de domnul… Am şi eu o plângere, o întrebare şi îmi trimiteţi un răspuns scris, şi după asta eu o să-l citesc. Între Focşani şi Târgul Secuiesc există un drum, o şosea, nu ştiu dacă ştiţi. Notaţi, dacă vreţi.

            Emil Boc: Ojdula?

            Ion Cristoiu: Da. Dincolo, la Târgul Secuiesc, da?

            Emil Boc: Aşa.

            Ion Cristoiu: M-am lăudat peste tot la televizor că acel drum s-a terminat. Nu, el merge numai până la Lepşa unde sunt acolo, guşterii de la Focşani, şi de acolo nu merge până la Târgul Secuiesc, adică nu a fost deloc modernizat. Era unul dintre proiectele mele, că, ştiţi, că să vină… Puteţi să ne trimiteţi un răspuns, să spun şi eu oamenilor ălora din zonă, de ce nu se termină drumul ăsta…

            Emil Boc: E drum naţional sau e drum judeţean?

            Ion Cristoiu: Da, e o şosea, un drum rapid, s-a modernizat.

            Emil Boc: Sunt convins că cei de la compania…

            Robert Turcescu: Numai când vine doamna Anca Boagiu.

            Emil Boc: Se întoarce de la Bruxelles, dar şefa de la Compania de Autostrăzi sunt convins că se uită la noi şi deja am răspunsul mâine ca să vi-l pot trimite.

            Ion Cristoiu: E un drum vital între Târgul Secuiesc şi Focşani care, apropo de secui, îi leagă…

            Emil Boc: Eu ştiu drumul Focşani – Ojdula, care este…

            Ion Cristoiu: Păi ăla, dar de la Ojdula nu s-a făcut nimic.

            Emil Boc: Partea aceea, nu ştiu să vă dau detalii.

            Ion Cristoiu: Păi eu asta v-am întrebat.

            Emil Boc: Compania de Autostrăzi este cu siguranţă pe recepţie şi mâine primim răspunsul.

            Ion Cristoiu: Bun. Poate să ne trimită. Bine, aşteptăm răspunsul.

            Robert Turcescu: Purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru educaţie a anunţat că până la finalul acestui an Comisia Europeană va solicita României rambursarea altor două milioane de euro, pe lângă milionul deja cerut printr-o notificare trimisă pe 5 aprilie Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport, deci trei milioane şi jumătate de euro pe care trebuie să le dăm înapoi Uniunii Europene.

            Emil Boc: Pe domnul Rizea nu-l întrebaţi?

            Robert Turcescu: Păi da, eu am înţeles că îl întreb pe domnul Riza, că e vorba de domnul Cristian Rizea, ca reprezentant legal al Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret. Perioada aia, într-adevăr, 2002-2004-2005, alt guvern, altă poveste, să spunem. Dar, banii cine-i dă în momentul de faţă? Că nu o sa-i dea Rizea din buzunar, îi dă România.

            Emil Boc: … că ţara pierde prin asemenea demersuri, dar, şi după aceea cei care au greşit trebuie să plătească.

            Robert Turcescu: Dar estimaţi că mai sunt mulţi Rizea în momentul de faţă şi mai vin astfel de notificări că ce luăm pe mere, dăm pe pere în momentul de faţă.

            Emil Boc: Eu am atras atenţia de „n” ori până acum, când am fost în teritoriu: atenţie mare la utilizarea banilor europeni că sunt bani publici şi sunt, cu atenţie sporită toate autorităţile statului şi autorităţile europene! Am înţeles că la Teleorman era sau este o asemenea problemă de conflict de interese, că s-au dat lucrări la o firmă din subordinea consiliului judeţean. De fiecare dată am spus: atenţie mare, autorităţi locale, nu guvernul face licitaţiile, voi le faceţi! Respectaţi regulile de transparenţă pentru că pierdem noi ca ţară, dincolo de faptul că acolo nu se mai poate realiza proiectul respectiv.

            Robert Turcescu: Bun, dar în momentul de faţă, repet, eu vă întreb dacă aveţi semnale că mai există astfel de…

            Emil Boc: Avem semnale de acest fel şi de aceea m-am deplasat în teritoriu de foarte multe ori să atrag atenţia în mod special autorităţilor locale.

            Robert Turcescu: Şi vă rog să mai lămuriţi o singură…

            Ion Cristoiu: Până la sfârşitul acestei sesiuni, e sesiune parlamentară, vom avea statutul minorităţilor?

            Emil Boc: În protocolul coaliţiei noi aşa ne-am angajat.

            Ion Cristoiu: Păi nu că e în protocolul coaliţiei, dacă vom avea, că în protocoale sunt multe.

            Emil Boc: După cum au început discuţiile astăzi şi s-a avanasat, am înţeles, până pe la articolul 19, eu zic că sunt toate şansele să se adopte până la sfâşitul lunii.

            Robert Turcescu: Domnule prim-ministru, confirmaţi sau infirmaţi această informaţie care a circulat la un moment dat, via opoziţie, ca să zicem aşa: USL…

            Emil Boc: Asta e ca în bancul: e adevărat că în România…

            Robert Turcescu: Nu, nu e vorba de banc. E vorba de faptul că USL, înţeleg că prin domnul Liviu Dragnea, a prezentat opiniei publice un document intitulat „Poziţia Guvernului României faţă de posibila reconfigurare pe teritoriul României a structurilor administrativ-teritoriale”, semnat de dumneavoastră, Emil Boc, şi în care sunt şi răspunsuri de la doi miniştri importanţi, spuneau cei de la USL. Şi era vorba o dată de doamna Udrea – pe scurt, spunea în acest document că modificarea actualei reorganziări teritoriale nu e nici oportună şi nici necesară – şi domnul Traian Igaş, care spunea, de asemenea, că prin modificarea la această dată a organizării teritoriale vor fi create probleme semnificative în implementarea POR, al cărui buget este repartizat pe regiuni de dezvoltare. Există un astfel de document? Ştiaţi de opoziţia la acea vreme în legătură cu acest proiect?

            Emil Boc: Aici aş vrea să lămuresc două lucruri. În primul rând, reorganizarea administrativ-teritorială nu blochează niciun fel de programe existente. Să fim bine înţeleşi.

            Robert Turcescu: Deci domnul Igaş bătea câmpii, să înţelegem?

            Emil Boc: O să văd textul exact, eu pot să vă confirm că reorganizarea administrativ-teritorială nu blochează niciun program existent. Mai mult, e vorba de pregătirea viitorului ciclu financiar, 2014-2020, pentru că despre ăla discutăm noi, pentru că până în 2013 avem actualul ciclu financiar, cu implementare până în 2015, şi exerciţiul financiar următor e 2014-2020. Reorganizarea tocmai asta are ca miză, ca noile judeţe să poată atrage singure bani de la Uniunea Europeană.

            Robert Turcescu: Am înţeles, domnul Igaş bătea câmpii, nu ştia despre ce vorbeşte, să spunem.

            Ion Cristoiu: E vorba de două documente invocate public…

            Emil Boc: Sunt documente scrise de aparatele tehnice din subordinea lor, probabil.

            Ion Cristoiu: În ce context le-aţi cerut dumneavoastră?

            Emil Boc: Nu, eu cred că am înţeles că e răspunsul la o interpelare sau la o întrebare formulată de un deputat sau un senator.

            Robert Turcescu: Poziţia Guvernului României faţă de posibila reconfigurare pe teritoriul României.

            Emil Boc: Aici vreau să fiu foarte clar: proiectul este al PD-L. Reorganizarea administrativ-teritorială este proiectul PD-L care a fost aprobat în structura politică de conducerea partidului, nu un proiect care a fost aprobat în guvern.

            Robert Turcescu: Păi, domnul Oltean, secretar general al partidului dumneavoastră, spunea că este proiectul domnului Traian Băsescu, am declaraţia dânsului aici.

            Emil Boc: V-am explicat de atâtea ori că în aceşti ani a existat şi există un parteneriat între PD-L, guvern şi preşedinte. Fără această triadă, vă asigur că România n-ar fi ieşit din recesiune şi…

            Ion Cristoiu: Deci este un proiect asumat de către partid…

            Emil Boc: E un proiect asumat de PD-L, repet, în parteneriat cu preşedintele României şi care, repet, va fi susţinut şi implementat de către guvern.

            Robert Turcescu: Dar pe domnul Oltean l-aţi certat pentru declaraţiile pe care le-a făcut în ultima perioadă, aşa? Că e al lui Traian Băsescu proiectul privind reorganizarea, nu e al PD-L?

            Emil Boc: Nu, domnul Oltean a fost la şedinţa în care am luat decizia politică.

            Robert Turcescu: Dar era emoţionat de noua funcţie de secretar general?

            Emil Boc: Să fiu sincer, eu nu mă uit la toate declaraţiile pe care le fac colegii mei, că am mult de lucru la guvern. Eu pot doar să vă spun că decizia noastră a fost pregătită în timp de către conducerea executivă a partidului, am discutat-o cu vicepreşedinţii, după care ne-am dus în Biroul Permanent Naţional şi, după o discuţie de trei ore cu argumente pro şi contra, cu lucruri serioase puse pe masă, printr-o largă majoritate…

            Ion Cristoiu: Largă, nu unanimitate…

            Emil Boc: Nu unanimitate, prin largă majoritate am luat decizia politică de a promova proiectul de reorganizare administrativ-teritorială a ţării – evident, în parteneriat cu preşedintele României.

            Robert Turcescu: Şi apoi aţi vrut să îi luaţi prin surprindere pe cei de la UDMR, le-aţi spus repede de tot despre reorganizare şi ei au tresărit.

            Emil Boc: Conducerea executivă a UDMR ştia la nivel, repet, de conducere de bază, executivă, de intenţia noastră, care era aceea de a promova un asemenea proiect, dar fără a intra în detalii. Pentru că a fost un proiect al PD-L în esenţă. După care, evident, l-am prezentat colegiilor.

            Robert Turcescu: Mulţumim foarte mult pentru participarea…

            Ion Cristoiu: Aştept până luni. Să ştiţi că în fiecare seară, dacă nu primesc răspunsul ăla cu drumul ăla…

            Emil Boc: Prelungirea de la Focşani…?

            Ion Cristoiu: Drumul…

            Robert Turcescu: Maestre, desenăm în pauza de publicitate, ca să…

            Ion Cristoiu: Nu, dar eu vorbesc în numele vrâncenilor. Focşani – Târgu-Secuiesc care trece prin Ojdula, da? De ce nu se termină?

            Emil Boc: Sau în ce stadiu este lucrarea?

            Ion Cristoiu: Păi de ce nu se termină? Vorbesc, vorba domnului Oprişan, în numele Ţării Vrancei, vorbesc…

            Emil Boc: Vedeţi, dacă eraţi într-o regiune şi într-un judeţ mai mare, puteaţi depune un proiect european…

            Ion Cristoiu: Eram sigur că aşa…

            Emil Boc: Nu mai întrebaţi Bucureştiul, ăsta era marele avantaj. Un asemenea drum se făcea direct…

            Robert Turcescu: Am remarcat că astăzi nu v-a supărat de nici o culoare burtiera, n-aţi avut obiecţii.

            Emil Boc: Nu m-am uitat.

            Robert Turcescu: Lăsaţi, vă spun consilierii dumneavoastră. Lăsaţi, că îl luăm în pauza publicitară, maestre, lăsaţi-l acolo…

            Emil Boc: Îl iau, îl păstrez ca amintire. Dacă am venit cu stiloul şi nu m-am murdărit pe degete, că îmi atrăgea atenţia din nou domnul Cristoiu, acum am luat pixul pentru I-Pad.

            Robert Turcescu: Mulţumim, domnule prim-ministru!

 (Prin Monitoring Media: B1TV, Evenimentul zilei, ora: 21.00)

Filed under: Argumente, Declaratii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Video

Categorii

RSS COGITUS

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Arhiva articole

iunie 2011
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
%d blogeri au apreciat: