Măsuri asumate

Icon

Cardul Kogălniceanu – Sprijin pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii


Guvernul a aprobat, în ședința din 29 Iunie 2011, printr-o Ordonanță de Urgență, un program pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii – ’’Programul Mihail Kogălniceanu pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii”.

„Este un program prin care statul se implică și sprijină direct IMM-urile pe două componente: dezvoltarea și susținerea investițiilor, crearea și menținerea locurilor de muncă”, a afirmat Primul – Ministru Emil Boc la începutul ședinței de Guvern. Astfel, întreprinderile mici și mijlocii pot obține o subvenționare parțială a dobânzii unui credit contractat de la o bancă și, totodată, o garanție guvernamentală pentru respectivul credit.

„Avantajele pe care le prezintă acest program sunt două: subvenționarea a maximum 70% din rata dobânzii aferente creditului pe care un IMM dorește să îl acceseze, dar nu mai mult de 6,5% pe an; iar pe partea de garanții de stat, Fondul național de garantare, pentru maximum 80% din valoarea creditului, garantează creditul pe care îl ia o întreprindere mică și mijlocie, dar garanția nu poate să depășească 100.000 de lei” a detaliat doamna Andreea Paul Vass, Consilier de stat al Primului-Ministru, la briefingul de presă susținut la Palatul Victoria.

„Din perspectiva alocării bugetare, pentru 2011, pentru subvenționarea dobânzii avem cel puțin 24 milioane de lei, iar pentru garanții avem un fond de garantare special pentru IMM-uri, de 400 milioane de lei. Este posibil ca cel puțin 4.000 de beneficiari, în 2011, să intre sub incidența prevederilor bugetare existente. În anii următori, respectiv 2012, 2013, evident, numărul acestora se va tripla cel puțin” a spus Premierul Boc.

Totodată, șeful Executivului a declarat că Guvernul ar putea suplimenta bugetul alocat subvenționării dobânzilor, dacă programul se va derula cu succes.

Condițiile pentru accesarea acestui program sunt:

• societatea comercială să aibă minim doi ani de funcționare;

• să nu fie în procedură de insolvență;

• să prezinte garanții colaterale de până la 40%, celelalte de 80% fiind asigurate prin garanții de stat;

• să nu fie în dificultate conform directivelor europene;

• să nu fie emisă o decizie de recuperare a ajutorului de stat;

• să nu se afle în litigiu cu Ministerul de Finanțe sau cu Ministerul Economiei sau cu instituția de credit unde dorește să ia un credit;

• să nu figureze cu credite restante în centrala riscurilor bancare;

• să nu figureze cu incidente majore cu cecuri și bilete la ordin în centrala incidentelor de plăți.

Domnul Cristian Haiduc, Președintele Agenției pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, a explicat că programul va avea la bază o aplicație electronică aflată pe site-ul Agenției, http://www.aippimm.ro. Acesta a subliniat că IMM-urile vor avea un acces simplu, rapid, transparent și vor putea să observe în fiecare minut pe ce poziție se află, care sunt problemele și ce acte trebuie depuse.

„Întreprinzătorul va intra pe aplicația care este pe site-ul A.I.P.P.I.M.M., http://www.aippimm.ro, care va fi deschisă după ce se vor publica normele de aplicare și se vor selecta băncile care vor dori să intre în acest program, va completa formularele necesare, se va adresa băncii cu care dorește să lucreze, unde are cont deschis, banca îi va evalua cererea pentru credit, îi va înmâna Fondului Național de Garantare pentru garanții, Fondul Național își va da acordul iar în final IMM-ul va primi acel credit. Va trebui să facă o raportare în ceea ce privește ajutorul de minimis, după care va începe să acceseze această linie de credit” a explicat domnul Preşedinte Cristian Haiduc.

Preşedintele A.I.P.P.I.M.M. a mai afirmat că organizațiile patronale au sprijinit intens instituirea acestui program. De asemenea, domnul Cristian Haiduc a precizat că nu sunt eligibile în cadrul programului activitățile de intermedieri financiare, tranzacțiile imobiliare, asigurările, cele de producție, armament, alcool, tutun, cele de comercializare tutun și cele care sunt interzise pentru a fi finanțate ca și ajutor de minimis, respectiv agricultură primară, de prelucrarea produselor agricole în anumite condiții, de pescuit, etc.

Detalii suplimentare se pot obţine de la Oficiile Teritoriale şi de la Agenţia pentru Implementarea proiectelor şi programelor pentru IMM-uri – Str. Poteraşi nr. 11 sector 4, Bucureşti, tel:021-335.26.20; 335.26.32, fax. 021-336.18.43, http://www.aippimm.ro.

 

Filed under: Economic, Masuri

One Response

 1. Guvernul Romaniei inotodeauna a sprijinit mediul de afaceri prin masurile care s-au luat cum este si acesta initiativa/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Video

Categorii

RSS COGITUS

 • Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 octombrie 17, 2018
  Universitatea, mai mult ca orice altă instituție sau organizație, poate impulsiona dezvoltarea economică și s… restul » The post Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 appeared first on Cogitus.
 • Cluj-Napoca – analiza economiei locale aprilie 13, 2018
  Economia municipiului se află într-un stadiu avansat în procesul de evoluție de la economia industrială la o eco… restul » The post Cluj-Napoca – analiza economiei locale appeared first on Cogitus.
 • Calitatea vieții în Cluj-Napoca aprilie 13, 2018
  Parte a procesului de reevaluare a Planului Strategic de Dezvoltare al Municipiului Cluj-Napoca 2014-2020, FSPAC a r… restul » The post Calitatea vieții în Cluj-Napoca appeared first on Cogitus.
 • Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil martie 12, 2018
  În ultimii ani, o parte a orașelor mari din România, între care Cluj-Napoca și Timișoara s-au dezvoltat în mod a… restul » The post Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil appeared first on Cogitus.
 • Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă septembrie 29, 2015
  Ultimele două luni au marcat probabil una dintre turnurile migrației din Europa. Imagini cu trenuri supraaglomera… restul » The post Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă appeared first on Cogitus.
 • China Housing at the Nexus iunie 1, 2015
  The Chinese housing industry is at the nexus of several force fields pulling and pushing people all over the world. The h… restul » The post China Housing at the Nexus appeared first on Cogitus.
 • De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin mai 4, 2015
  Există un acord larg în literatura de specialitate privind rolul central al guvernării locale pentru calitatea de… restul » The post De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin appeared first on Cogitus.
 • It’s Time to Turn the Tables on Russia aprilie 14, 2015
  There is a great deal of analysis and positing of Russia’s nest steps in Ukraine. There is no shortage of experts willi… restul » The post It’s Time to Turn the Tables on Russia appeared first on Cogitus.

Arhiva articole

iulie 2011
L M M J V S D
« iun.   sept. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d blogeri au apreciat asta: