Măsuri asumate

Icon

Emil Boc: Preferăm siguranţă şi stabilitate


Preferăm siguranţă şi stabilitate, în loc de iresponsabilitate, aşa cum ne propun Ponta şi Antonescu. Nu ştiu, domnii aceştia nu văd că în UE nimeni nu mai vorbeşte în limba populismului, nimeni nu mai vorbeşte limba deficitelor mari, pentru că nimeni nu mai le dă bani. Toate ţările îşi iau programe de austeritate, nu programe care să ducă la populisme ieftine, aşa cum le promovează cei din opoziţie, de astăzi. Parcă cu dinadins vor răul acestei ţări, doar cu scopul de a obţine nişte voturi în plus. Noi n-am abandonat cartea responsabilităţii şi nu o vom abandona nici în 2012, cu orice risc şi cu orice preţ. Eu am convingerea că românii vor înţelege, până la urmă, că e preferabil să mergi pe mâna unor politicieni care spun lucrurilor pe nume, oferă exact cât poate economia, ne oferă, cu siguranţă, ceea ce se poate plăti, şi nu lucruri iluzorii care se pot realiza doar pentru o lună sau două.

Faptul că astăzi ţări din Uniunea Europeană, la un an şi jumătate după noi, iau exact aceleaşi măsuri pe care le-am luat noi, ne arată că am făcut ceea ce trebuie. Aici trebuie să recunosc că a fost rolul preşedintelui, care a văzut cu doi, trei paşi înainte ceea ce se întâmplă în Europa şi, într-un parteneriat cu Guvernul a vorbit aceeaşi limbă, pentru că dacă noi, de exemplu, la Cotroceni, am fi avut un preşedinte populist, demagog, care să insiste pe măsuri care să ducă ţara la creşterea deficitelor, tara nu mai reuşea să supravieţuiască. Asta vreau să vă spun, că România era de mult în colaps, dacă avea politicieni iresponsabili în frunte. Faptul că şi preşedinte care, în mod normal, a venit alături de Guvern, punând credibilitatea în joc, pentru a salva România de la colapsul economic, cu efortul Guvernului, am reuşit să depăşim cea mai grea perioadă. Asta nu înseamnă că viitorul este foarte uşor, raportându-ne la ce se întâmplă în Europa, dar România este mult mai stabilă şi mai bine pregătită să înfrunte orice furtună acum decât a fost în 2010, datorită politicilor din anul 2008, care au dezechilibrat total economia românească.

Ce am făcut în aceşti doi ani a fost tocmai să reformăm această ţară, ca să fie competitivă în Uniunea Europeană. În privinţa funcţionarilor publici, aţi dat un exemplu: România nu putea să aibă un milion patru sute de mii de bugetari, pentru că era cu mult peste capacitatea şi potenţialul ţării, de a funcţiona. Şi acum, avem un milion două sute şase mii de bugetari. În privinţa educaţiei, nu mai puteam funcţiona cu un sistem neperformant, care să nu ierarhizeze universităţile, care să nu facă un sistem corect de evaluare, de exemplu, la bacalaureat, care să nu ofere o specializare care să aibă acoperire într-o diplomă recunoscută în Uniunea Europeană, ca să fim performanţi. Codul Muncii – nimeni nu ne mai aprecia, cu un cod al muncii de inspiraţie socialistă, care punea protecţia socială în faţa performanţei. Am venit şi am spus: performanţa este criteriul de bază şi protecţia socială o face Guvernul, în manieră activă, astfel încât, în fiecare contract de muncă să fie trecuţi indicatorii de performanţă pentru fiecare angajat şi să flexibilizăm relaţiile de muncă între angajator şi angajat.

Ieşirea din această criză presupune soluţii de dreapta şi nu soluţii populiste, demagogice sau care să nu aibă contact direct cu economia

Filed under: Argumente, Masuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Video

Categorii

RSS COGITUS

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Arhiva articole

decembrie 2011
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
%d blogeri au apreciat: