Măsuri asumate

Icon

Motoarele cresterii economice in 2012


Cresterea economica prognozata pentru anul 2012 se regaseste in intervalul 1,8% – 2,3%. Previziunile ne pozitioneaza pe locul 6 intre tarile cu cea mai mare crestere economica, dupa Lituania (3,4%), Estonia (3,2%), Letonia (2,5%), Polonia (2,5%), Bulgaria (2,3%) si peste media UE si a zonei euro de 0,6%, respectiv 0,5%, conform ultimelor estimari ale Comisiei Europene din luna noiembrie 2011.

Bugetul pe anul 2012 a fost construit pe o crestere economica de 2,1%, pe care o consider tangibila, realista, sustinuta fiind de sectorul industrial cu potential de export, de sectorul serviciilor si de revenirea sectorului constructiilor, antrenat de investitii publice in infrastructura si constructia de locuinte. Sursele interne principale de crestere economica raman investitiile si consumul. Exporturile si importurile vor cunoaste o incetinire a ritmurilor de crestere in jurul unui ritm pozitiv inca cu doua cifre, de circa 11%, in anul 2012.

Guvernul a decis sa continue stimularea investitiilor publice, acoperite atat din resurse interne cat, mai ales, din fonduri externe nerambursabile.

Cresterea reala a investitiilor totale din economie pentru anul 2012 este estimata la 4,5%, dublu fata de cresterea economica prognozata.
Pe de o parte, investitiile publice se vor ridica la 38,1 mld lei, respectiv 6,6% din PIB, in crestere cu peste 2 miliarde lei fata de anul 2011. Daca in anul 2010 ne-am clasat pe prima pozitie in UE ca pondere a investitiilor publice in PIB, cu un nivel de 5,8% din PIB, cu alocarile bugetare pentru investitii publice in crestere, avem toate sansele sa ne mentinem pozitia fruntasa in clasament si in acest an.
Pe de alta parte, investitiile private se vor situa cel putin la nivelul din 2011. La ele se adauga oportunitatile deschise de Parteneriatele Public-Private.

Oportunitatea unui ritm de crestere economica in Romania, de patru ori mai mare decat media UE in 2012, tine de valorificarea fondurilor europene, prin atragerea a cel putin 6 miliarde euro, astfel incat gradul de absorbtie sa depaseasca semnificativ 20%.

Agricultura a contribuit substantial la cresterea economica din anul 2011, inregistrand cea mai spectaculoasa crestere in trimestrul al treilea, de peste 22%. Desi sectorul agricol este puternic dependent de conditiile meteorologice si pare imposibila repetarea cresterii in anul curent, vestea buna este ca ne putem orienta spre export carnea de porc, ca sa dau un singur exemplu. La sfarsitul anului 2011 am obtinut dreptul de a exporta carne de porc si produse din carne de porc in UE si in tarile terte, in urma deciziei Comisiei Europene. Potentialul crescatorilor si procesatorilor de carne de porc de a participa la comertul intra-UE si la export este estimat la valori cuprinse intre 300 si 600 mil. euro anual.

Salariul mediu brut pe economie va fi mai mare cu peste 4% in acest an, generand o crestere a consumului populatiei cu 2%

Ma astept si la o revigorare usoara a cererii interne. Pentru anul 2012 prognozele arata o crestere a consumului populatiei cu 2%.
Standardul de viata al romanilor se va imbunatati. Salariul mediu pe economie va creste foarte probabil cu 4,5%, ajungand la 2.117 lei in acest an, in timp ce indicele preturilor medii de consum va fi de circa 3% in 2012. Numarul somerilor Isi continua scaderea in anul 2012 la aproximativ 410.000 persoane. Persoanele asistate social, dar apte de munca, vor fi nevoite sa se intoarca la munca pentru un trai decent, in urma reconfigurarii si transparentizarii sistemului de asistenta sociala.

PIB pe locuitor la paritatea puterii de cumparare estimat in anul 2011 la 11.400 euro este prognozat ca va creste cu 5,3%, pana la aproximativ 12.000 euro pe locuitor.

Pilonul stabilitatii macroeconomice construit in ultimul an se intareste in 2012
Principalele semnale ne indica un an 2012 stabil din punct de vedere macroeconomic pentru tara noastra. La momentul actual, stabilitatea este cuvantul de ordine si la nivel european, stiut fiind ca in ultimul trimestru al anului 2011 si primul trimestru al anului 2012 zona euro va cunoaste o recesiune economica in pofida fortei economice germane de a rezista in fata efectelor socurilor generate de criza datoriilor suverane. Masurile adoptate in Romania si tintele stabilite in strategia fiscal-bugetara pentru urmatorii ei ani ne feresc de derapaje economice si ne responsabilizeaza, astfel incat sa ne incadram incepand cu anul 2012 in reperele Tratatului de la Maastricht.
In primul rand, Romania va iesi din procedura de deficit excesiv, inregistrand un deficit bugetar de 1,9% din PIB pe cash, sigur sub 3% in termeni de angajament. Am dovedit ca suntem capabili de o asemenea performanta. In primele 11 luni ale anului abia incheiat, deficitul bugetar a ajuns la 2,98% din PIB, iar estimarile pentru intregul an ne aseaza foarte aproape sau chiar usor sub tinta de 4,4% stabilita la inceputul anului.
In al doilea rand, datoria publica se va mentine mult sub nivelul de 60% din PIB, stabilit prin Tratatul de la Maastricht. Vom avea a 5-a cea mai mica datorie publica din UE, de 35,8% din PIB in 2012, in conformitate cu previziunile Comisiei Europene din luna noiembrie 2011.
In al treilea rand, dupa 22 de ani de batalie perdanta cu inflatia, BNR ne ofera limite rezonabile pentru a ne incadra in tinta de 3% in acest an.
Eforturile ne-au fost presarate cu aprecieri abia sesizate in presa, dar valoroase pentru incurajarea investitorilor in a evalua responsabilitatea cu care am actionat: in luna iulie 2011, agentia de rating Fitch a revizuit in sens pozitiv ratingul Romaniei, in categoria recomandata pentru investitii, in timp ce Portugalia, Italia, Grecia si Spania au fost retrogradate.

sursa: andreeavass.ro

Filed under: Economic, Perspective

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Video

Categorii

RSS COGITUS

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Arhiva articole

ianuarie 2012
L M M J V S D
« dec.   mart. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d blogeri au apreciat asta: