Măsuri asumate

Icon

Solutii de reducere a deficitului bugetar

Solutii pentru a reduce deficitul bugetar si cauzele deficitului

Cauzele deficitului

– Un sistem de pensii care nu este sustenabil (anul acesta, in conditiile in care aplicam aceste masuri de reducere a pensiilor, ne mai trebuie 1,7 miliarde de euro de la bugetul de stat pentru bugetul de pensii).

– Avem un sistem de asistenta sociala prost directionat (pensii de boala si ajutoare sociale pentru oameni care nu ar trebui sa le primeasca)

– Cheltuielile de asistenta sociala – 22,4 miliarde de lei in 2004, 38 in 2007, 54 de miliarde de lei in 2008.

– Salariile bugetarilor au crescut in ultimii ani intr-un ritm care nu a fost sustinut de productivitatea muncii. Incepand cu 2007 s-a rupt raportul dintre productivitate si salarii, in Romania. In timp ce productivitatea muncii a scazut, castigul salarial mediu brut public acrescut, adica salariile si pensiile au fost platite fara acoperire pe viitor. Din motive electorale, guvernantii au crescut si pensiile, considerand ca pentru totdeauna Romania va avea aceleasi resurse economice pe care le-a avut ca urmare a intrarii in UE. Numai in 2007 si in 2008, au fost adoptate 20 de acte normative, de crestere a salariilor si a pensiilor.

– In 2004, fondul de salarii era de 17,6 miliarde de lei, am ajuns in 2008 la 45,6 miliarde lei. In 2009, am reusit sa mentinem aproximativ acelasi nivel al cheltuielilor cu salariile (ex. concediu fara plata bugetarilor)

– In doi ani de zile, din septembrie 2006 pana in octombrie 2008, punctul de pensie s-a dublat: 339 de lei in septembrie 2006, 697 – in octombrie 2008. Daca pensia ar fi fost corelata cu inflatia si cresterea economica, in 2009 ar fi trebuit sa fie de 374 de lei. Diferenta de la 374, la 711 e cadoul otravit al vechii guvernari. In 1990, erau 2,2 platitori la un beneficiar de prestatii sociale, pensionari, someri sau persoane cu dizabilitati. Acum, in 2009, aveam 0,8 platitori la un beneficiar.

– Si in tarile din UE se adopta pachete de austeritate. Masurile de reducere a cheltuielilor bugetare sunt in valoare de 6,2 miliarde de lire in Marea Britanie, de 24 de miliarde de euro in Italia, de 5 miliarde de euro in Franta, de 10 miliarde de euro in Germania.

– Romania are un pachet de masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, de 2,5 miliarde de euro.

– Venim dupa 20 de ani in care deficitele structurale s-au accentuat, dupa 2008, un an cu un deficit de 5,4%, si in contextul unei crize economice puternice.

– Am facut mai multe analize ca sa vedem care este cea mai buna solutie. Am ajuns la concluzia ca majorarea TVA la 24%, a cotei unice la 20% si reducerea salariillor bugetarilor cu 20% (solutia FMI) nu ne-ar ajuta sa rezolvam situatia prezenta si sa pregatim relansarea economica

– Alternativa- nu majoram taxele si reducem cheltuielile bugetare cu salarii, pensii si alte ajutoare sociale. Deficitele nu se reduc prin cresterea impozitelor, ci prin controlul cheltuielilor si stimularea cresterii economice. Salariatii din sectorul privat au resimtit in 2009 efectele crizei economice iar majorarea impozitelor ar fi insemnat sa mai fi lovit inca o data in salariatii din sectorul privat, pentru a pastra neatinse veniturile bugetarilor.

– Sectorul privat este motorul redresarii economice – 3,42 milioane de oameni aduc peste 70% din PIB si contribuie cu 66,7% din totalul veniturilor bugetului general consolidat, impozite si taxe. Castigul salarial mediu brut in sectorul privat este de 1.523 de lei, in timp ce in sectorul public este mult mai mare, de 2.350 de lei. Niciunde in lume nu exista o asemenea discrepanta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Video

Categorii

RSS COGITUS

 • Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 octombrie 17, 2018
  Universitatea, mai mult ca orice altă instituție sau organizație, poate impulsiona dezvoltarea economică și s… restul » The post Impactul Universității Babeș-Bolyai în economia municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 appeared first on Cogitus.
 • Cluj-Napoca – analiza economiei locale aprilie 13, 2018
  Economia municipiului se află într-un stadiu avansat în procesul de evoluție de la economia industrială la o eco… restul » The post Cluj-Napoca – analiza economiei locale appeared first on Cogitus.
 • Calitatea vieții în Cluj-Napoca aprilie 13, 2018
  Parte a procesului de reevaluare a Planului Strategic de Dezvoltare al Municipiului Cluj-Napoca 2014-2020, FSPAC a r… restul » The post Calitatea vieții în Cluj-Napoca appeared first on Cogitus.
 • Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil martie 12, 2018
  În ultimii ani, o parte a orașelor mari din România, între care Cluj-Napoca și Timișoara s-au dezvoltat în mod a… restul » The post Acționând împreună, comunele și orașele pot crește mai mult și durabil appeared first on Cogitus.
 • Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă septembrie 29, 2015
  Ultimele două luni au marcat probabil una dintre turnurile migrației din Europa. Imagini cu trenuri supraaglomera… restul » The post Criza refugiaților cu plusuri și minusuri | O punere în perspectivă appeared first on Cogitus.
 • China Housing at the Nexus iunie 1, 2015
  The Chinese housing industry is at the nexus of several force fields pulling and pushing people all over the world. The h… restul » The post China Housing at the Nexus appeared first on Cogitus.
 • De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin mai 4, 2015
  Există un acord larg în literatura de specialitate privind rolul central al guvernării locale pentru calitatea de… restul » The post De ce ar trebui să alegem primarii în două tururi de scrutin appeared first on Cogitus.
 • It’s Time to Turn the Tables on Russia aprilie 14, 2015
  There is a great deal of analysis and positing of Russia’s nest steps in Ukraine. There is no shortage of experts willi… restul » The post It’s Time to Turn the Tables on Russia appeared first on Cogitus.

Arhiva articole

septembrie 2019
L M M J V S D
« dec.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
%d blogeri au apreciat asta: