Măsuri asumate

Icon

Guvernul Boc stimuleaza spiritul antreprenorial al tinerilor


Guvernul a aprobat, în primă lectură, Ordonanţa de Urgenţă prin care tinerii în vârstă de până la 35 de ani vor fi sprijiniţi să dezvolte o afacere, a anunţat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei Executivului.

“Urmează ca Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului să fie aprobată odată cu normele metodologice de aplicare a actului normativ, astfel încât programul să fie imediat aplicabil, atât în 2010, cât şi în 2011”, a declarat primul-ministru.
Actul normativ va fi postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, în cursul zilei de mâine, urmând să fie preluate sugestiile şi recomandările care vor fi făcute în perioada de dezbatere publică, a mai spus şeful Executivului. 

De ce tinerii până la 35 ani? Pentru că tinerii sunt creativi, încrezători, au idei bune de afaceri, unele strălucite, dar le lipsește finanțarea și îi sperie birocrația. Pentru că tinerii văd ținta, iar maturii călătoria. Primii au nevoie de sprijinul statului pentru a-și atinge ținta. Pentru că tinerii sunt cea mai vulnerabilă categorie socială în România. 1 din 5 tineri sunt șomeri. Pentru că tinerii au fost neglijați până acum de dezbaterile și deciziile publice din pricina înclinației lor reduse de a participa activ la vot.

Majoritatea statelor lumii încurajează dezvoltarea de scheme de finanțare orientate înspre tinerii debutanți in afaceri. Unii opteaza pentru granturi nerambursabile, altii pentru imprumuturi cu costuri mici prin acordarea de garantii de stat. Unii subventioneaza costurilor administrative sau finanteaza capitalul social pentru infiintarea de firme. Altii construiesc scheme atractive pentru tineri printr-o combinatie de facilitate. Recomandarile europene, intarite de catre Directoratul General pentru Intreprinderi și Mediu de afaceri, arata ca astfel de initiative merita promovate la nivel national, regional și local. În tabelul de mai jos gasiti exemple de scheme suport pentru tineri în statele membre, dar și în Brazilia, Argentina, Canada sau Singapore, ca sa enumar doar cateva exemple din diferite colturi ale lumii.

Guvernul Boc propune tinerilor români un program pentru stimularea înființării și dezvoltării de microîntreprinderi aparținând întreprinzătorilor debutanți, care completează măsurile anticriză luate până acum (vezi detalii aici: http://www.gov.ro/masuri-de-stimulare-economica-sinteza__l1a109809.html ). Anul se încheie mult prea repede, iar procedurile de depunere a proiectelor, de evaluare și de finantare efectiva demareaza abia la inceputul lunii noiembrie. Asa se face ca pentru anul 2010 sunt alocati doar 1 milion de euro acestui program, din bugetul Ministerului Economiei, buget mult suplimentat în anul 2011.

Facilitatile oferite tinerilor:

* Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM (AIPPIMM) acorda alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 30% din valoarea proiectului de investitii, dar nu mai mult de 10.000 euro . De fondurile nerambursabile poate beneficia atat tanarul care obtine credit, cat și tanarul care cofinantarea planul de afaceri din surse proprii.

* Pentru obtinerea de credite bancare se acorda garantii de stat pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, dar nu mai mult de 80.000 euro, prin intermediului Fondului de Garantare (FNGCIMM).

* CAS datorate de angajatori sunt scutite pentru veniturile a cel mult 4 salariati – dar nu mai mult de echivalentul salariului mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare salariat. Asta nu inseamna ca nu pot primi salarii mai mari.

* Intreprinzatorii debutanti sunt scutiti de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului, cu ocazia constituirii microîntreprinderii.

* Oficiul Teritorial pentru IMM şi Cooperaţie al AIPPIMM în a cărui rază de competenţă îşi are sediul ofera consiliere, instruire şi sprijin tinerilor.

Obligațiile tinerilor întreprinzători:

* Să fie tânar debutant în afaceri – până la 35 de ani. Să nu mai fi deţinut şi nu deţine calitatea de acţionar sau asociat. Sa aiba o idee și un plan bun de afacere, care respecta criteriile și exigentele institutiei bancare finantatoare și ale agentiei pentru IMM-uri. Asadar, proiectul trebuie sa fie bancabil. Microintreprinderea poate fi înfiinţată de un întreprinzător debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 (cinci) întreprinzători debutanţi asociaţi.

* Sa aiba în obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitati CAEN, insa sunt exceptate următoarele activităţi: intermedieri financiare şi asigurări; tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, plante şi substanţe aflate sub control naţional, precum şi activităţile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.

* Sa angajeze cel putin 2 salariati la momentul obtinerii facilitatilor de finantare .

* Sa reinvesteasca cel putin 50% din profitul realizat în anul precedent.

* Sa depuna la AIPPIMM un raport semestrial de progres.

* Facilităţile nu se mai acorda din clipa în care cifra de afaceri pentru anul în curs depăşeşte echivalentul în lei a 500.000 de Euro.

* Nu se pierd facilitățile acordate dacă microîntreprinderea se vinde, reorganizează sau dacă sunt cesionate părți sociale unui alt tânar debutant, pe parcursul celor 3 ani cât are calitatea de microîntreprindere aparținând întreprinzătorului debutant. Se pierd și se recupereaza integral facilitățile dacă microîntreprinderea se vinde sau cesionează părți sociale către alte persoane decât tineri debutanți sau dacă facilitățile sunt obținute prin fraude.

sursa: http://standard.money.ro

Tabel 1. Scheme suport pentru tinerii debutanți în afaceri

Filed under: Masuri

2 Responses

  1. Ioana spune:

    Foarte buna initiativa! felicitari!

  2. Giuseppe spune:

    O mica intraprindere persoana poate face si singura TE INCURCA FOARTE RAU OBLIGATIA DE ANGAJARE 2 PERSONE.

Lasă un comentariu

Video

Categorii

RSS COGITUS

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Arhiva articole

octombrie 2010
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031