Măsuri asumate

Icon

Ordonanţa de urgenţă pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri


Ordonanta pentru stimularea tinerilor debutanti in afaceri este atractiva, protectiva si transparenta. Ordonanta Guvernului adoptata in data de  2 februarie 2011, pentru stimularea tinerilor debutanti in afaceri este atractiva pentru ca preia cea mai mare parte a riscurilor deschiderii unei afaceri si finanteaza ideile potentiale de succes, dar in egala masura si protectiva pentru ca nu permite irosirea resurselor puse la indemana beneficiarului de catre stat. Propunerile tinerilor si evaluarea proiectelor respecta criteriile maximale de transparenta institutionala. Totodata, include propunerile culese pe parcursul dezbaterilor si ale consultarilor publice organizate atat la Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), cat si la Palatul Victoria.

Beneficiarii potentiali:

– Anual se vor aloca sume pentru minimum 1100 de IMM-uri.

Bugetul programului:

– In anul 2011 s-au alocat pana acum 21 milioane lei in bugetul AIPPIMM.

Facilitățile oferite tinerilor:

• Agenția pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM (AIPPIMM) acordă alocații financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50% din valoarea proiectului de investiții, dar nu mai mult de 10.000 euro. De fondurile nerambursabile poate beneficia atât tânărul care obține credit, cât și tânărul care cofinanteaza planul de afaceri din surse proprii.

• Pentru obținerea de credite bancare se acordă garanții de stat până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, dar nu mai mult de 80.000 euro, prin intermediul Fondului de Garantare.

• CAS-urile datorate de angajatori sunt scutite pentru veniturile a cel mult 4 salariați – dar nu mai mult de echivalentul salariului mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare salariat. Asta nu înseamnă că nu pot primi salarii mai mari!

• Întreprinzătorii debutanți sunt scutiți de la plata taxelor pentru operațiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerțului, cu ocazia constituirii microîntreprinderii.

• Oficiul Teritorial pentru IMM și Cooperație al AIPPIMM în a cărui rază de competență își are sediul oferă consiliere, instruire și sprijin tinerilor.

Obligațiile tinerilor întreprinzători:

– Să fie tânăr debutant în afaceri, adica până la 35 de ani.

– Să nu mai fi deținut calitatea de acționar sau asociat în vreo firmă. Să aibă o idee și un plan bun de afaceri, prin care să obţină un punctaj cât mai mare la aplicaţia on-line

– Microîntreprinderea poate fi înființată de un întreprinzător debutant, că asociat unic, sau de cel mult 5 întreprinzători debutanți asociați.

– Microîntreprinderea trebuie să aibă în obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activități CAEN, cu excepţia următoarele activități: intermedieri financiare și asigurări; tranzacții imobiliare, activități de jocuri de noroc și pariuri, producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, plante și substanțe aflate sub control național, precum și activitățile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.

– Tânărul întreprinzător trebuie să angajeze cel puțin 2 salariati la momentul obținerii facilităților de finanțare.

– Să reinvesteasca cel puțin 50% din profitul realizat în anul precedent. – Facilitățile nu se mai acordă din momentul în care cifra de afaceri pentru anul în curs depășește echivalentul în lei a 500.000 euro.

– Nu se pierd facilitățile acordate dacă microîntreprinderea se vinde, se reorganizează sau dacă sunt cesionate părți sociale unui alt tânăr debutant, pe parcursul celor 3 ani cât are calitatea de microîntreprindere aparținând întreprinzătorului debutant. Se pierd și se recuperează integral facilitățile dacă microîntreprinderea se vinde sau se cesionează părți sociale către alte persoane decât tineri debutanți sau dacă facilitățile sunt obținute prin fraude.

Cum se face evaluarea?

– Criteriile stabillite în normele metodologice sunt de natură să garanteze transparenţa selecţiei de proiecte şi să elimine, pe cât posibil, birocraţia. Totul se întâmplă on-line, de la înscrierea în program până la transmiterea planului de afaceri.

– Cel mai important lucru îl reprezintă faptul că vom avea de-a face cu o autoevaluare. O aplicaţie software instalată pe site-ul agenţiei pentru IMM-uri va permite fiecărui tânăr să îşi afle singur punctajul obţinut pentru afacerea sa.

– Vor avea prioritate planurile de afaceri care îşi propun investiţii cât mai mari în producţie sau servicii. De asemenea, vor fi avantajaţi cei care vor crea mai multe locuri de muncă, vor investi în mediul rural şi vor pune în practică o afacere cu potential creativ sau inovativ.

Asadar, se adauga o noua masura concreta pachetului de initiative guvernamentale de stimulare a mediului de afaceri si de relansare economica, destinata tinerilor. De ce tineri? Pentru ca unul dintre patru tineri nu isi gaseste in prezent un loc de munca. Tinerii sunt cei care se confrunta cu cea mai ridicata rata a somajului si cu cea mai grava penurie de resurse financiare, desi sunt o categorie sociala dinamica si creativa. Potentialul antreprenoriatului tanar este remarcabil si trebuie capitalizat, dincolo de cursurile de instruire puse deja la dispozitia lor prin intermediul AIPPIMM.

Filed under: Masuri

Lasă un comentariu

Video

Categorii

RSS COGITUS

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Arhiva articole

februarie 2011
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28